A só hatásai
A só a test egyik leglényegesebb összetevője. bár az egyik alkotóeleme, a nátrium a szervezetet építő legjelentősebb makroelemek egyike, napi 1,5-2 grammnál többre nincs szükségünk. A szervezet másik fontos ionjának, a káliumnak jelentős része a sejten belül található, 50-70 százalékát az izomszövet tartalmazza, az összmennyisége nemtől, kortól és a zsírmentes testtömegtől is függ. Ez a két elem együttesen részese az ingerületi folyamatoknak, így az ideg- és izomműködésnek, a sav-bázis egyensúly fenntartásának.
Az amerikai hypertonia társaság 2009-ben megjelent állásfoglalása a vérnyomáscsökkenést eredményező táplálkozási ajánlások között javasolja, hogy a nátriumfogyasztás ne haladja meg a 2,3 grammot naponta, a káliumbevitel pedig érje el a 4,7 gramm/nap szintet. A kutatások szerint a vérnyomás kismértékű csökkentésével – amely a napi sóbevitel 5 grammos csökkentésével elérhető lenne – jelentősen csökkenne az agyvérzés, a koszorúér-megbetegedések és az ezekből eredő halálozás előfordulása a világon.
Miben van sok só?
A legnagyobb veszélyt a feldolgozott élelmiszerek rejtik. már egy szelet felvágottas, sajtos kenyér elfogyasztásával elérjük, sőt túl is lépjük a WhO által ajánlott 5 gramm/nap (egy teáskanálnyi) értéket, és még sózunk is. Attól tehát nem kell félnünk, hogy a sóbevitelünk túl alacsony lenne. A kenyérfélék, a pékáruk, a margarinok, a húskészítmények, a juhtúró, a salátaöntetek, a mustár, a ketchup, a konzervek, a sós nassolnivalók, a félkész- és késztermékek, például az instant levesek is magas sótartalmúak.
Hogyan lehet csökkenteni?
A sóbevitelünk ajánlott értékének megközelítéséhez szükség lenne persze arra is, hogy a feldolgozott ételek sótartalma csökkenjen, mert így fokozatosan megszokhatnánk a kevésbé sós ízt. A csökkentett nátriumtartalmú konyhasó használata is jó megoldás, ez azonos íz mellett 30 százalékkal kevesebb nátriumot tartalmaz, igaz, Magyarországon még nem igazán terjedt el. Fontos lenne, hogy kóstolás nélkül ne sózzunk. Kerüljük a sót is tartalmazó mesterséges ízfokozókat, inkább ízesítsünk friss fűszerekkel. Csökkentsük a felvágottak, a sajtok, az előre gyártott levesporok fogyasztását. Együnk natúr húsokat, barna rizst, gabonaféléket, élőflórás tejtermékeket, gyümölcsöket és zöldségeket; különösen uborkát, paradicsomot és citrusféléket. Vásárlásnál mindig nézzük meg a címkét és válasszunk alacsonyabb sótartalmú terméket!
Mit mutat az élelmiszercímke?
A címkén található nátrium- vagy sószegény minősítés azt jelzi, hogy az élelmiszer nátriumtartalma legfeljebb 0,12 g/100 g. Kifejezetten nátrium- vagy sószegény egy termék, ha a nátriumtartalma nem haladja meg a 0,04 g/100 g-ot. Nátrium- vagy sómentes az élelmiszer, ha a nátriumtartalma maximum 0,005 g/100 g. A címkén csökkenő mennyiségi sorrendben kötelező jelölni az összetevőket. Ha az első helyen a konyhasó szerepel, feltételezhető, hogy magas az étel sótartalma. Az élelmiszercímke megadja a termékre vonatkozóan a napi ajánlott össz-nátriummennyiséghez (INBÉ) viszonyított nátriumtartalmat is, százalékban. Fontos megnézni, hogy az adatok mire: 100 grammra vagy 1 adagra vonatkoznak.