A gesztenyepüré az ősz egyik kedvenc desszertje, az utcán kapható illatos, forró gesztenye pedig már az advent hangulatát idézi. De vajon mit kell tudni erről a különös termésről? Vajon beilleszthető az egészséges táplálkozásba? És ha igen, hogyan?

Őszi csemege: gesztenye

A gesztenyét a diófélék közé sorolják, étkezésre csak a szelídgesztenye való. Leginkább masszaként ismerjük, de azt nem árt tudni, hogy a masszákat erősen feljavítják a gyártók, leginkább cukorral. Mindig olvassuk el az összetételt, és keressük a csökkentett cukortartalmú termékeket. A natúr massza viszont szinte ehetetlen, aki kóstolta, tudja. Energia- és zsírtartalma viszonylag alacsony, fehérjében szegény. Rost- és szénhidráttartalma igen magas, de főként keményítő, azaz összetett szénhidrát alkotja.

Gazdag antioxidáns hatású C- és E-vitaminban, ez utóbbi nem jellemző a gyümölcsök re. A többi gyümölcshöz viszonyítva a gesztenyében meglehetősen magas az úgynevezett vízben oldódó vitaminok közül a B1- (tiamin), a B2- (riboflavin), valamint a B6-vitamin (piridoxin) mennyisége is. Élelmi értéke a feldolgozás alatt sem változik jelentős mértékben. Ha egész gesztenyét vásárolunk, azt sültekhez és zöldségekkel kiegészítve adhatjuk, a masszát bele is tölthetjük a húsokba, illetve desszertek alapanyaga lehet.

A massza

Többször akadtak már fenn termékek a Nébih ellenőrzésén is, legutóbb 2013-ban volt egy kisebb botrány e termékekkel. Megnéztük a piacon, hogy vajon milyen minőségi masszák kaphatók most. Az olcsóbb termékek általában 50 százalékban tartalmaznak gesztenyét, a többi cukor, rizsliszt, pálmazsír, növényi habalap, olajok, édesítők. Keressünk olyan terméket, amely legalább 70 százalékban tartalmaz gesztenyét, ezeket általában prémium jelzővel illetik a csomagoláson. 100 gramm masszában 220–250 kalória van és 46 gramm szénhidrát, tehát a mennyiséggel csínján kell bánnunk. Ha csak egy egyszerű gesztenyepürét szeretnénk, akkor cukormentes tejszínhabot válasszunk, vagy zabtejszínt ízesítsünk folyékony édesítővel.

Sült gesztenye

Fontos, hogy jól vásároljunk. Válasszunk fényes, sötétbarna színű, sima és kemény felületű, méretéhez képest nehéz, hasonló nagyságú szemeket. Felhasználás előtt a gesztenyét száraz, hűvös helyen kell tárolni. Ha hűtőbe tesszük, akkor vegyük ki a zacskóból. Vékonyan vagdossuk be a gesztenyék domború oldalát. Ezután áztassuk be legalább egy órára. Egy tepsi aljára tegyünk sütőpapírt, majd forró (200 fokos) sütőben süssük addig, míg picit szétnyílnak a gesztenyeszemek. Időről időre rázzuk meg kicsit a tepsiben őket, hogy mindenhol jól átsüljenek. Még melegen hámozzuk.

Ezek is érdekelhetnek

5 zseniális hasizom gyakorlat, ha gyors eredményre vágysz
Íme 5 hatékony hasizomgyakorlat, amelyek a teljes core-izomzatot célozzák:
4 ital, ami finom és gyorsan segít eltüntetni a hashájat
Fogyókúra alatt különösen fontos, hogy ne veszíts vizet a szervezetedből. De a megfelelő mennyiségű folyadék bevitele azért is hasznos, mert kellemesen eltelít, kevésbé leszel állandóan éhes, mutatjuk, milyen finomságokat érdemes inni.
Mit szabad és mit tilos enni, ha keto diétázol?
Manapság az egyik legnépszerűbb, legtöbbek által követett fogyókúrás irányzat, de vajon te tudod pontosan mit szabad és mit tilos ilyenkor megenned?
Három zseniális vacsora csirkéből, ha diétázol
Nem tudjuk megunni a csirkehúst: egyik kedvenc egészséges alapanyagunk, sokféleképpen elkészíthető, csak egy kis kreativitás kell ahhoz, hogy finom, tápláló és diétába is könnyen illeszthető vacsorákat készítsünk belőle – mindössze 10-20 perc alatt.
A tél fiatalító fűszerei, mutatjuk, mit szerezz be!
A titok a téli fűszerekben rejlik, melyek még képesek akár meg is fiatalítani a testet.
Mindent a fogamzásgátlásról: melyik való neked?
A fogamzásgátlás minden párt érint, akik nem szeretnének gyereket a közeljövőben. Keressük a legjobb megoldást, ami biztonságos, és igazán illik hozzád.
Sütés nélkül készül ez a mennyei joghurt torta
Ha nincs kedved órákig a konyhában bíbelődni, próbáld ki ezt a receptet.
Ezt az új diétás kókuszgolyót imádni fogod, pillanatok alatt kész
Ez az egyszerű zöldség az indiánok kedvelt eledele volt. Jótékony élettani hatását hosszan sorolhatjuk: megfázásos betegségek hatékony ellenszere, erősíti az immunrendszert. Sósan és édesen is isteni.

Ajánlataink