Az omlós, szaftos hús és a fűszeres, édeskés sült alma páratlan duója a titka ennek az ínycsiklandó főételnek. Egyszerűen elkészíthető, egészséges, és bármilyen alkalomra beválik.

Tökéletes őszi főétel: sertéskaraj sült almával és lila hagymával

A gyümölcsök tökéletes hozzávalói lehetnek a sós ételeknek is, az alma és a sertéskaraj pedig legendásan jó párost alkot – a sült, édeskés lila hagyma pedig csak a ráadás! A sovány sertéskaraj sült almával egy igazi őszies fogás, köretnek bármilyen zöldség jöhet mellé, amit érdemes együtt sütni a hússal: zöldbab (mi ezt választottuk), kelbimbó, sütőtök, édesburgonya, sárgarépa, petrezselyemgyökér, bármi jöhet!

sertéskaraj sült almával

Fotó: Shutterstock

A sült alma elkészítéséhez ehhez a recept barna cukrot és mézet is felsorol hozzávalóként, de az előbbit elhagyhatod. Így talán kevésbé lesz karamellizált a gyümölcs, viszont spórolsz a kalóriákkal, az ízhatás pedig így is fenséges lesz. A sovány sertéskaraj sült almával igazán nem bonyolult étel, és nagyjából 45 perc alatt elkészül. Laktató, egészséges, tökéletes vendégváráshoz is.

Egy kis útmutató a húshoz:

  • Amennyiben csontos sertéskarajból készíted az ételt, még zamatosabb lesz a hús (ebben az esetben kérd a hentesnél felszeletelve).
  • Ha arra törekszel, hogy minél soványabb húst válassz, akkor a hosszú és rövid karaj közül dönts az utóbbi mellett, mert a kettő közül ez a kicsivel soványabb, szárazabb.

 

Sertéskaraj sült almával és lila hagymával

Hozzávalók (4 személyre):

4 szelet, nagyjából 2 cm vastag sertéskaraj (összesen kb. 200 g)

2 ek sótlan vaj

1 ek apróra vágott friss zsálya (vagy rozmaring)

frissen őrölt fekete bors

300 g mirelit egész zöldbab

2 fel lila hagyma

2 ek olívaolaj + a tepsihez

3 gerezd fokhagyma

friss zöldfűszer a tálaláshoz

A sült almához:

2 ek sótlan vaj

2 db nagyobb alma

2 ek barna cukor

¼ tk őrölt fahéj

csipetnyi őrölt szerecsendióval

3 ek méz

 

Elkészítése:

1. A sütőt melegítsük elő 200 fokra. Egy tepsit kenjünk ki olajjal.

2. Közepes lángon olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben. A hússzeletek mindkét oldalát dörzsöljük be az aprított zsályával, majd sózzuk, borsozzuk meg. Tegyük a szeleteket a serpenyőbe, és mindkét oldalukat pirítsuk meg, azaz oldalanként kb. 2-3 perc alatt süssük elő.

3. Tegyük a hússzeleteket az előkészített serpenyőbe (csepegtessük rá a serpenyőből a szaftot is, ha maradt). Szórjuk mellé a zöldbabot és a feldarabolt lila hagymát, csepegtessük meg az olívaolajjal, szórjuk rá az átnyomott fokhagymát, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk meg.

4. Süssük addig, amíg a hús kellően meg nem puhul – nagyjából 15-20 perc alatt elkészül. De ha van otthon konyhai digitális hőmérőnk, azzal is ellenőrizhetjük, akkor jó, ha kb. 60-70 Celsius fokos a maghőmérséklete a húsnak.

5. Miközben a hús sül, készítsük el az almát. A serpenyőben olvasszuk meg a vajat közepes hőmérsékleten, adjuk hozzá a vékonyra szeletelt almát, majd szórjuk meg a cukorral, a fahéjjal, a szerecsendióval. Időnként megkeverve pároljuk nagyjából 3-4 percig. Ekkor adjuk hozzá a mézet, és néha megkevergetve pároljuk további 5 percig, míg a szósz besűrűsödik.

6. Amint kész a hús és a zöldségek, tálaljuk a sült almával. Ízlés szerint szórjuk meg friss zöldfűszerrel, például petrezselyemzölddel.

Elkészítési idő: 45 perc

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Stressz, ödéma, fakó bőr? – Célzott kezelések arcmasszázzsal
Az állandó rohanás, a mozgásszegény életmód, az ülőmunka és a magas stresszszint mind látványos nyomot hagy a bőrön.
A reggeli citromos víz mítosza – tényleg fogyaszt?
A reggeli citromos víztől tényleg leolvadnak a kilók? Most kiderül, mi igaz a népszerű diétás trükkből, és mi csak jól hangzó mítosz.
Munka és életmód: így őrizheted meg az egyensúlyt Nyíregyházán
Szeretnél munkát váltani Nyíregyházán anélkül, hogy feladnád az egészséges életmódot? A Jooble segít olyan állást találni, amely figyel az egyensúlyodra is.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
Répa vagy szalonna? - A kismama étrendje és ízérzékelés a pocakban
A kismama étrendje nemcsak egészséget, de ízlést is formál. Tudj meg többet a magzati ízérzékelésről és annak hatásairól!
Szőrös kutyatej: a természetes fájdalomcsillapító növény!
Fedezd fel a szőrös kutyatej gyógyhatásait! Gyulladáscsökkentő, immunerősítő, fájdalomcsillapító és vírusölő szerként is hatásos.
Most nyílik a bodza, tedd el télire cukor nélkül
Te is imádod a bodza szörpöt, de megrémiszt, mennyi egészségtelen fehér cukor kell bele? Mutatjuk, hogy készítsd el a diétás változatot.
Fogyás cukrászként: Benjamin fogyás története!
Nagy Benjámint édesanyja életmódváltása és fogyása ösztönözte arra, hogy ő is belevágjon a nagy kihívásba. Azóta kölcsönösen inspirálják egymást, sőt, edzésre is közösen járnak…

Ajánlataink