Vége a gondtalan nyárnak. Ahogy belevetjük magunkat a munkába, ahogy nőnek az iskolai terhek a gyerekeken, úgy nő a napi stressz-adagunk. Működésbe lépnek a folyamatban érintett hormonok, s ezek hatására jelentősen csökken a védekező-, ún. T-sejtek száma. Immunrendszerünk legyengül, egyre fáradtabbnak, kedvetlenebbnek érezzük magunkat. Csoda-e, ha ilyen állapotban nem épp a kirándulás az első számú kívánatos program? Talán valóban törvényszerű, hogy ilyenkor ősszel indulnak el a hagyományos, évi betegségszezon. Ám ha időben elkezdjük erősíteni a szervezetünket, esélyünk van arra, hogy elkerüljük a komoly bajt. Nézzük, mit érdemes választani, hogy immunrendszerünk megerősödjön.
Ne főzzük a csipkebogyót!
A csipkebogyó az egyik legkitűnőbb C-vitamin forrás. Egy csésze tea elkészítéséhez egy evőkanálnyi csipkebogyó szükséges. Ezt csak áztatni szabad, főzni nem, különben elbomlanak a benne levő, értékes vitaminok.
Homoktövis tea és szörp: a vitamin bomba
A homoktövisről kevesen tudják, hogy tízszer annyi C-vitamint tartalmaz mint a narancs. Valóságos vitamin bomba, hiszen B, E és F vitaminokban is gazdag. A magyar népi gyógyászat és a keleti tradícionális orvoslás is ismeri jótékony hatását. Kúraszerűen alkalmazva segít a fizikai és szellemi teljesítőképességünk megőrzésében, szervezetünk ellenállóképességének növelésében.
Tipp:
Októberben és novemberben kiváló minőségű homoktövis sűrítményeket lehet vásárolni őstermelőktől a biopiacokon.
Ginzeng tea – erősítő Ázsiából
A ginzeng gyökér kitűnően hat az immunrendszerre. Segít a bakteriális- és vírusfertőzések elleni küzdelemben. Megvéd a stressz által okozott káros hatásoktól. Sőt, már magát a stressz kialakulását is képes meggátolni. Szárított és porrá tört gyökérből is készíthetünk főzetet. Fél teáskanálnyit tegyünk egy csésze forró vízbe, majd hagyjuk ázni 10 percig. Naponta legfeljebb 2 pohárral igyunk belőle.
Kamilla tea – az örök gyógyszer
A kamilla kiváló immunerősítő hatása közismert. Megfázás és influenza elkerüléséhez nyújt igazán segítséget! A kamilla tea nyugtató hatása miatt csökkenti a stressz okozta feszült közérzetet is.
Kasvirág (Echinacea) tea – megoldás mindenre
A kasvirág a fertőzést okozó vírusok, baktériumok, gombák számos fajtáját elpusztítja. Főzete rendkívül hatásos megfázás, influenza, mandulagyulladás, hörghurut, köhögés, fülgyulladások megelőzésére, illetve kezelésére. Kapható tinktúra formájában is. Immunrendszerünk megerősítésére kúraszerűen érdemes fogyasztanunk. Az echinacea a nyelven bizsergő érzést okozhat, ami természetes jelenség, aggodalomra semmi ok!
Tajgagyökér – szibériai ginzeng
Már kis adagban is jelentősen aktiválja az immunrendszert. Fokozza a szervezet stresszel és fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét. A tajgagyökér a legjobb megoldás kimerültséggel összefüggő immungyengeségre.
Keretbe:
Immunerősítő teakeverék
- 35 g citromfű
- 35 g bodza
- 15 g hársvirág
- 15 g csipkebogyó
A citromfű és a csipkebogyó segít a fertőzések leküzdésében. A hársvirág és a bodza kiváló izzasztó hatású. Az izzadtsággal együtt kiürülnek a szervezetből az immunrendszert gyengítő salakanyag is. 1 liternyi teához 3 evőkanálnyi keverék szükséges. Naponta 3-szor, 4-szer fogyaszthatjuk.
Immunerősítés stresszoldó teával
Túlhajszoltaknak, legyengült az immunrendszerűeknek ajánlott
- 30 g macskagyökér
- 30 g citromfűlevél
- 30 g rozmaringlevél
- 60 g orbáncfű
- la pacho (aktimun) – 1 filter
- kasvirág – 1 filter
Öntsük le egy liternyi forró vízzel a 3 teáskanál teakeveréket és a 2 filtert. Hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le. Az így nyert főzetet apránként, folyamatosan kortyolgassuk el.
Néhány alapszabály és tanács a gyógyteák készítéséhez
Ha immunerősítés céljából fordulunk a gyógyteákhoz, úgy 3-4 héten keresztül naponta többször fogyasztva igyunk belőle. Jótékony hatásuk valójában így lesz érezhető. Mivel az emberi szervezet is ciklikusan működik, nagyon fontos, hogy a gyógynövényfőzeteket szabályos időközönként fogyasszuk.
Tipp:
– Reggel elkészíthetünk egy nagyobb adag teát, amit termoszba töltve iskolába, munkahelyre bevihetünk.
– A gyógyteákat ízesíthetjük kedvünk szerint mézzel, citrommal, vagy fahéjjal. Tanácsos ezeket a már iható hőmérsékletű folyadékba belekeverni, így ugyanis a magas hő nem károsítja a vitamintartalmukat.
– A gyógyteák általában 2 évig őrzik meg minőségüket, és hatóerejüket. A lejárat után sem kell kidobni őket mert a régi füvekből kellemes gyógyfürdőt lehet készíteni.
– Kutyafuttában, kapkodva nem érdemes teázni! Kapcsolódjunk ki néhány percre. Döljünk hátra egy kényelmes székben, ha tehetjük, s hallgassunk kellemes zenét. Legyen szertartás az a néhány perc, amit a teázásra szánunk! Néhány percig figyeljünk saját magunkra, s apró kortyokban igyuk meg a gyógyteát. Megéri!
EZ IS ÉRDEKELHET