Elképesztő, de igaz: hát és derékfájást nem csupán a gerincoszlop deformálódása, vagy más szervi baj idézhet elő. A bennünk zajló érzelmi válság, a lélek betegsége ugyanilyen fájdalmat okozhat.

Sajog a gerinced? Szabadulj meg lelki terheidtől!

A keleti orvoslás több ezer éve tudja, hogy a betegségek nem ok nélkül alakulnak ki, legtöbbször lelki konfliktus húzódik mögöttük. A betegség azt jelzi, hogy szervezetünk egyensúlya megbomlott. Mára már a modern orvostudomány is felismerte, hogy gerincünk nem tesz különbséget aközött, hogy a rá nehezedő súly fizikai, avagy lelki eredetű. Közismert, hogy a stressz izommerevséget okoz. Ha munkahelyi vagy magánéleti problémáinkkal nem tudunk megküzdeni és folyamatosan szorongunk, akkor hátizmaink állandóan feszülnek. A porckorongokra ható megnövekedett nyomás pedig pokoli fájdalmat okoz.

Nem csak nyilall és hasogat:

árulkodik is!

A hátfájás hátterében álló lelki okok nem is annyira rejtélyesek, mint amilyennek első hallásra tűnnek. A fájdalom pontos helye alapján beazonosíthatjuk a többlet tehernek kitett csigolyaelemet. Ennek ismeretében pedig következtethetünk arra, hogy életünk mely területén lenne érdemes változtatni.

C1 – Félelem, zűrzavar. Végtelen belső vívódás

C2- Kiegyensúlyozatlanság

C3 – Bűntudat, mártíromság

C4- Elfojtott harag, megkeseredettség

C5- Rossz, negatív önértékelés

C6- Túlterheltség, rugalmatlanság

C7- Önkifejezés hiánya

Th1- Az élet elöli zárkózottság

Th2- Érzéketlenség, jégszívűség

Th3- Mély, régi sebek megrekedése

Th4 – Mások hibáinak állandó keresése

Th5- Rendszeres dühroham

Th6- Félelem a jövőtől

Th7- Az élvezetek megtagadása

Th8- A megoldásoknak való ellenállás

Th9- Másokkal szembeni gáncsoskodás

Th10- Vonakodó felelősségvállalás

Th11- Kapcsolatoktól való félelem

Th12- A szeretettől való félelem

L1- Bizonytalanság

L2- Tehetetlenség érzése

L3- Szexualitás tagadása

L4- Elégedetlenség

L5- Aggodalom a karrier miatt

KERESZTCSONT: Szellemi öregség, csökönyös harag

2 jó ötlet a lélek csigolyáinak

  • A séta, a gyaloglás, az úszás, a kerékpározás vagy a jóga karbantartja a gerinckörnyéki izmokat. Ezek a mozgásformák segítenek abban, hogy lelkileg is fizikailag is jobban érezzük magunkat. Fontos, hogy ne hagyjuk abba a sportolást akkor sem, ha már nincsenek fájdalmaink.
  • Ne függesszük fel a szexuális életünket a fájdalmak miatt, hiszen így még rosszabb lelkiállapotba kerülünk. Keressük meg azt a pózt, mely legkevésbé terheli a gerincet.

Hozzászólások

Karácsony előtt is jól jöhet: a csendterápia titka
Túl egyszerű, hogy igaz legyen?! Egy terápia, amire nem kell vagyonokat költenünk, nem igényel drága eszközöket, mégis hihetetlenül sokat tesz a mentális-, lelki,- és testi egészségünkért.
Ajándékötletek sportrajongó rokonoknak, barátoknak!
A szokásos ékszer, ruha és ajándékutalvány helyett idén váltson sportosra! Amennyiben van a családban sportrajongó családtag, lepje meg valami, a hobbijához jól köthető ajándékkal. Ne feledje, ha sportot ajándékoz, egészséget is ajándékoz!
Edzés kardiógépekkel, mutatjuk, hol rontod el!
Gyakori hibák az edzés során, amelyekre érdemes figyelni.
Diós karácsonyi keksz cukor- és lisztmentesen
Ezt az ünnepi hangulatot idéző könnyű, omlós, liszt- és cukormentes finomságot egyszerűen nem lehet elrontani. Az illata betölti majd az egész lakást, és jobb, ha eldugod, hogy ne egye meg a család egyszerre.
Készülj fel már a diéta előtt! Hasznos tudnivalók a fogyókúráról
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, akkor nemcsak a kilók fogyatkozására számíthat, de sok egyéb kísérőjelenséggel is találkozik majd.
Egészséges alternatívák a karácsonyi sütés-főzéshez
Az ünnepekre készülődés elmaradhatatlan része a legtöbbször a háziasszonyokra háruló ötletelés: mi is legyen a karácsonyi menü, mivel várjuk a vendégeket. A hagyományos konyhát kedvelő családokban is felmerül időnként az igény, hogy a nehéz, a gyomrot megterhelő ételek és sütemények mellett könnyebb, egészségesebb ínyencségek is legyenek az étlapon. Ahol pedig eleve van olyan családtag, aki valamilyen speciális diétára van fogva, még körültekintőbben kell megválogatni, mi kerül az ünnepi asztalra.
Immunerősítés a téli hideg előtt: ezt kell tenned most
Az immunerősítés egyik meghatározó alappillére a vitaminok és ásványi anyagok bevitele, de néhány életmódbeli változtatással is sokat tehetsz azért, hogy a lehető legegészségesebben vészeld át a telet.
A tél diétás kedvence: 10 perces mákmuffin
Fogyókúra idején sokszor vágyakozol az édesség után? Ne tedd, mert a lemondásokkal teli diéta sokkal kevésbé hatékony! Nyugodtan ehetsz finomságokat, csupán olyan desszertet kell választanod, amiben kevés a finomított szénhidrát.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.