A premenstruációs szindróma (PMS) ötből négy nőt érint. Életmódváltással, valamint súlyosabb esetben gyógyszeres kezeléssel a kellemetlen tünetek enyhíthetőek, a hangulatingadozások kordában tarthatók.

Ez nem hiszti! Hogyan enyhíthetők a PMS tünetei?

Hullámzó hormonszint

A női ciklus a hormonok összehangolt munkájának eredménye – de sajnos sok nőnek nem éppen a harmónia jut eszébe a menstruációról vagy az azt megelőző napokról. Ők azok, akik ingerlékenyek, feszültek, fáradékonyak, és az általános közérzetük is rossz a menstruációt megelőző 7-10 napban. Miután a menstruáció megkezdődik, a hangulatváltozások elmúlnak. Bár a kutatók sem tudják, mi lehet ezeknek a tüneteknek a pontos oka, úgy gondolják, hogy a hangulatingadozásokért is a hormonok, különösen az ösztrogénszint ingadozása a felelős.

Az ösztrogénszint állandó változásban van. A egészséges nők ösztrogénszintje általában követi a 28 napos ciklust: a legalacsonyabb a menstruáció alatt, majd utána gyorsan nő a ciklus közepén, ezt követően az ovuláció közepén az ovuláció előtt (kb. a ciklus 12. és 15. napja között) csökken. A 16. naptól a 28. napig az ösztrogénszint alacsony marad, a következő menstruáció előtt enyhén emelkedik ismét. Ezek a hormonális csúcsok és völgyek okozhatják a hangulati ingadozást és egyéb tüneteket, ugyanis a női nemi hormonok (ösztrogén, progeszteron) szintje hatással van a központi idegrendszerre és az agy egyik kémiai anyagának, a szerotoninnak az anyagcseréjére is.

A szerotoninnak általános szabályozó funkciója van az emberi szervezetben, szerepe lehet a depresszió, a szorongásos zavarok, az evés- és alvászavarok kialakulásában.

PMS vagy PMDD?

A premenstruációs diszfóriás rendellenesség (PMDD) egy súlyos megjelenési formája a premenstruációs szindrómának (PMS). Bár mind a PMS-nek, mind a PMDD-nek megvannak a testi és érzelmi tünetei, a PMDD olyan szélsőséges hangulatingadozásokat okoz, amelyek már a mindennapi életre – családi kapcsolatokra, munkahelyi teljesítményre – is rányomhatják a bélyegüket. Azok a nők, akiknek a családjában előfordult depresszió, vagy akik szülés utáni depresszióban szenvedtek, fokozottan veszélyeztetettek.

PMS

Fotó: Shutterstock

Hogyan enyhíthetők a tünetek?

Fontos a rendszeres testmozgás! A PMS és PMDD nagyobb eséllyel jelentkezik olyanoknál, akik mozgásszegény életmódot folytatnak. A fizikai aktivitás javítja a hangulatot, csökkenti a depresszió kialakulásának esélyét. Mozgás közben endorfinok – jó érzést keltő vegyi anyagok – szabadulnak fel, amelyek segíthetnek ellensúlyozni a hormonális változások negatív hatásait. Az edzés ráadásul fokozza az energiaszintet, enyhíti a görcsöket és a puffadást. Jótékonyan hat a gyaloglás, a futás, a kerékpározás és az úszás. Étkezzen naponta többször, és egyen kisebb adagokat. Ez segít a vércukorszint egyensúlyban tartásában.

A vércukorszint ingadozása ugyanis súlyosbíthatja a PMS tüneteit. Egyen naponta 5-6 alkalommal, részesítse előnyben az alacsony zsír-, de magas rosttartalmú élelmiszereket. Egyen sok friss zöldséget és gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát, és kerülje a finomított, gyorsan felszívódó szénhidrátokat, például a rizst, burgonyát, édességeket, fehér lisztből készült pékárukat, kenyeret, valamint a sós ételek fogyasztását, főként a menstruációt megelőző tíz napban, mert ezek növelik a szervezet vízvisszatartását.

Enyhítheti a panaszokat megfelelő mennyiségű magnézium, kalcium és B6-vitamin fogyasztásával. Pontos magyarázata nem ismert, de azoknál a PMS-ben szenvedő nőknél, akiknek az étrendjét naponta 1000 mg kalciummal egészítették ki, sokkal ritkábban alakult ki depresszió és fáradtság. A vegyes táplálkozás általában fedezi a tápanyagszükségletet, de kaphatóak olyan étrend-kiegészítő készítmények is, amelyek segíthetnek a PMS elleni harcban.

Kerülje a koffeintartalmú italok és az alkohol fogyasztását. A koffein hatással van a hormonális anyagcserére, negatívan befolyásolja. Kutatások szerint a rendszeresen nagy mennyiségben fogyasztott koffein is erősítheti a PMS tüneteit. Fogyasszon sok folyadékot, elsősorban vizet, gyógyteákat!

 

Kávé, csoki, sós ételek? Üzenete van annak, hogy mit kívánunk

Reggel? Napközben? Este? – Elmondjuk, hogy mikor érdemes edzeni!

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink