Egyre gyakrabban figyelmeztetnek, hogy ne sózzuk meg nagyon az ételeinket, mert a konyhasó nincs jó hatással a vérnyomásunkra, sőt a jelentős mennyiségű, tartós sófogyasztás magas vérnyomás (hipertónia) betegséget, szívinfarktust, szív- és érrendszeri betegségeket, agyvérzést is okozhat. A legfrissebb kutatások szerint a túlzott sóbevitel további betegségek kockázati tényezője is lehet, például a gyomorrák, a csontritkulás (osteoporosis), a vesebetegség, a bal kamrai szívizom megvastagodása (hypertrophia) és a cukorbetegség, valamint autoimmun betegségek kialakulását is elősegítheti.

Ne a konyhasó legyen az élet sója!

A só hatásai

A só a test egyik leglényegesebb összetevője. bár az egyik alkotóeleme, a nátrium a szervezetet építő legjelentősebb makroelemek egyike, napi 1,5-2 grammnál többre nincs szükségünk. A szervezet másik fontos ionjának, a káliumnak jelentős része a sejten belül található, 50-70 százalékát az izomszövet tartalmazza, az összmennyisége nemtől, kortól és a zsírmentes testtömegtől is függ. Ez a két elem együttesen részese az ingerületi folyamatoknak, így az ideg- és izomműködésnek, a sav-bázis egyensúly fenntartásának.

Az amerikai hypertonia társaság 2009-ben megjelent állásfoglalása a vérnyomáscsökkenést eredményező táplálkozási ajánlások között javasolja, hogy a nátriumfogyasztás ne haladja meg a 2,3 grammot naponta, a káliumbevitel pedig érje el a 4,7 gramm/nap szintet. A kutatások szerint a vérnyomás kismértékű csökkentésével – amely a napi sóbevitel 5 grammos csökkentésével elérhető lenne – jelentősen csökkenne az agyvérzés, a koszorúér-megbetegedések és az ezekből eredő halálozás előfordulása a világon.

Miben van sok só?

A legnagyobb veszélyt a feldolgozott élelmiszerek rejtik. már egy szelet felvágottas, sajtos kenyér elfogyasztásával elérjük, sőt túl is lépjük a WhO által ajánlott 5 gramm/nap (egy teáskanálnyi) értéket, és még sózunk is. Attól tehát nem kell félnünk, hogy a sóbevitelünk túl alacsony lenne. A kenyérfélék, a pékáruk, a margarinok, a húskészítmények, a juhtúró, a salátaöntetek, a mustár, a ketchup, a konzervek, a sós nassolnivalók, a félkész- és késztermékek, például az instant levesek is magas sótartalmúak.

Hogyan lehet csökkenteni?

A sóbevitelünk ajánlott értékének megközelítéséhez szükség lenne persze arra is, hogy a feldolgozott ételek sótartalma csökkenjen, mert így fokozatosan megszokhatnánk a kevésbé sós ízt. A csökkentett nátriumtartalmú konyhasó használata is jó megoldás, ez azonos íz mellett 30 százalékkal kevesebb nátriumot tartalmaz, igaz, Magyarországon még nem igazán terjedt el. Fontos lenne, hogy kóstolás nélkül ne sózzunk. Kerüljük a sót is tartalmazó mesterséges ízfokozókat, inkább ízesítsünk friss fűszerekkel. Csökkentsük a felvágottak, a sajtok, az előre gyártott levesporok fogyasztását. Együnk natúr húsokat, barna rizst, gabonaféléket, élőflórás tejtermékeket, gyümölcsöket és zöldségeket; különösen uborkát, paradicsomot és citrusféléket. Vásárlásnál mindig nézzük meg a címkét és válasszunk alacsonyabb sótartalmú terméket!

Mit mutat az élelmiszercímke?

A címkén található nátrium- vagy sószegény minősítés azt jelzi, hogy az élelmiszer nátriumtartalma legfeljebb 0,12 g/100 g. Kifejezetten nátrium- vagy sószegény egy termék, ha a nátriumtartalma nem haladja meg a 0,04 g/100 g-ot. Nátrium- vagy sómentes az élelmiszer, ha a nátriumtartalma maximum 0,005 g/100 g. A címkén csökkenő mennyiségi sorrendben kötelező jelölni az összetevőket. Ha az első helyen a konyhasó szerepel, feltételezhető, hogy magas az étel sótartalma. Az élelmiszercímke megadja a termékre vonatkozóan a napi ajánlott össz-nátriummennyiséghez (INBÉ) viszonyított nátriumtartalmat is, százalékban. Fontos megnézni, hogy az adatok mire: 100 grammra vagy 1 adagra vonatkoznak.

Ezek is érdekelhetnek

Répa vagy szalonna? - A kismama étrendje és ízérzékelés a pocakban
A kismama étrendje nemcsak egészséget, de ízlést is formál. Tudj meg többet a magzati ízérzékelésről és annak hatásairól!
Szőrös kutyatej: a természetes fájdalomcsillapító növény!
Fedezd fel a szőrös kutyatej gyógyhatásait! Gyulladáscsökkentő, immunerősítő, fájdalomcsillapító és vírusölő szerként is hatásos.
Most nyílik a bodza, tedd el télire cukor nélkül
Te is imádod a bodza szörpöt, de megrémiszt, mennyi egészségtelen fehér cukor kell bele? Mutatjuk, hogy készítsd el a diétás változatot.
Fogyás cukrászként: Benjamin fogyás története!
Nagy Benjámint édesanyja életmódváltása és fogyása ösztönözte arra, hogy ő is belevágjon a nagy kihívásba. Azóta kölcsönösen inspirálják egymást, sőt, edzésre is közösen járnak…
Diétás napok, isteni ízekkel– levestől könnyebb az élet
A levest nemcsak a tested melegítésére fogyasztod, hanem egyúttal folyadékpótlásra és energiabevitelre is kiváló megoldás.
Hizlaló zöldségek, ezektől óvakodj, ha diétázol
Jobb, ha körültekintő vagy, mert ha ezeket választod a diétádhoz, súlyod nemhogy csökkenni nem fog, de több kilót fel is szedhetsz magadra. Érdemes mindig utánajárni, mitől kell óvakodni!
Esküvő előtti diéta
Minden menyasszony arra vágyik, hogy amikor oltár elé áll, tökéletesen mutasson rajta a ruha, és ragyogjon. Ez a diéta minden álmot valóra vált!
Színek és anyagok, melyek vékonyítanak
A megfelelő ruházati anyagok és minták megválasztása elősegítheti az áramvonalasabb sziluette kialakítását.

Ajánlataink