Egyre gyakrabban figyelmeztetnek, hogy ne sózzuk meg nagyon az ételeinket, mert a konyhasó nincs jó hatással a vérnyomásunkra, sőt a jelentős mennyiségű, tartós sófogyasztás magas vérnyomás (hipertónia) betegséget, szívinfarktust, szív- és érrendszeri betegségeket, agyvérzést is okozhat. A legfrissebb kutatások szerint a túlzott sóbevitel további betegségek kockázati tényezője is lehet, például a gyomorrák, a csontritkulás (osteoporosis), a vesebetegség, a bal kamrai szívizom megvastagodása (hypertrophia) és a cukorbetegség, valamint autoimmun betegségek kialakulását is elősegítheti.

Ne a konyhasó legyen az élet sója!

A só hatásai

A só a test egyik leglényegesebb összetevője. bár az egyik alkotóeleme, a nátrium a szervezetet építő legjelentősebb makroelemek egyike, napi 1,5-2 grammnál többre nincs szükségünk. A szervezet másik fontos ionjának, a káliumnak jelentős része a sejten belül található, 50-70 százalékát az izomszövet tartalmazza, az összmennyisége nemtől, kortól és a zsírmentes testtömegtől is függ. Ez a két elem együttesen részese az ingerületi folyamatoknak, így az ideg- és izomműködésnek, a sav-bázis egyensúly fenntartásának.

Az amerikai hypertonia társaság 2009-ben megjelent állásfoglalása a vérnyomáscsökkenést eredményező táplálkozási ajánlások között javasolja, hogy a nátriumfogyasztás ne haladja meg a 2,3 grammot naponta, a káliumbevitel pedig érje el a 4,7 gramm/nap szintet. A kutatások szerint a vérnyomás kismértékű csökkentésével – amely a napi sóbevitel 5 grammos csökkentésével elérhető lenne – jelentősen csökkenne az agyvérzés, a koszorúér-megbetegedések és az ezekből eredő halálozás előfordulása a világon.

Miben van sok só?

A legnagyobb veszélyt a feldolgozott élelmiszerek rejtik. már egy szelet felvágottas, sajtos kenyér elfogyasztásával elérjük, sőt túl is lépjük a WhO által ajánlott 5 gramm/nap (egy teáskanálnyi) értéket, és még sózunk is. Attól tehát nem kell félnünk, hogy a sóbevitelünk túl alacsony lenne. A kenyérfélék, a pékáruk, a margarinok, a húskészítmények, a juhtúró, a salátaöntetek, a mustár, a ketchup, a konzervek, a sós nassolnivalók, a félkész- és késztermékek, például az instant levesek is magas sótartalmúak.

Hogyan lehet csökkenteni?

A sóbevitelünk ajánlott értékének megközelítéséhez szükség lenne persze arra is, hogy a feldolgozott ételek sótartalma csökkenjen, mert így fokozatosan megszokhatnánk a kevésbé sós ízt. A csökkentett nátriumtartalmú konyhasó használata is jó megoldás, ez azonos íz mellett 30 százalékkal kevesebb nátriumot tartalmaz, igaz, Magyarországon még nem igazán terjedt el. Fontos lenne, hogy kóstolás nélkül ne sózzunk. Kerüljük a sót is tartalmazó mesterséges ízfokozókat, inkább ízesítsünk friss fűszerekkel. Csökkentsük a felvágottak, a sajtok, az előre gyártott levesporok fogyasztását. Együnk natúr húsokat, barna rizst, gabonaféléket, élőflórás tejtermékeket, gyümölcsöket és zöldségeket; különösen uborkát, paradicsomot és citrusféléket. Vásárlásnál mindig nézzük meg a címkét és válasszunk alacsonyabb sótartalmú terméket!

Mit mutat az élelmiszercímke?

A címkén található nátrium- vagy sószegény minősítés azt jelzi, hogy az élelmiszer nátriumtartalma legfeljebb 0,12 g/100 g. Kifejezetten nátrium- vagy sószegény egy termék, ha a nátriumtartalma nem haladja meg a 0,04 g/100 g-ot. Nátrium- vagy sómentes az élelmiszer, ha a nátriumtartalma maximum 0,005 g/100 g. A címkén csökkenő mennyiségi sorrendben kötelező jelölni az összetevőket. Ha az első helyen a konyhasó szerepel, feltételezhető, hogy magas az étel sótartalma. Az élelmiszercímke megadja a termékre vonatkozóan a napi ajánlott össz-nátriummennyiséghez (INBÉ) viszonyított nátriumtartalmat is, százalékban. Fontos megnézni, hogy az adatok mire: 100 grammra vagy 1 adagra vonatkoznak.

Ezek is érdekelhetnek

Cukros üdítők helyett: erjesztett gyömbérital egyszerűen
10 perces diétás barackleves - ennél jobb a melegben nem kell!
A nyár legízletesebb gyógyító gyümölcse a barack. Ez a rostokban gazdag, lédús csemege tisztítja és méregteleníti az egész testet és rengeteg variációban elkészíthető. Most egy levest készítettünk belőle.
Hűsítő édesség, amit nyáron is ehetsz – így csináld!
Nyáron sem kell lemondanod az édességről, csak okosan válassz! Ez a könnyű, hűsítő finomság pár perc alatt elkészül, tele van friss gyümölccsel, mégis barátságos a diétádhoz – próbáld ki, és élvezd a nyár minden falatját bűntudat nélkül!
15 perces otthoni edzésterv, ha nincs időd semmire
Nincs időd órákig edzeni? Nem gond! Ez a 15 perces otthoni edzésterv tökéletes, ha gyorsan, eszközök nélkül szeretnél formába lendülni. Csak a saját testsúlyodra és egy kis kitartásra lesz szükséged!
5 étel, amit este is nyugodtan ehetsz fogyókúra alatt
Este rád tör az éhség, de nem akarod tönkretenni a diétádat? Nem kell éhezve lefeküdnöd! Mutatunk 5 egyszerű és finom ételt, amit bátran ehetsz este is, ha fogyni szeretnél – bűntudat nélkül.
Életmódváltás 40 felett - Zoltánnak sikerült, neked is fog!
Az életmódváltás ne legyen egy távoli terv, kezdd el most, Zoltán példája alapján! Sosem késő elkezdeni. Mutatjuk hogyan csináld!
Nincs időd edzeni? Íme a trükk, amit bárhol bevethetsz
Nincs időd hosszú edzésekre? Egy orvos szerint már napi néhány perces mozgással is látványos eredményt érhetsz el – ha jól illeszted be a napirendedbe.
A legjobb diétás nyári limonádék
Ha nyáron is figyelsz az alakodra, de nem szeretnél lemondani a hűsítő finomságokról, akkor ez a diétás limonádéválogatás neked szól. Könnyű, frissítő, kalóriaszegény italok, amelyeket pár perc alatt elkészíthetsz otthon – és még a diétádat sem veszélyeztetik.

Ajánlataink