Gyomorégés ellen
Tipp: teljes kiőrlésű gabonák, bab, zöldségfélék
A gyomorégés vagy savviszszaáramlás gyakori probléma. A kellemetlen tünetek jellemzően evés után jelentkeznek, amikor a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe, és égő érzést okoz. Az étkezési szokások megváltoztatásával azonban a gyomorégés elkerülhető. fontos a rostokban és összetett szénhidrátokban gazdag étrend, amely megkönnyíti az emésztést. Azokat az ételeket ugyanis, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak oldhatatlan rostokat, a szervezet könnyebben dolgozza fel, így az étel kevés időt tölt a gyomorban. A nehéz, zsíros ételeket nemcsak nehezebben emészti meg a gyomor, de ezek ki is tágítják, növelve a savvisszaáramlás esélyét.
Az immunrendszer erősítésére
Tipp: tonhal, szárnyasok húsa, tej, tojás, hüvelyesek, erjesztett ételek, spenót, jamgyökér, sütőtök, sárgarépa
A nyomelemek közül az egyik legfontosabb, antioxidáns hatású immunerősítő a szelén, amely segíti számos, a kórokozók elleni védekezéshez szükséges folyamat működését is. Az e-vitaminnal kölcsönösen erősítik egymás jótékony hatását. Jó szelénforrás a tonhal, a szárnyasok húsa, a tejtermék, a tojás – vagyis azok az élelmiszerek, amelyek fehérjében gazdagok. Az immunrendszer működésében fontos szerepet játszanak a jótékony hatású bélbaktériumok: az immunanyagok mintegy 70 százalékát a bélflóra termeli, ennek károsodása veszélyezteti az immunrendszer megfelelő működését.
Az immunrendszer erősítéséhez elengedhetetlen probiotikumok fogyasztása. A probiotikum jótékony baktérium. Probiotikumokhoz többféle módon hozzájuthat. Választhat a gyógyszertárakban kapható probiotikus termékek közül, de számos élelmiszerrel is biztosíthatja a szervezet számára szükséges jótékony baktériumokat. ezek az élelmiszerek azok, amelyek valamilyen erjesztéssel készülnek, baktérium vagy baktérium és gombakultúrák hozzáadásával. Ilyen például a savanyú káposzta, a joghurt, a kefir vagy az aludttej. Az immunrendszer egészséges működéséhez az A-vitamin a második legfontosabb vitamin (a C-vitamin után).
Segít megőrizni a légző- és emésztőrendszer nyálkahártyájának és a bőrnek az épségét, megerősítve a mikroorganizmusok elleni védekezés első védelmi vonalát. Az A-vitamin fokozza az ellenálló-képességet bizonyos fertőzésekkel szemben, részt vesz a tumorellenes aktivitás kiváltásában, a fehérvérsejtek működésének fokozásában, az ellenanyagválasz növelésében. Gazdag A-vitamin-forrás a spenót, a jamgyökér, a sütőtök és a sárgarépa.
Ízületi és izomfájdalmak enyhítésére
Tipp: lazac, szardínia, tonhal, óriás laposhal, makréla, cseresznye
Az ómega 3 zsírsav (linolénsav) csökkenti a gyulladásokat, így felgyorsítja a regenerálódást. Megelőzi az izomszövetek lebomlását, hozzájárul a kötőszövetek és az ízületek egészségének megőrzéséhez. A hidegvízi halfajok mind gazdag ómega 3 zsírsavforrások, de a lenmagolaj, a szója és a dió is nagyobb mennyiségben tartalmazza. A cseresznye gyulladáscsökkentő hatása is régóta ismert. Piros héja és húsa antociánban gazdag, ezért kiváló antioxidáns. Serkenti az anyagcserét, így segíti az ízületekben lerakódott húgykősav eltávozását.
Szénanátha ellen
Tipp: diófélék, magvak, bogyós gyümölcsök, csalán
A viszkető szem és a tüsszögés ellen fogyasszon mandulát, mogyorót vagy napraforgómagot. Ezek a magvak ugyanis E-vitaminban gazdagok. Vizsgálatok szerint az e-vitaminban gazdag étrend csökkenti az allergiás reakciókat. A csalánban és a bogyós gyümölcsökben található kvercetin nevű flavonoid gátolja a hisztamin termelődését, így érdemes kipróbálni allergiás panaszokkal küzdőknek.