Örök kérdés, hogy a nap melyik szakaszába érdemes időzíteni az edzést? Reggel, délben, vagy este hatásosabb inkább a sport? Milyen tanácsokat érdemes betartani, és mit kell mindenképpen betartani?

Reggel? Napközben? Este? – Elmondjuk, hogy mikor érdemes edzeni!

4 tipp reggel sportolóknak

1. Fontos, hogy hagyjunk időt a szervezetnek felébredni, fokozatosan növeljük a terhelés intenzitását. Aki nagyon keveset aludt az éjjel, a megterhelő edzést hagyja máskorra.

2. Reggel még igen merevek az izmaink, ízületeink, ezért jóval hosszabb időt kell szánni a bemelegítésre, mint egyébként. Edzés előtt ne végezzünk nyújtó gyakorlatokat, az edzés után viszont semmiképp se feledkezzünk meg róluk.

3. Ha nincs idő egy-másfél órával az edzés előtt reggelizni, inkább csak egy kis gyümölcslevet igyunk, a teli gyomor ugyanis zavaró, a szervezetünk viszont raktároz annyi energiát, amennyi egy közepes vagy kis intenzitású edzéshez elegendő.

4. Reggel igazán hatékonyan űzhető sportok: futás saját, nem erőltetett tempóban, jóga, nem koreografált aerobikórák, közepes intenzitású kerékpározás vagy spinning.

4 tanács ebédidőben mozgásra vágyóknak

1. Ne akarjunk mindent egyszerre belezsúfolni a napközbeni mozgásba, elégedjünk meg azzal, ha kellemesen átmozgat, felfrissít az edzés.

2. Ne a bemelegítésen vagy a levezetésen akarjunk időt spórolni, az izmoknak ilyenkor is szüksége van a megfelelő ráhangolódásra. Közvetlenül ebéd után ne sportoljunk.

edzés, nők, sport, mozgás

Napközben is lehet edzeni, de néhány szabályt be kell tartani!
Fotó: shutterstock

3. Tudatosan igyekezzünk az edzésre szánt idő alatt kizárni a munkával kapcsolatos gondolatokat és tudatosítani, hogy most az elménk helyett a testünk pörög.

4. A leghatékonyabb sportok napközben: súlyzós edzőtermi edzés saját időbeosztásban, tempós séta a szabadban, Pilates, streching a munkahelyi stressz oldására.

4 javaslat az esti edzés híveinek

1. Ilyenkor a legfogékonyabb a test: bármi belefér, ami jólesik, sőt, annál egy kicsit több is. Fontos azonban, hogy teljes mértékben arra koncentráljunk, amivel épp foglalkozunk, ne a nap történésein vagy az este ránk váró dolgokon töprengjünk, mert utóbbi esetében nagyobb a sérülésveszély. Az összpontosítást igénylő sportok segítenek kiszakadni a mókuskerékből.

2. 1-2 órával étkezés utánra időzítsük az edzést, és ne menjünk olyan csoportos foglalkozásra, ahová épp hogy csak beesünk, esetleg a bemelegítés idejéből jócskán lecsípve.

3. Érdemes hosszabb időt szánni a nyújtásra és a levezetésre, hogy megnyugtassuk a szervezetet, és felkészítsük az esti pihenésre. Mozgás után jobban alszunk, ám levezetés nélkül nehezebb lesz álomba szenderülni, és az izomláz is nagyobb eséllyel alakul ki.

4. A legmegfelelőbb sportok estére: fallabda, teremfoci, aerobik, koreografált aerobikórák, futás, tenisz, súlyzós edzés. Késő este azonban már csak jóga, séta, Pilates ajánlott.

7 napos menetrend, a sztárok edzésterve

Kangaburn H.I.I.T.-edzés anyukáknak

Hozzászólások

Ez a legjobb recept: főzzünk eperlekvárt cukor nélkül!
Sokáig éltünk abban a tévhitben, hogy eperlekvárt, szörpöt eltenni csak cukorral lehet.
Itt a kánikula! Így lehet jól aludni a nagy melegben
Sokan várták már, hogy végre tartósan meleg, vagyis igazi fülledt nyár legyen, ugyanakkor ez a hőség rendkívül igénybe veszi a szervezetet.
Így lesz sokáig gyönyörű a barna bőr
Így lesz sokáig gyönyörű a barna bőr
A reggeli mozgás jótékony hatásai
Ahogy egyre jobb az idő, még az is könnyebben kel a korai nappal, aki egyébként szeret sokáig lustálkodni. Élvezze és használja ki a nyarat a reggeli mozgásra is!
13 tipp a hőségben való edzéshez
Győzd le a forróságot azzal, hogy felkészülsz rá!
Most nyílik a bodza, tedd el télire cukor nélkül
Te is imádod a bodza szörpöt, de megrémiszt, mennyi egészségtelen fehér cukor kell bele? Mutatjuk, hogy készítsd el a diétás változatot.
Íme 25 perc pokoli kettlebell-edzés Hegedűs Dórival!
A FitPercek legfrissebb videójában Hegdűs Dóri, személyi edző mutat néhány remek gyakorlatot, hogy érdemes a kettlebell-lal mozogni.
4 isteni nyári leves, amit akkor is ehetsz, ha diétázol
Nyáron is nagyon fontos a folyadékfogyasztás, és egy jó tányér leves akár elég is lehet, hiszen ezekben a hónapokban nem jó nagyon leterhelni a gyomrot. Ezekből a finomságokból viszont bátran ehetünk.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.