A szem a lélek tükre... de a testé is! Magas vérnyomás, allergia, meszesedés és még sok minden másra is rámutathat

Miről árulkodik a szem?

Ezüst-  vagy  rézszínű artériák – Magas vérnyomás

A szemfenéki érrajzolat az egyetlen érhálózat, amelynek alapján a szervezet érrendszerének állapotára lehet következtetni. Így fordulhat elő, hogy egyéb tüneteket még nem okoz, de a szemész a szemfenékvizsgálat során már korai stádiumban felismeri a magas vérnyomásbetegséget. Tartósan magas vérnyomás esetén az erek fala átalakul: meszesedik, az izmok és az erek körüli kötőszövet megvastagszik. A verőereken megjelenik a bronz és ezüst árnyalat.

Anyajegy a szem belső rétegén – Melanoma

A szem rákos megbetegedései közül a pigmentált sejtekből kiinduló melanoma malignum a leggyakoribb. A szivárvány-hártyából kiinduló daganat szabad szemmel is jól látható: sötétbarna színű, egyenetlen felszínű bőrelváltozás. előfordul, hogy a szembogár is szabálytalan alakúvá válik. Tüneteket a tumor maga és az azt kísérő ideghártya-leválás okoz: torz látás alakul ki, az egyenesvonalak görbülnek, hullámzónak látszanak, a tárgyak a valós méretüknél kisebbnek vagy nagyobbnak tűnnek, a látásélesség csökken.

Gyűrűk  a szaruhártyán – Wilson-kór

Ez a ritka örökletes rendellenesség a réz felhalmozódását okozhatja a szövetekben, például a szemfehérje belső oldalán (és nem az íriszen, ahogy látszik). Ez önmagában ártalmatlan, de a Wilson-kórt kezelni kell.

Sárga szem  – Májbetegségek (Hepatitis, cirózis)

A sárgás elszíneződést az epefesték összetétele okozza, amely a hemoglobin, azaz az oxigént szállító molekulák lebomlása során jön létre. Valójában a szem kötőhártyája sárgul ilyenkor.

Hólyagok  a szemgolyón – CSR (Központi savós retinopátia)

Többnyire túlzott mentális vagy érzelmi stressz áll a panaszok hátterében. Leginkább a férfiak betegsége, de egyre több nőnél diagnosztizálnak CSR-t. A leggyakoribb tünet a homályos látás vagy hogy a beteg hullámos vonalakat lát.

Gyulladt  szem – Autoimmun betegség

 Az állandó gyulladás a szervezetben – beleértve a szemet is – utalhat valamilyen autoimmun betegségre. Autoimmun betegség akkor alakul ki, ha a szervezet valamiért nem ismeri fel saját struktúráját, és immunválaszt indít saját sejtjei és szövetei ellen, gyulladást okozva (például szisztémás lupus, sokízületi gyulladás). A fő tünetek mellett szinte mindig jelentkezik a szemszárazság, idegentestérzés a szemben.

„Szivárgó erek” – Cukorbetegség

A retinán hajszálerek futnak, amelyek sérülékenyek: a tartósan magas vércukorszint tönkreteheti ezeket az ereket. először megduzzadnak és meggyengülnek, néhány elzáródik, és nem enged át elegendő vért. később új vérerek képződnek, amelyek nagyon gyengék, könnyen megrepednek, és ezáltal vért engednek a szem üvegtestébe. A beteg úszó foltokat vagy teljes sötétséget lát. Az évek során aztán a megduzzadt és gyenge vérerek heges szöveteket alkotnak, elmozdítva a retinát a szem hátsó részéből.

Duzzadt  szem – Allergia

A levegőben terjedő allergének, mint a pollen, a por, az állati szőr gyakran irritálják a szemet. Beindul a szervezet védekezési mechanizmusa, és a folyamat duzzadt szemfelszíni ereket, vörös, viszkető, könnyező szemet eredményez.

Sárgás foltok,  csomók  a szemhéjon – Érelmeszesedés

Ha nem érzékenyek, nem fájnak, akkor ez nem más, mint lerakódott zsír. Az artériafal elmeszesedik, megkeményedik, ebből később kis koleszterin darabkák szakadnak le, és a vérárammal eljutnak a szemig, ahol befészkelik magukat a retina kicsi artériáiba.

Dülledt  szem – Pajzsmirigy túlműködés

Lehet családi örökség, de ha egy átlátszó fehér réteg is megfigyelhető a szivárványhártya és a szem felső része között, akkor szinte biztos, hogy a pajzsmirigy hormon magas szintje duzzasztja meg a szemkörnyéki szöveteket és ezért tűnik úgy, mintha a szem kidülledne.
 

Ezek is érdekelhetnek

Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.

Ajánlataink