Amíg jól működik, nem is tudjuk, hogy létezik, de veszélyes kis szerv, mert ha meghibásodik, nehéz azonosítani a bajt, viszont minden életfolyamatunkra hatással van.

Pajzsmirigy – kicsi, de nagy bajt okozhat

A pajzsmirigy a légcső előtt pajzsszerűen elhelyezkedő apró, de fontos szervünk. Ez a lebenyes belső elválasztású mirigy jód és fehérje felhasználásával T3 (trijódtironin) és T4 (tiroxin) hormont termel. Ezek az általános hatású, a test egészére ható hormonok nélkülözhetetlenek, felelnek a szervezet alapanyagcsere-folyamatainak, a központi idegrendszernek, a szívnek, a gyomor-bélrendszernek és a bőrnek megfelelő működéséért, a fehérjeszintézisért.

Szabályozzák a testhőmérsékletet, az oxigén felvételét, ezáltal a táplálék fő elemeinek hasznosulását, a sejtek energiafelhasználását, a magzat idegrendszeri fejlődését, csökkentik a koleszterinszintet, elősegítik a szervezet növekedését és nagymértékben meghatározzák a lelkiállapotunkat is. A pajzsmirigyhormonok szükségesek tehát a szervezet valamennyi sejtjének fejlődéséhez és normális működéséhez. Mennyiségüket az agyalapi mirigy az úgynevezett pajzsmirigyserkentő hormonján (TSH) keresztül szabályozza.

A táplálkozásunk mindennel, így a pajzsmirigy működésével is szoros kapcsolatban áll. A pajzsmirigy úgy képes előállítani a megfelelő mennyiségű T3 és T4 hormonokat, ha megfelelő mennyiségű jód jut a szervezetbe. Van néhány olyan élelmiszer – például a mogyoróvaj, a leginkább félkész ételekben lévő szójabab és szójaolaj, sőt az étkezési olaj is –, amely gátolja a pajzsmirigy normális működését. Nem segítik a feldolgozott, félkész- és készételek, a hidrogénezett tej, a finomított cukor, finom liszt sem, ahogy a külső környezeti hatások – a rovarirtók, a higany, a fluor – is gátolják a működését.

Jó tudni!

A telítetlen zsírsavakat tartalmazó növényi étolajok ártanak a pajzsmirigyünknek. A hidegen nagyon egészséges olajok – napraforgó, olíva – ómega 3-6-9 zsírsavai a sütés során atomjaikra hullnak, mert nem stabil a szerkezetük. Már 50 fok felett elvesztik jó tulajdonságaikat, csökkentik a pajzsmirigy működését. Könnyen oxidálódnak, avassá válnak, ezért szükséges a finomítás – hidrogénezés –, de ezzel a folyamattal rengeteg transzzsír képződik, amelyek pedig különösen rosszat tesznek a szervezetnek.

Szójabab

Ha a neve nem is ismerős, sűrűn találkozunk vele, pedig jobb elkerülni! Az összes hidro génezett olaj – margarin, főzővaj – szójaolajból készül. Az éttermi és készételek mindig tartalmazzák, a címkéken sokszor látott növényi olajnak is ez az alapja. A pajzsmirigy nem megfelelő működésének súlyos következményei lehetnek. A két leggyakoribb betegsége, amikor túl kevés vagy amikor túl sok hormont termel.

A pajzsmirigy alulműködése (hipotireózis)

Nem mindig látványosak a tünetei annak, ha a pajzsmirigy nem tud megfelelő mennyiségű T3 és T4 hormont termelni. Mivel ezek szinte minden szervre hatnak, a tünetek igen változatosak, amelyek ráadásul lassan alakulnak ki, ezért nehéz felismerni a betegséget. Jellemző, hogy ilyenkor a szervezet szinte teljes működése lelassul. Kezdetben enyhe fáradékonyság, izomgyengeség, a koncentráció romlása jelezheti, később lelassul az anyagcsere, a mozgás, a beszéd és a gondolkodás is. Jellemző az aluszékonyság, a hízás, a szorulás, a fázékonyság is, gyakori az arc puffadása, a testszőrzet ritkulása, a hajhullás, a bőrszárazság is, gyakran a szellemi erő is hanyatlik, romlik a memória.

Csökken a libidó, rossz az étvágy, a testsúly azonban gyarapszik, megemelkedik a koleszterinszint. A hang rekedtessé válik, érzészavar és hallásromlás is bekövetkezhet. Az alulműködés több okból is kialakulhat. Lehet velünk született, előidézheti gyulladásos megbetegedés, jódhiány, röntgensugárzás és egyes gyógyszerek is. Az ötven év feletti nőket fenyegeti leginkább. A betegség a vérből mért hormonszintekkel azonosítható, de sokszor a tünetek más irányba vezetnek, a részletekben elveszhet az igazi ok. Tabletták formájában is beszedhető hormonpótlással lehet kezelni.

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink