Fogyás, hízás vagy hajhullás kapcsán felmerül bennünk, hogy tüneteinknek a hormonrendszer működéséhez is köze lehet. Vannak azonban olyan panaszok is, amelyeknél nem gondolunk rá, hogy a hátterében hormonális ok lehet. Jöjjön három gyakori tünet, amely pajzsmirigy rendellenességre utal!

3 tünet, ami pajzsmirigybetegségre is utalhat

Hasi panaszok

A rendszertelen étkezés, stresszes életmód miatt napjainkra népbetegséggé vált a hasfájás, puffadás és a székelési panaszok. A rostban szegény táplálkozás, a kevés folyadék fogyasztás és mozgásszegény életmód miatt gyakran jelentkezik székrekedés. „Ha ezeket a tényezőkön változtattunk, és gondjaink továbbra sem rendeződnek, gondoljunk arra – különösen, ha egyéb tünet is jelentkezik – hogy székrekedést pajzsmirigy alulműködés is okozhat. Túlműködés jele lehet, ha ennek ellenkezőjét tapasztaljuk, vagyis gyakori hasmenés jelentkezik„- mondja Prof. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa.

Kezek zsibbadása, fájdalma

A kéz, vagy csukló alagút szindróma néven ismert betegségben szenvedőknél a felső végtagokban főként éjszakánként jelentkezik fájdalom, vagy zsibbadás. A tüneteket a kéz túlerőltetése mellett valamilyen gyulladás, sérülés is kiválthatja. Kevesen gondolnak rá, de hátterében csökkent pajzsmirigy működés is állhat. „Egy számítógépes program segítségével rangsoroltuk a pajzsmirigy alulműködéssel kezelt betegek panaszait, és ez alapján az a meglepő eredmény született, hogy a kezek zsibbadására vonatkozó panasz gyakran megelőzte az orvosi irodalomban ismert, tipikus tüneteket.”

Szemszárazság

Szemtünetek kapcsán elsősorban a pajzsmirigy túlműködéssel járó Basedow-kórt kell megemlíteni, melynek gyakran első tünete a szemek megnagyobbodása, kidülledése. Azonban nem ez az egyetlen szemet érintő panasz, amely összefüggésbe hozható a pajzsmiriggyel. Napjainkban egyre több ember életét keseríti meg a szemszárazság, melyért első sorban a légkondicionáló berendezések használatát és a számítógép előtt végzett munkát tesszük felelőssé. „A szemszárazság is lehet a pajzsmirigy betegség kezdeti jele. Ilyen esetekben a szemcsepp használatával nem, csak az alapbetegség kezelésével szüntethetők meg a szúró érzéssel, szemek kivörösödésével járó tünetek.”

LEHETSZ TE IS CÍMLAPLÁNY!

Miért ne lehetnél? Mi egy fotózás az élet nagy harcaihoz képest? Neked semmiség! Nem kell tökéletesnek lenned, egyszerűen csak hinned kell magadban. Hinned kell abban, hogy képes vagy arra te is, amire az influencerek, celebek, színésznők és a sportolók: felvállalni önmagad.Mutasd meg magad és mondd el történted a többi nőnek, hogy lássák, előtted nincs lehetetlen.

Jelentkezz a cimlaplany@mediaworks.hu e-mail címen 2019. november 29-én éjfélig.

Részvételi szabályzat

 

Ez a diéta segített a színésznő pajzsmirigy problémáján

A TSH nem elég? Mit nézessünk még meg pajzsmirigyzavar esetén?

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink