Hogyan különböztethetjük meg egymástól a hasonló tüneteket és az egyes betegségeket? A szakértő válaszol.

Nátha, allergia, influenza vagy koronavírus? Ezek a tünetek!

Köhögés, tüsszentés, náthás tünetek és láz… Mostanában komoly pánikra ad okot, ha bármelyiket észleljük magunkon vagy a környezetünkben lévő személynél. Megijedni azonban nem feltétlenül kell. Hogyan különböztethetjük meg egymástól a hasonló tüneteket és az egyes betegségeket? Ebben segít dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Fül-orr-gégeközpont orvosa.

A megfázás tünetei

A náthából jellemzően egy hét-tíz nap alatt gyógyulunk meg. Enyhe köhögéssel jár, légszomjat azonban nem okoz. Jellegzetes tünetei a tüsszögés és orrdugulás, orrfolyás. Előfordulhat torokfájás is és enyhe, rövid ideig tartó hőemelkedés. Előfordulhat izom- és ízületi fájdalom, a fáradtság ebben az esetben inkább csak a rossz közérzetből ered.

Az allergiás nátha

A tavaszi időszakban nemcsak a meghűlés okozhat náthás tüneteket, de az allergia is: jelentkezhet emiatt tüsszögés, orrfolyás és orrdugulás. Ez esetben azonban nem múlnak el a tünetek tíz nap alatt sem – egészen addig nem, ameddig tart az allergén növény pollenszórása. Ez jelenthet több hetet, akár hónapokat is.

A szénanátha önmagában nem okoz légszomjat. Köhögés és légszomj akkor fordulhat elő, ha a légúti allergia mellett asztma is kialakult. Az allergiás náthát egyáltalán nem kíséri láz.

Fáradtság előfordulhat és fejfájás is – ez jellemzően az orrmelléküregek érintettsége miatt. Nem jelentkeznek viszont izom- és ízületi fájdalmak.

Hová forduljon?

A megfázás jól kezelhető tüneti szerekkel. Ilyenkor javasolt a fájdalom- és gyulladáscsökkentő készítmények, torokfertőtlenítő tabletták szedése. Hogy a náthát leküzdjük, pihenésre, bőséges folyadékfogyasztásra van szükség. A szövődmények megelőzése érdekében fontos az orrnyálkahártya lohasztó orrcsepp, orrspray rendszeres használata, de kizárólag a betegtájékoztatóban előírt adagolásban és ideig. Szükség esetén a kezelésről konzultáljon háziorvosával. Ha a nátha szövődményeként orrmelléküreg-gyulladás vagy fülgyulladás jelentkezne, érdemes fül-orr-gégésszel is egyeztetnie.

Ha a náthás tünetek nem múlnak el, vagy arra gyanakszunk, hogy valójában a szénanátha miatt jelentkezhetnek a panaszaink, akkor forduljunk allergológushoz.

Influenza vagy koronavírus

A két betegség tünetei sokban hasonlítanak. A tünetek mindkét esetben egy-két, a koronavírus esetén akár három hétnél tovább is tarthatnak. Mindkettő száraz köhögést okoz, a koronavírus esetében jellemző a nehézlégzés és a magas láz. Ez a WHO adatai alapján a láz a koronavírus leggyakoribb tünete, mely a betegek 88%-ánál megfigyelhető. Ezt követi a száraz köhögés (68%), a fáradtság (38%) és a hurutos köhögés (33%). Előfordulhat még ízületi fájdalom, torokfájás, fejfájás és hidegrázás is.

Hová forduljon?

Hirtelen jelentkező láz, köhögés, légszomj esetén hanem maradjon otthonában/tartózkodási helyén! Mielőbb keresse meg telefonon háziorvosát, illetve hívja a Nemzeti Népegészségügyi Központ oldalán megadott, 06 80 277 455 vagy 06 80 277 456 telefonszámot információs telefonszámokat.

Forrás: Fül-orr-gégeközpont / www.fulorrgegekozpont.hu

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink