Örök kérdés, hogy a nap melyik szakaszába érdemes időzíteni az edzést? Reggel, délben, vagy este hatásosabb inkább a sport? Milyen tanácsokat érdemes betartani, és mit kell mindenképpen betartani?

Reggel? Napközben? Este? – Elmondjuk, hogy mikor érdemes edzeni!

4 tipp reggel sportolóknak

1. Fontos, hogy hagyjunk időt a szervezetnek felébredni, fokozatosan növeljük a terhelés intenzitását. Aki nagyon keveset aludt az éjjel, a megterhelő edzést hagyja máskorra.

2. Reggel még igen merevek az izmaink, ízületeink, ezért jóval hosszabb időt kell szánni a bemelegítésre, mint egyébként. Edzés előtt ne végezzünk nyújtó gyakorlatokat, az edzés után viszont semmiképp se feledkezzünk meg róluk.

3. Ha nincs idő egy-másfél órával az edzés előtt reggelizni, inkább csak egy kis gyümölcslevet igyunk, a teli gyomor ugyanis zavaró, a szervezetünk viszont raktároz annyi energiát, amennyi egy közepes vagy kis intenzitású edzéshez elegendő.

4. Reggel igazán hatékonyan űzhető sportok: futás saját, nem erőltetett tempóban, jóga, nem koreografált aerobikórák, közepes intenzitású kerékpározás vagy spinning.

4 tanács ebédidőben mozgásra vágyóknak

1. Ne akarjunk mindent egyszerre belezsúfolni a napközbeni mozgásba, elégedjünk meg azzal, ha kellemesen átmozgat, felfrissít az edzés.

2. Ne a bemelegítésen vagy a levezetésen akarjunk időt spórolni, az izmoknak ilyenkor is szüksége van a megfelelő ráhangolódásra. Közvetlenül ebéd után ne sportoljunk.

edzés, nők, sport, mozgás

Napközben is lehet edzeni, de néhány szabályt be kell tartani!
Fotó: shutterstock

3. Tudatosan igyekezzünk az edzésre szánt idő alatt kizárni a munkával kapcsolatos gondolatokat és tudatosítani, hogy most az elménk helyett a testünk pörög.

4. A leghatékonyabb sportok napközben: súlyzós edzőtermi edzés saját időbeosztásban, tempós séta a szabadban, Pilates, streching a munkahelyi stressz oldására.

4 javaslat az esti edzés híveinek

1. Ilyenkor a legfogékonyabb a test: bármi belefér, ami jólesik, sőt, annál egy kicsit több is. Fontos azonban, hogy teljes mértékben arra koncentráljunk, amivel épp foglalkozunk, ne a nap történésein vagy az este ránk váró dolgokon töprengjünk, mert utóbbi esetében nagyobb a sérülésveszély. Az összpontosítást igénylő sportok segítenek kiszakadni a mókuskerékből.

2. 1-2 órával étkezés utánra időzítsük az edzést, és ne menjünk olyan csoportos foglalkozásra, ahová épp hogy csak beesünk, esetleg a bemelegítés idejéből jócskán lecsípve.

3. Érdemes hosszabb időt szánni a nyújtásra és a levezetésre, hogy megnyugtassuk a szervezetet, és felkészítsük az esti pihenésre. Mozgás után jobban alszunk, ám levezetés nélkül nehezebb lesz álomba szenderülni, és az izomláz is nagyobb eséllyel alakul ki.

4. A legmegfelelőbb sportok estére: fallabda, teremfoci, aerobik, koreografált aerobikórák, futás, tenisz, súlyzós edzés. Késő este azonban már csak jóga, séta, Pilates ajánlott.

7 napos menetrend, a sztárok edzésterve

Kangaburn H.I.I.T.-edzés anyukáknak

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink