Bőrünk egyik legérzékenyebb része a szemhéj és a szem környéke, így, ha duzzadtan vagy épp ellenkezőleg, beesett szemekkel, sötét karikákkal ébredünk reggelente, az alváshiányon túl más is okolható a problémáért. Ugyanis a szervezetünk ilyen módon is jelez, ha baj van.

Pajzsmirigyproblémát is jelezhet a puffadt, karikás szem

Nem aludtál jól előző este

Az első ok, amire gondolunk, és nem árt komolyan venni. Egy kialvatlanul, forgolódva töltött éjszaka okozhat duzzadt szemet, főleg, ha stresszes időszakot élsz át. (Hogy a rossz alvásért a stressz felel, vagy fordítva… tyúk-tojás kérdés.) A stressz miatt megnövekszik a szervezet kortizolszintje, és ez megváltoztatja a szervezet sóháztartását – ami pedig a szemkörnyék duzzanatához vezethet.

Mit tehetsz ellene?

A szervezet így jelez, hogy ideje kicsit lassítani. Először is, próbálj többet pihenni; a stresszt különböző sportokkal, fizikai tevékenységgel levezetni. Bár manapság azt mondani valakinek, stresszeljen kevesebbet, pihenjen többet, lehetetlen küldetés, de a jó hír az, hogyha a nehezebb időszakon túl vagy, a tünetek is enyhülhetnek. Természetesen csak akkor, ha valóban a túl sok munka, az aggodalom vagy éppen a kimerültség okozta az elváltozásokat.

 

Így tüntethetjük el a szem alatti sötét karikákat

 

„Rossz” pózban alszol

Úgy érzed, eleget és jól aludtál, nem vagy fáradt vagy kimerült, mégis táskás szemmel ébredsz? Lehet, hogy a pózzal van a probléma: jellemzően akkor alakulnak ki sötét „foltok” a szem alatt, ha hason, oldalt, vagy párna nélkül alszol. Ez esetben a gravitáció a bűnös…

Mit tehetsz ellene?

Próbálj háton feküdni, akár több párnát is a fejed alá pakolva.

 

Allergia

A puffadt szem az allergiás reakció egyértelmű jele. Allergiaszezonban a szervezet rengeteg hisztamint termel, ami a bőrre is hatással van, különösen az olyan érzékeny területeken, mint a szem és környéke. Ugyanakkor a vékony bőrt jobban irritálják a külső hatások is, amelyek következtében kitágulnak az erek, és sötét karikákat okoznak.

Mit tehetsz ellene?

Amennyiben súlyos az allergia, tehát a szem duzzanatán kívül egyéb tünetekkel is küzdesz, fordulj orvoshoz.

 

Túl meleg levegő

A hideg időszakban gyakran esünk abba a hibába, hogy túlságosan feltekerjük a termosztátot. Ha túl meleg van, az a szemünket, illetve a szemkörnyéket is megviseli. A meleg, száraz levegő kiszárítja és irritálja a szemgolyó nyálkahártyáját, ami puffadást okoz.

 

Támad a PMS

Bizony, a menstruációt megelőző időszakban gyakrabban ébredhetsz puffadt szemmel (és hassal…). A PMS napjaiban a szervezet vízháztartása megváltozik, ez okoz duzzanatot a szem környékén. Ahogyan a hasi puffadás, úgy a szemkörnyéki duzzanat is elmúlik pár nap alatt – ha a premenstruációs szindróma okozza.

Mit tehetsz ellene?

Sajnos nem sokat, azon túl, hogy türelemmel vársz, hogy túl legyél a menstruációt megelőző időszakon.

 

Pajzsmirigyprobléma

A legtöbb esetben a puffadt szem nem nagy ügy, pár nap alatt elmúlik. Ám, ha hosszabb időn át tapasztalható, az már komoly egészségügyi gondot jelez. Például azt, hogy csökkent a pajzsmirigyműködés. A puffadás egyik leggyakoribb okozója, hogy a szövetek vizet tartanak vissza, ezt pedig a csökkenő pajzsmirigyműködés mellett okozhatja akár máj- vagy veseprobléma is.

Mit tehetsz ellene?

Ha a duzzadt szem mellett egyéb, nem megfelelő pajzsmirigyműködésre utaló tüneteket is észlelsz – fáradékonyabb vagy, koncentrációs problémáid akadnak, gyakran tapasztalsz székrekedést, érzékenyebb vagy a hidegre –, azonnal forduljon orvoshoz!

Honnan tudhatod, hogy pajzsmirigy alul- vagy túlműködésed van?

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink