A gesztenyepüré az ősz egyik kedvenc desszertje, az utcán kapható illatos, forró gesztenye pedig már az advent hangulatát idézi. De vajon mit kell tudni erről a különös termésről? Vajon beilleszthető az egészséges táplálkozásba? És ha igen, hogyan?

Őszi csemege: gesztenye

A gesztenyét a diófélék közé sorolják, étkezésre csak a szelídgesztenye való. Leginkább masszaként ismerjük, de azt nem árt tudni, hogy a masszákat erősen feljavítják a gyártók, leginkább cukorral. Mindig olvassuk el az összetételt, és keressük a csökkentett cukortartalmú termékeket. A natúr massza viszont szinte ehetetlen, aki kóstolta, tudja. Energia- és zsírtartalma viszonylag alacsony, fehérjében szegény. Rost- és szénhidráttartalma igen magas, de főként keményítő, azaz összetett szénhidrát alkotja.

Gazdag antioxidáns hatású C- és E-vitaminban, ez utóbbi nem jellemző a gyümölcsök re. A többi gyümölcshöz viszonyítva a gesztenyében meglehetősen magas az úgynevezett vízben oldódó vitaminok közül a B1- (tiamin), a B2- (riboflavin), valamint a B6-vitamin (piridoxin) mennyisége is. Élelmi értéke a feldolgozás alatt sem változik jelentős mértékben. Ha egész gesztenyét vásárolunk, azt sültekhez és zöldségekkel kiegészítve adhatjuk, a masszát bele is tölthetjük a húsokba, illetve desszertek alapanyaga lehet.

A massza

Többször akadtak már fenn termékek a Nébih ellenőrzésén is, legutóbb 2013-ban volt egy kisebb botrány e termékekkel. Megnéztük a piacon, hogy vajon milyen minőségi masszák kaphatók most. Az olcsóbb termékek általában 50 százalékban tartalmaznak gesztenyét, a többi cukor, rizsliszt, pálmazsír, növényi habalap, olajok, édesítők. Keressünk olyan terméket, amely legalább 70 százalékban tartalmaz gesztenyét, ezeket általában prémium jelzővel illetik a csomagoláson. 100 gramm masszában 220–250 kalória van és 46 gramm szénhidrát, tehát a mennyiséggel csínján kell bánnunk. Ha csak egy egyszerű gesztenyepürét szeretnénk, akkor cukormentes tejszínhabot válasszunk, vagy zabtejszínt ízesítsünk folyékony édesítővel.

Sült gesztenye

Fontos, hogy jól vásároljunk. Válasszunk fényes, sötétbarna színű, sima és kemény felületű, méretéhez képest nehéz, hasonló nagyságú szemeket. Felhasználás előtt a gesztenyét száraz, hűvös helyen kell tárolni. Ha hűtőbe tesszük, akkor vegyük ki a zacskóból. Vékonyan vagdossuk be a gesztenyék domború oldalát. Ezután áztassuk be legalább egy órára. Egy tepsi aljára tegyünk sütőpapírt, majd forró (200 fokos) sütőben süssük addig, míg picit szétnyílnak a gesztenyeszemek. Időről időre rázzuk meg kicsit a tepsiben őket, hogy mindenhol jól átsüljenek. Még melegen hámozzuk.

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink