Összegyűjtöttük a kellemetlen szájszag fő okait, és azt is elmondjuk, hogy miként küszöbölheti ki ezeket.

Ne legyen tabutéma! Mi okozhatja a rossz leheletet?

Nem megfelelő szájhigiéné

A fogak között megbújó ételmaradékok a szájban lévő baktériumok hatására bomlani kezdenek, és kellemetlen szagú leheletet okoznak. Hosszú távon súlyos ínybetegségek is kialakulhatnak.

Megoldás: Mosson fogat és nyelvet legalább naponta kétszer. Használjon fogselymet és háromhavonta keresse fel a fogorvosát.

Dehidratáltság

A száj nyálkahártyája könnyen kiszárad – elég felidézni a reggeli ébredés utáni állapotot. Nyál hiányában a nyelven és szájüregben plakk rakódik le, ami hozzájárulhat a bűzös lehelethez.

Megoldás: Fogyasszon legalább 2-2,5 liter vizet naponta, biztosítva ezzel a megfelelő hidratálást és így a nyáltermelést.

Koplalás

Gyakran a koplalás és az alacsony szénhidráttartalmú étrend mellékhatása a rossz lehelet. Ennek oka, hogy a szervezet a zsír lebontására kényszerül, ketonnak nevezett anyagokat előállítva. Ezek a leheletbe kerülnek, és kellemetlen szagúvá teszik azt.

Megoldás: A legjobb, ha életmódot vált, és a rendszeres koplalást abbahagyja. De ha csak kellemetlen mellékhatásnak tartja ezt a tünetet, akkor figyeljen a szájápolásra, a folyadékpótlásra, és rágjon cukormentes, mentolos rágót.

Gyógyszerek mellékhatása

Az antidepresszánsok, a koleszterincsökkentők és a 2-es típusú diabétesz kezelésére szolgáló gyógyszerek gyakran okoznak szájszárazságot és ezzel együtt rossz leheletet. Ilyenkor evés során az ételmaradékok megragadnak a fogakon és a szövetekben, ahol aztán bomlásnak indulnak.

Megoldás: Szájszárazság ellen használjon hidratáló géleket, spray-ket.

Cukorkák, nyalókák

A ragacsos édességek nem bomlanak le olyan könnyen, mint mondjuk a csokoládé, így lerakódhatnak a fogakon, táplálékot szolgáltatva a baktériumoknak. Minél több a baktérium, annál erősebb lesz a szájszag.

Megoldás: Korlátozza a cukorbevitelt, és édességfogyasztás után mosson fogat. Így megelőzheti a fogszuvasodást és az azzal járó rossz szájszagot.

Kávézás

A kávé savas, dehidratáló hatású, hozzájárul a gyenge nyáltermeléshez, optimális közeget teremtve a baktériumoknak. A nyál nemcsak az ételmaradék eltávolításában segít, hanem a baktériumok ellen is hatékony: olyan enzimeket tartalmaz, amelyek semlegesítik a káros anyagokat, csökkentve a fogszuvasodás és az ínybetegségek kialakulásának esélyét.

Megoldás: Kávézás után igyon vizet, hogy megakadályozza a dehidratációt, és rágjon cukormentes, mentolos rágót.

Cukorbetegség

A diabétesz egyik kellemetlen mellékhatása a szájszárazság, amelynek következménye a rossz lehelet. Ráadásul az ellenőrizetlen cukorbetegség a fogak romlásához, ínybetegségek kialakulásához vezethet.

Megoldás: Járjon rendszeresen diabetológushoz, és ha szükséges, keressen fel paradontológust, hogy megőrizze a csont- és ínyszövet egészségét.

Reflux

Az emésztőrendszeri betegségekkel, például refluxszal küzdőket gyakran kínozza kellemetlen szájszag. A visszakerülő gyomorsav rossz szagú, ráadásul a száj is könnyebben kiszárad. A sav gyengítheti a fogzománcot, és ez gyorsíthatja a fogak romlását.

Megoldás: A refluxot mindenképpen kezelni kell, erről beszéljen orvosával. A szájszag ellen használjon alkoholmentes szájvizet, mentolos rágót.

Alkoholfogyasztás

A túlzott alkoholfogyasztás miatt kialakuló kiszáradás hozzájárulhat a fokozott lepedékképződéshez a nyelven, amely rossz leheletet okoz.

Megoldás: Maximum egy-két pohár alkoholt igyon, és mindig kortyoljon utána vizet, hogy csökkentse a kiszáradás esélyét.

Megfázás, influenza

Ha eldugult az orra, szájon keresztül lélegzik, ami a száj kiszáradásához és így csökkent nyáltermeléshez vezet. A csökkent nyálmennyiség növeli a fogak közötti plakkok kialakulásának esélyét. Több megfázásra, vírusos fertőzésre ajánlott gyógyszer mellékhatásaként szájszárazságot okoz.

Megoldás: Az orrdugulás elleni sprayk és a gőzölés segíthet a légutak tisztításában.

Horkolás

Hasonlóképpen a megfázáshoz, a horkolás is a száj kiszáradását okozza, leállítva a nyáltermelést, szabad terepet biztosítva a baktériumoknak.

Megoldás: Keressen fel fül-orr-gégész szakembert.

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink