Manapság alig van olyan ember, akik ne érne stressz a mindennapjaiban. Az állandó feszültség azonban az emésztőrendszerünkre is rossz hatással van és számtalan kellemetlen tünetet okozhat.

Stressz és emésztési problémák – Mi a megoldás?

 

Fotó: freepik.com

Miért káros a stressz az emésztőrendszerünk működésére?

Biológiailag a stressz alatt egy olyan külső- vagy belső ingerekkel szembeni reakciót értünk, mely beindítja a szervezet védekező mechanizmusait. Ilyenkor a szervezet az energiatartalékait arra fordítja, hogy megoldja a vélt vagy valós vészhelyzetet. Ebben az energiatakarékos üzemmódban azonban olyan létfontosságú folyamatok is háttérbe szorulhatnak, mint a megfelelő emésztés és bélműködés. Ennek hatására felborul a bélflóra egyensúlya és emésztőszervi panaszok alakulhatnak ki, többek között hasfájás, puffadás, hasmenés vagy székrekedés.

Fontos megjegyezni azt is, hogy túlzott stressz esetén sokan tapasztalnak émelygést, étvágytalanságot vagy éppen megnövekedett étvágyat. Az étkezési szokások megváltozása is kiválthat hasi diszkomfort érzést, kellemetlen teltségérzetet vagy akár puffadást.

 

A probiotikumok szerepe

A bélrendszerben élő jótékony baktériumok (lactobacillusok és bifidobaktériumok) felelnek azért, hogy fenntartsák a bélflóra egészségét. Védenek a fertőzések ellen és ellenállóvá teszik az immunrendszerünket. Nagyjából 100 billió ilyen jótékony mikroorganizmus található a szervezetünkben, melyek szimbiózisban élnek velünk és nélkülözhetetlenek a bélrendszerünk egészségéhez.

Mindaddig, amíg a bélflórádban a hasznos baktériumok vannak jelen nagyobb számban, az emésztésed és a bélrendszered megfelelően fog működni. Azonban ha ez a kényes egyensúly átbillen, a probiotikumok száma csökken és felborul a bélflórád egyensúlya.

 

Hogyan biztosíthatod a bélflórád egyensúlyát?

A probiotikumok fontosságára főként antibiotikum-kúrák után szokták felhívni a figyelmet, azonban a helytelen táplálkozás és a túlzott stressz hatására is elszaporodhatnak a belekben a kártékony baktériumok.

Probiotikum készítmények szedésével azonban stresszes időszakban is segítheted az emésztőrendszered megfelelő működését. Ezek a jótékony baktériumok, ugyanis segítenek a stressz okozta hasmenés vagy székrekedés kezelésében, jótékony hatással vannak az anyagcserére és ellenállóbbá teszik az emésztést.

Puffadás, krónikus hasmenés és egyéb emésztőrendszeri problémák esetén kifejezetten javasolt egy pár hónapos probiotikum kúra, amely jó eséllyel megszüntetheti a panaszokat.

Ha gyakran tapasztalsz stressz hatására felerősödő emésztőrendszeri problémákat, de nem a tünetekre szeretnél gyógyszert szedni, a Vitaful Probiotics probiotikum készítményt ajánlott számodra. A termék három válogatott probiotikum törzset, prebiotikumot és 4 különböző vitamint tartalmaz, melyek mind az emésztésed egészségén dolgoznak. Mindezt egy finom, puha és hatékony gumivitamin formájában. Látogass el a vitaful.hu weboldalra, és rendeld meg még ma, kockázat nélkül, 30 napos pénzvisszafizetési garanciával.

(x)

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink