A gesztenyepüré az ősz egyik kedvenc desszertje, az utcán kapható illatos, forró gesztenye pedig már az advent hangulatát idézi. De vajon mit kell tudni erről a különös termésről? Vajon beilleszthető az egészséges táplálkozásba? És ha igen, hogyan?

Őszi csemege: gesztenye

A gesztenyét a diófélék közé sorolják, étkezésre csak a szelídgesztenye való. Leginkább masszaként ismerjük, de azt nem árt tudni, hogy a masszákat erősen feljavítják a gyártók, leginkább cukorral. Mindig olvassuk el az összetételt, és keressük a csökkentett cukortartalmú termékeket. A natúr massza viszont szinte ehetetlen, aki kóstolta, tudja. Energia- és zsírtartalma viszonylag alacsony, fehérjében szegény. Rost- és szénhidráttartalma igen magas, de főként keményítő, azaz összetett szénhidrát alkotja.

Gazdag antioxidáns hatású C- és E-vitaminban, ez utóbbi nem jellemző a gyümölcsök re. A többi gyümölcshöz viszonyítva a gesztenyében meglehetősen magas az úgynevezett vízben oldódó vitaminok közül a B1- (tiamin), a B2- (riboflavin), valamint a B6-vitamin (piridoxin) mennyisége is. Élelmi értéke a feldolgozás alatt sem változik jelentős mértékben. Ha egész gesztenyét vásárolunk, azt sültekhez és zöldségekkel kiegészítve adhatjuk, a masszát bele is tölthetjük a húsokba, illetve desszertek alapanyaga lehet.

A massza

Többször akadtak már fenn termékek a Nébih ellenőrzésén is, legutóbb 2013-ban volt egy kisebb botrány e termékekkel. Megnéztük a piacon, hogy vajon milyen minőségi masszák kaphatók most. Az olcsóbb termékek általában 50 százalékban tartalmaznak gesztenyét, a többi cukor, rizsliszt, pálmazsír, növényi habalap, olajok, édesítők. Keressünk olyan terméket, amely legalább 70 százalékban tartalmaz gesztenyét, ezeket általában prémium jelzővel illetik a csomagoláson. 100 gramm masszában 220–250 kalória van és 46 gramm szénhidrát, tehát a mennyiséggel csínján kell bánnunk. Ha csak egy egyszerű gesztenyepürét szeretnénk, akkor cukormentes tejszínhabot válasszunk, vagy zabtejszínt ízesítsünk folyékony édesítővel.

Sült gesztenye

Fontos, hogy jól vásároljunk. Válasszunk fényes, sötétbarna színű, sima és kemény felületű, méretéhez képest nehéz, hasonló nagyságú szemeket. Felhasználás előtt a gesztenyét száraz, hűvös helyen kell tárolni. Ha hűtőbe tesszük, akkor vegyük ki a zacskóból. Vékonyan vagdossuk be a gesztenyék domború oldalát. Ezután áztassuk be legalább egy órára. Egy tepsi aljára tegyünk sütőpapírt, majd forró (200 fokos) sütőben süssük addig, míg picit szétnyílnak a gesztenyeszemek. Időről időre rázzuk meg kicsit a tepsiben őket, hogy mindenhol jól átsüljenek. Még melegen hámozzuk.

Ezek is érdekelhetnek

Alma és mogyoróvaj: az egyik legjobb nasi, ha diétázol
A nassolás mindig veszélyes terep. Szerencsére léteznek olyan nasik, amelyek szinte azonnal elejét veszik az egészségtelen vágyakozásnak. Íme egy remek ötlet, amit a táplálkozástudomány szakértői ajánlanak!
Vaníliás keto keksz, készítsd el otthon gyorsan
Az elmúlt években nagy népszerűségre tett szert a magas zsírbevitellel operáló ketogén diéta. Lássunk most egy remek desszertet, mely ezt az elvet követi és pillanatok alatt el is készül.
Marianna 26 kilót fogyott: „Újra érzem, hogy nő vagyok”
Fontos, hogy a gyerekek, kamaszok milyen környezetben nőnek fel, és milyen nőképet látnak maguk előtt. Marianna (50) ebből a szempontból is gondos anya, aki még a fogyásnál is ügyelt arra, hogy jó példát mutasson.
Hogyan ehetünk birsalmát, ha diétázunk?
Savanykás ízű, nehezen tisztítható gyümölcs – mégis, a birsalma az egyik legegészségesebb őszi csemege. Érdemes esélyt adni az illatozó, aranysárga almának.
A legjobb trükkök, amivel megerősítheted a gyerek immunrendszerét
Nagyon fontos, hogy a hűvösebb hónapokra alaposan és tudatosan állítsuk össze a gyerekeink étrendjét, hogy megerősítsük az immunrendszerüket.
Ez az ősz legjobb zsírfaló itala, éjszaka segíti a fogyást
Maradj formában ősszel is. A legjobb, ha mindig frissen készíted el és minden nap iszol belőle egy keveset. Hidd el a látványos hatás nem marad el.
Hihetetlen, milyen egészséges! Nagyanyáink titkos alapanyaga: Jászvaj
Folyékony arany, amelynek nem csak az íze mennyei, de az egészségünkre is fantasztikus hatással van.
3 remek őszi recept, ami felgyorsítja a fogyást
Itt az ősz, és vele együtt a gombás, padlizsános, almás, fahéjas finomságok szezonja. Válogatásunkban olyan diétás fogásokat gyűjtöttünk össze, amik nem csak segítik a fogyást, de igazi őszi ínyencségekkel készültek. Érdemes őket kipróbálni!

Ajánlataink