A fogamzóképes nők mintegy 30 százaléka szenved rendszeresen a PMS tüneteitől. Míg korábban nem vették komolyan a panaszokat, és a menstruáció természetes velejárójának tekintették a kellemetlen, gyakran a mindennapi életet megkeserítő tüneteket, napjainkban ez a hozzáállás szerencsére megváltozott.

Győzze le a PMS-t!

Ismerje fel a tüneteket

A hangulatingadozás, ingerlékenység, szorongás, folyadék-visszatartás, puffadás, cukor utáni sóvárgás gyakori panasz a menstruációt megelőző napokban. A kellemetlen panaszokkal azonban nem kell együtt élni. Súlyos esetben az orvos enyhe nyugtatót, fogamzásgátló tablettát, vízhajtót, gyulladáscsökkentőt javasolhat, de életmódbeli változtatásokkal ön is enyhítheti a tüneteket.

Változtasson az étrendjén

A menstruációt megelőző időszakban a hormonok egyensúlyszintje felborul: az ösztrogénszint emelkedik, a progeszteronszint csökken. Ez a kedélyállapot ingadozásához, az édesség utáni vágyakozáshoz vezethet, és a prolaktin hormon felszaporodását okozhatja, ezáltal a mellek érzékenyebbé válnak. Más elméletek szerint a szerotonin hormon elégtelen mennyisége okolható a kellemetlen tünetekért. A hormonszint zavaraihoz hozzájárulhat a nem megfelelő táplálkozás: a magas cukortartalmú, finomított szénhidrátokban gazdag étrend, a túlzásba vitt koffein- és alkoholfogyasztás. A feldolgozott, sós ételek súlyosbíthatják a tüneteket, így a puffadást, a görcsöket. Friss zöldségekben, olajos halakban – makréla, szardínia –, teljes kiőrlésű gabonában gazdag étrenddel csökkenthetők a panaszok. Növelje a rostbevitelt. Napi két evőkanál lenmag segíti a hormonok egyensúlyban tartását. Bizonyos élelmiszerek „táplálják” a szervezet gyulladásos folyamatait. Ilyenek a tejtermékek, a vörös húsok, így ezeket célszerű egy időre kiiktatni az étrendjéből.

Stabilizálja a vércukorszintet

A menstruáció előtti tünetegyüttesnek oka lehet a túl alacsony vagy ingadozó vércukorszint is. Annak érdekében, hogy stabilizálja a vércukorszintet és csökkentse a PMS tüneteit, beleértve a sóvárgást, az állandó fáradtságérzetet és a hangulati ingadozásokat, csökkentse minimálisra a fehér lisztből készült, finomított cukrot tartalmazó ételek fogyasztását. Tartsa egyensúlyban a vércukorszintjét fehérjében gazdag reggelivel (tojás, mogyoróvaj, tápláló fehérjeturmix). Étkezzen négyóránként, és figyeljen az elfogyasztott élelmiszerek glikémiás indexére. Így elkerülheti a hirtelen fellépő éhséget és a falásrohamokat. Méregtelenítsen a PMS tüneteit okozhatják a szervezetben felgyülemlett méreganyagok is. A méreganyagokat csökkentheti tisztítókúrával, például gyümölcsnappal, böjtkúrával, szaunával. A máj méregtelenítését segítheti, ha reggel éhgyomorra megiszik egy bögre forró, citromos vizet.

Fogyasszon táplálékkiegészítőket

A legfontosabb a B6-vitamin megfelelő mennyiségű bevitele. Elősegíti a májban az ösztrogén lebontását, növeli a vér progeszteronszintjét, valamint serkenti a szerotonin, vagyis a „boldogsághormon” kiválasztását az agyban. Az E-vitamin javítja az oxigén hasznosítását. A kalcium és a magnézium mellett – amelyek görcsoldó, nyugtató, fájdalomcsillapító hatásúak –, a vas és a cink is hatékony a PMS tüneteinek enyhítésében. A vas megnöveli a szervezetben a szerotonin mértékét, enyhítve a levertség tüneteit. a cink biztosítja a hormonrendszer kiegyensúlyozott működését, részt vesz a vércukorszint szabályozásában. Jó ásványianyag-forrás a tengeri hínár.

Természetes megoldások

A természet patikájából több gyógynövény is enyhíti a PMS tüneteit. A barátcserje a hangulatingadozások, enyhítésében, a mell érzékenységének csökkentésében segít: serkenti a progeszterontermelést, csökkentve a prolaktinszintet. nemcsak a kellemetlen panaszokat enyhíti, de segít a menstruáció rendszeresebbé tételében is. A ginkgobiloba, a gyermekláncfűlevél hatékony a puffadás, a folyadék-visszatartás kezelésében. Az orbáncfű megszünteti a hangulatingadozásokat.

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink