Hogyan lehet az energiánkkal napi szinten okosan gazdálkodni?

Frissen-fitten egész nap

Ha őszintén végiggondoljuk, ki az, aki miatt folyamatosan prés alatt érezzük magunkat, könnyen kiderülhet, hogy magunk vagyunk azok. A megfelelési kényszer, a maximalizmus vagy a nagyra és többre vágyás mind olyan hajtóerő, amely csak lemerít, sohasem tölt. A töltekezéshez az kell, hogy észrevegyük: irreálisan hajszoljuk magunkat.

Biztos lábakon

A jó és kényelmes cipő elengedhetetlen a jó közérzethez. Sem a túl magas sarkú, sem a lapos talpú nem előnyös anatómiailag. Ha egész nap gyötör a fájdalom, az minden energiát felemészt. Ha kényelmes cipőt viselünk, soha nem fogunk megrettenni egy sétától.

Álljon fel a székről!

Aki ülőmunkát végez, fordítson figyelmet arra, hogy óránként feláll, kicsit átmozgatja magát. Nemcsak a gerincnek tesz jót, de az egész testben intenzívebben megindul a vérkeringés, az agyba is több oxigén jut.

Agyalni felesleges

A túl sok agyalás és végtelenített belső monológ a legnagyobb energiarabló. Biztosan emlékszik olyan pillanatokra, amikor fejben többször is lejátszott egy vitát a szerelmével vagy a főnökével. Vajon volt értelme a sok agyalásnak? Ugye, hogy nem? Ha sikerül csökkenteni vagy leállítani ezeket a  belső beszélgetéseket, vitákat, észrevehetően meg fog könnyebbülni.

Mozgásban az élet!

Aki semennyit nem mozog, ne csodálkozzon, ha csak vonszolja a terheit. A mozgás azon túl, hogy oldja a stresszt és oxigént juttat az izmokhoz és a szervekhez, ki is takarítja az egész testet. Felejtse el a teljesítménykényszert, sportoljon azt, amihez igazán kedve van. Lehet ez fél óra torna, aerobik, jó idő esetén foci vagy tollasozás a gyerekekkel, túra vagy csak egy rövid kocogás.

Értelmes étkezés

Sose feledjük, hogy a táplálkozásból nyerjük az energiát. Az egészséges, minden tápanyagot tartalmazó, de szénhidrátban szegény táplálkozás hajtja legjobban a motort. A szénhidrátban dús ebéd befejeztével minden energia az emésztésre fordítódik, így órákat vegetálgatunk, mire újra erőre kapunk. A könnyű ebéd után viszont gond nélkül tudjuk folytatni a teendőinket. Az is nagyon fontos, hogy a nap folyamán egyenletesen jusson táplálékhoz a szervezetünk, azaz a napi 2 nagyobb (reggeli és ebéd) és 2 kisebb étkezés mindenképpen szükséges.

A hála is hegyeket mozgat meg

A legnagyobb nehézségek közepette is mindenkinek vannak olyan momentumok az életében, amelyekért hálás lehet.  Ezt azért is fontos meglátni, mert a kutatók azt mondják, azzal, hogy észrevesszük a jót és az örömtelit, azzal elégedettségünket növeljük, ami folyamatosan hangolja hozzáállásunkat az élethez. Egy hálával teli ember mindig tudja, hogy nem kell kétségbeesni, mert vannak stabil pontok az életében, amelyek segítségével képes belső erőforrásait mozgósítani.

Haverok, buli

A kiegyensúlyozott, támogató baráti és társas kapcsolatok nélkül magányos és mogorva remeték leszünk. Nem kell feltétlenül sülve-főve összejárni, de egy-egy kellemes hétvégi program, egy kirándulás, egy kártyaparti vagy közös mozi is feldobja a szürke, munkás hétköznapokat. Ha hajlandóak vagyunk úgy dönteni, hogy jól érezzük magunkat, minden sokkal könnyebben megy az életben.

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.