A gyümölcsök tökéletes hozzávalói lehetnek a sós ételeknek is, az alma és a sertéskaraj pedig legendásan jó párost alkot – a sült, édeskés lila hagyma pedig csak a ráadás! A sovány sertéskaraj sült almával egy igazi őszies fogás, köretnek bármilyen zöldség jöhet mellé, amit érdemes együtt sütni a hússal: zöldbab (mi ezt választottuk), kelbimbó, sütőtök, édesburgonya, sárgarépa, petrezselyemgyökér, bármi jöhet!
A sült alma elkészítéséhez ehhez a recept barna cukrot és mézet is felsorol hozzávalóként, de az előbbit elhagyhatod. Így talán kevésbé lesz karamellizált a gyümölcs, viszont spórolsz a kalóriákkal, az ízhatás pedig így is fenséges lesz. A sovány sertéskaraj sült almával igazán nem bonyolult étel, és nagyjából 45 perc alatt elkészül. Laktató, egészséges, tökéletes vendégváráshoz is.
Egy kis útmutató a húshoz:
- Amennyiben csontos sertéskarajból készíted az ételt, még zamatosabb lesz a hús (ebben az esetben kérd a hentesnél felszeletelve).
- Ha arra törekszel, hogy minél soványabb húst válassz, akkor a hosszú és rövid karaj közül dönts az utóbbi mellett, mert a kettő közül ez a kicsivel soványabb, szárazabb.
Sertéskaraj sült almával és lila hagymával
Hozzávalók (4 személyre):
4 szelet, nagyjából 2 cm vastag sertéskaraj (összesen kb. 200 g)
2 ek sótlan vaj
1 ek apróra vágott friss zsálya (vagy rozmaring)
só
frissen őrölt fekete bors
300 g mirelit egész zöldbab
2 fel lila hagyma
2 ek olívaolaj + a tepsihez
3 gerezd fokhagyma
friss zöldfűszer a tálaláshoz
A sült almához:
2 ek sótlan vaj
2 db nagyobb alma
2 ek barna cukor
¼ tk őrölt fahéj
csipetnyi őrölt szerecsendióval
3 ek méz
Elkészítése:
1. A sütőt melegítsük elő 200 fokra. Egy tepsit kenjünk ki olajjal.
2. Közepes lángon olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben. A hússzeletek mindkét oldalát dörzsöljük be az aprított zsályával, majd sózzuk, borsozzuk meg. Tegyük a szeleteket a serpenyőbe, és mindkét oldalukat pirítsuk meg, azaz oldalanként kb. 2-3 perc alatt süssük elő.
3. Tegyük a hússzeleteket az előkészített serpenyőbe (csepegtessük rá a serpenyőből a szaftot is, ha maradt). Szórjuk mellé a zöldbabot és a feldarabolt lila hagymát, csepegtessük meg az olívaolajjal, szórjuk rá az átnyomott fokhagymát, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk meg.
4. Süssük addig, amíg a hús kellően meg nem puhul – nagyjából 15-20 perc alatt elkészül. De ha van otthon konyhai digitális hőmérőnk, azzal is ellenőrizhetjük, akkor jó, ha kb. 60-70 Celsius fokos a maghőmérséklete a húsnak.
5. Miközben a hús sül, készítsük el az almát. A serpenyőben olvasszuk meg a vajat közepes hőmérsékleten, adjuk hozzá a vékonyra szeletelt almát, majd szórjuk meg a cukorral, a fahéjjal, a szerecsendióval. Időnként megkeverve pároljuk nagyjából 3-4 percig. Ekkor adjuk hozzá a mézet, és néha megkevergetve pároljuk további 5 percig, míg a szósz besűrűsödik.
6. Amint kész a hús és a zöldségek, tálaljuk a sült almával. Ízlés szerint szórjuk meg friss zöldfűszerrel, például petrezselyemzölddel.
Elkészítési idő: 45 perc
EZ IS ÉRDEKELHET:
- Melengető finomság: fűszeres almás-sütőtökös krémleves
- A tojáson túl: 5 finom és tápláló reggeli
- Íme 3 recept, ami bizonyítja, hogy a csirkehús kicsit sem unalmas!
- Így használd fel a sertés részeit! (videó)