A pajzsmirigy által termelt hormonok szinte valamennyi szervünk működésében szerepet játszanak, így a pajzsmirigy alulműködése, vagy épp ellentétje, a hormontúltermelés is kellemetlen tünetekkel jár. Előbbi gyakoribb és mérsékeltebb, utóbbi általában súlyos panaszokat okoz. Tévedés azt gondolni, hogy ha a pajzsmirigy normális nagyságú, akkor nem lehet baj a működésével. A pajzsmirigy alul- és túlműködése a mirigy funkcionalitását jelöli, a nagysága ettől teljesen független.

Pajzsmirigykisokos

A pajzsmirigy a gégeporc alsó és a légcső felső szakaszának két oldalán helyezkedik el. Belső elválasztású mirigy, vagyis hormonokat termel, melyeket közvetlenül a véráramba juttat.

Az orvos, ha a pajzsmirigyműködés zavarára gyanakszik, először laboratóriumi vizsgálatokat végeztet. A vizsgálatok során meghatározzák az egyes pajzsmirigyhormonok mennyiségét, és ennek alapján eldöntik, hogy a hormontermelés normális, illetve, a pajzsmirigy túlműködik-e vagy esetleg csökkent a működése. Ha szükséges, eszközös (röntgen, ultrahang, izotóp) vizsgálatokat is végeznek. Enyhe fájdalommal jár a tűvel végzett sejtmintavétel.

Pajzsmirigy-megnagyobbodás, azaz strúma

Ha a pajzsmirigy megnagyobbodik, attól még működhet normálisan. Serdülőkorban, terhesség alatt gyakori, hogy a pajzsmirigy megduzzad, tapinthatóvá válik, ám a hormontermelés normális marad vagy csak átmenetileg fokozódik. Ez az állapot általában panaszokat sem okoz, és magától elmúlik, gyógyszeres kezelésre sincs szükség.

Vírusos vagy bakteriális fertőzések is okozhatják a pajzsmirigy duzzanatát. Ez gyakran magas lázzal jár, és bizonyos rosszindulatú elfajulások is gyakrabban következnek be.

Nem toxikus strúmának nevezik a normális mennyiségű hormont termelő, egyenletesen megnagyobbodott pajzsmirigyet. Ez lehet annak a következménye, hogy az étkezéssel felvett jód mennyisége csökkent, esetleg bizonyos táplálékok vagy gyógyszerek gátolják a hormonképzést.

Szükség van a jódpótlásra?

A pajzsmirigy hormonjainak képzéséhez a szervezetnek jódra van szüksége. A jód táplálkozással kerül be a szervezetbe, gyorsan felszívódik, a felesleges mennyiség pedig a vizelettel távozik. A pajzsmirigy-rendellenességben szenvedő betegek száma folyamatosan növekszik, ennek egyik leggyakoribb oka a jódhiány. Ha a strúma bizonyítottan jódhiány miatt alakul ki, az orvos jódpótlást javasol. Kapható jódozott víz és szükség esetén jódtablettával is pótolható a hiány, de a természetes jódforrások is fontosak: a tengeri halak, a kagyló, a homár. Vannak azonban olyan ételek, amelyek a jód felszívódását csökkentik. Ilyenek a káposzta, a brokkoli, a karfiol, a fehérrépa, a torma – szokásos mennyiségben fogyasztva azonban nem okoznak strúmát.

Jódszükséglet

Kor Mennyiség (mikrogramm/nap)
1 éves korig 50
2–6 év között 90
7–12 év között 120
felnőtteknek 150
terhesség, szoptatás ideje alatt, menopauza idején 200

A pajzsmirigy túlműködése – hyperthyreosis

Kialakulásában több tényező is szerepet játszik, a tünetei pedig igen jellemzőek: a szemek kidüllednek, csillognak, élénkek, a tekintet riadtnak látszik. A panaszok szerteágazóak: a szívműködés szapora lesz, fulladás jelentkezhet, amely terheléskor tovább erősödik, a vérnyomás emelkedik, és mivel kezelés nélkül a szív üregei egy idő után kitágulnak, teljesítménye csökken, és ritmuszavar alakulhat ki. Jellemző tünet, hogy a testsúly jó étvágy mellett is csökken. Fokozott izzadás figyelhető meg, hajhullás, kézremegés, álmatlanság. Súlyos esetekben láz is jelentkezhet, amely émelygéssel, hányással párosul, és ilyenkor a folyadékvesztés súlyos, életveszélyes állapotot is okozhat.

Jó hír, hogy a pajzsmirigy túlműködése nagyon jól kezelhető hormontermelést gátló gyógyszerekkel, de előfordulhat, hogy a műtét jelenti a végleges megoldást.

Mit tehet?

Fogyasszon B-vitaminban gazdag sörélesztőt, esszenciális zsírsavakat tartalmazó lenolajat, tengeri halolajat és a zsírok megemésztését elősegítő lecitint.

A pajzsmirigy alulműködése – hypothyreosis

Leggyakrabban a pajzsmirigy betegségei okoznak csökkent működést: gyulladások, bizonyos gyógyszerek. A pajzsmirigyműködés hiánya kihat a szervezet szinte valamennyi funkciójára. A betegek gyengék, fáradékonyak, aluszékonyak. Nagyon jellemzőek a bőrtünetek: száraz, hámló, sárgás színű lesz a bőr, melynek oka a rossz véráramlás, az enyhe vérszegénység. A magas vérnyomás és a szívkoszorúér meszesedése is gyakori tünet, és ez összefügg a koleszterinszint emelkedésével.

A pajzsmirigy alulműködésekor kismértékű hízás tapasztalható, mérsékelt vérszegénység, a vasfelszívódás romlása figyelhető meg. Mivel az agy oxigénellátottsága romlik, a beteg nem tud koncentrálni, lassul az emlékezés, a beszéd.

A pajzsmirigyhormon pótlását az esetek döntő többségében egy életen át kell folytatni. Ez talán ijesztően hangzik, de a gyógyszernek megfelelő adagolás mellett nincs káros mellékhatása.

Mit tehet?

Hasznos az A-vitamin, illetve elővitaminja, a béta-karotin fogyasztása, valamint a vaspótlás. A-vitamin-forrás a máj, a tej és tejtermékek, a tengeri halak, a tojássárgája, természetes vasforrás a hús, a tej, a tojás, a sóska és a spenót.

A pajzsmirigybetegségek különösen gyakoriak a 45–60 év közötti nők körében, a menopauza alatt, a hormonális változások miatt. Ilyenkor még fontosabb a rendszeres szűrővizsgálat, a mozgás és a diéta.

A pajzsmirigy önvizsgálata

Ha rendszeres időközönként elvégzi a pajzsmirigy önvizsgálatát, már korai stádiumban észreveheti az elváltozásokat.

  • Álljon szembe a tükörrel és tegye jól láthatóvá a nyakát!
  • Egyenesítse ki a nyak hátsó részét.
  • Igyon egy korty vizet.
  • Nyelés közben figyelje, hogyan változik a nyaka az ádámcsutka alatti részen, a kulcscsont felett.
  • Ha nagyobbodást észlel, forduljon orvoshoz!

EZ A DIÉTA SEGÍTETT A SZÍNÉSZNŐ PAJZSMIRIGY PROBLÉMÁJÁN

A TSH NEM ELÉG? MIT NÉZESSÜNK MÉG MEG PAJZSMIRIGYZAVAR ESETÉN?

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.