Ha minél gyorsabban minél többet szeretnénk fogyni, elsősorban a gabonaféléket „vágjuk” ki az életünkből. Pedig rosszul tesszük. A gabonafélék nem csak növényi fehérjét és szénhidrátot tartalmaznak, de fontos ásványi anyagokat, vitaminokat, rostokat is. Persze nagyon fontos, hogy a gabonafélékből ez esetben is a teljes értékűeket válasszuk, egyebek között azért, hogy a szervezetünkbe kellő mennyiségű élelmi rost kerüljön.
Miért olyan fontosak az élelmi rostok?
A rostok valójában összetett szénhidrátok, amelyek emészthetetlenek, csak a vastagbélben lévő baktériumok képesek a lebontásukra. Ennek ellenére mégis nagyon fontosak.
„Az így keletkező rostrészek elősegítik a bélben élő jótékony, a tejcukrot bontó baktériumok növekedését, és ezzel a szervezet védekező rendszerét javítják, sőt olyan anyagokat termelnek, amelyek közreműködnek a rosszindulatú béldaganatok megelőzésében” – hívják fel a figyelmet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) szakemberei. A teljes kiőrlésű termékekben található rostok a vércukorszintünket is megzabolázzák. Az ilyen gabonaszemekben lévők az úgynevezett vízoldékony rostok, amelyek segítenek csökkenteni a vérzsírok szintjét, illetve a vércukor ingadozását is könnyebben elkerülhetjük rendszeres fogyasztásuk esetén. Ez persze nem azt jelenti, hogy csak vízben oldódó rostokat érdemes fogyasztunk. A vízben nem oldódóak ugyanis az egészséges emésztéshez, a megfelelő bélműködéshez járulnak hozzá. Ezek a rostok megkötik a méreganyagokat, növelik a béltartalom térfogatát, gyorsítják a folyamatot, amelyben a táplálék a bélcsatornán keresztülhalad.
Mire érdemes figyelni?
Mindamellett, hogy az élelmi rost rendszeres fogyasztása fontos és egészséges, nem feledkezhetünk meg a bőséges vízfogyasztásról sem. Sokatmondó az adat, hogy a magyarok jellemzően nemcsak rostból, de vízből sem fogyasztanak eleget. Naponta megközelítőleg 25–35 g élelmi rostra lenne szükségünk ahhoz, hogy megőrizzük egészségünket. Ha a szükségesnél lényegesen nagyobb a rostbevitel, az akadályozhatja egyes ásványi anyagok, vitaminok felszívódását. A túl sok élelmirost-bevitelkülönböző bélrendszeri problémákat (felfúvódás, hasi fájdalmak, hasmenés stb.) is okozhat – figyelmeztetnek az MDOSZ munkatársai.
Sportolóknak kötelező!
Talán mondani sem kell, hogy a megfelelő, egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás a sokat mozgók, illetve a sportolók számára kiemelten lényeges: az élelmirost fogyasztás számukra talán még fontosabb. Diétázók számára is alapvető, hiszen a versenysúly elérésében és a fogyókúrában is segíthet megfelelő mennyiségben történő fogyasztása. Bizonyított: a teljes kiőrlésű gabonákból készült termékek fogyasztása csökkenti az elhízás vagy a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, sőt, védő hatása is ismert a szívkoszorúér-megbetegedés vagy a bélrendszeri rosszindulatú daganatok kialakulásában, hívják fel a figyelmet a dietetikusok.
Miért gond, ha kevés a rost?
Nem csak a diéta miatt fontos a megfelelő rostbevitel – hiánya egészségügyi problémákat okozhat. Ilyen például a székrekedés. A megfelelő rostbevitel segít fellazítani a széklet állagát, megkönnyítve ezzel a bélrendszeren való átjutását. Amennyiben nem fogyasztunk megfelelő mennyiségű rostot és persze folyadékot, ez a folyamat lelassul. (Ne feledjük, a rostok tisztítják is a bélrendszert.) Ha tehát ilyen problémával küzdünk, nem érdemes rögtön a patikába rohanni, együnk inkább több magas rosttartalmú zöldséget, gyümölcsöt.
EZ IS ÉRDEKELHET:
- Ha zavar a narancsbőr, így alakítsd át az életmódod!
- Bogyós gyümölcsök: az egészségünk apró őrei + Top 3 sütemény
- Mit egyek, hogy több energiám legyen? 5 tipp a dietetikustól