Az élelmiszerek gyógyító hatása már régóta ismert. A szervezet öngyógyító képességét erősítheti, ha megfelelő ételeket fogyaszt, ráadásul a jól összeválogatott étrend nemcsak a fizikai egészség megőrzésében segít, hanem a hangulatot is javítja.

Szuperételek az egészségért

Gyomorégés ellen

Tipp: teljes kiőrlésű gabonák, bab, zöldségfélék

A gyomorégés vagy savviszszaáramlás gyakori probléma. A kellemetlen tünetek jellemzően evés után jelentkeznek, amikor a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe, és égő érzést okoz. Az étkezési szokások megváltoztatásával azonban a gyomorégés elkerülhető. fontos a rostokban és összetett szénhidrátokban gazdag étrend, amely megkönnyíti az emésztést. Azokat az ételeket ugyanis, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak oldhatatlan rostokat, a szervezet könnyebben dolgozza fel, így az étel kevés időt tölt a gyomorban. A nehéz, zsíros ételeket nemcsak nehezebben emészti meg a gyomor, de ezek ki is tágítják, növelve a savvisszaáramlás esélyét.

Az immunrendszer erősítésére

Tipp: tonhal, szárnyasok húsa, tej, tojás, hüvelyesek, erjesztett ételek, spenót, jamgyökér, sütőtök, sárgarépa

A nyomelemek közül az egyik legfontosabb, antioxidáns hatású immunerősítő a szelén, amely segíti számos, a kórokozók elleni védekezéshez szükséges folyamat működését is. Az e-vitaminnal kölcsönösen erősítik egymás jótékony hatását. Jó szelénforrás a tonhal, a szárnyasok húsa, a tejtermék, a tojás – vagyis azok az élelmiszerek, amelyek fehérjében gazdagok. Az immunrendszer működésében fontos szerepet játszanak a jótékony hatású bélbaktériumok: az immunanyagok mintegy 70 százalékát a bélflóra termeli, ennek károsodása veszélyezteti az immunrendszer megfelelő működését.

Az immunrendszer erősítéséhez elengedhetetlen probiotikumok fogyasztása. A probiotikum jótékony baktérium. Probiotikumokhoz többféle módon hozzájuthat. Választhat a gyógyszertárakban kapható probiotikus termékek közül, de számos élelmiszerrel is biztosíthatja a szervezet számára szükséges jótékony baktériumokat. ezek az élelmiszerek azok, amelyek valamilyen erjesztéssel készülnek, baktérium vagy baktérium és gombakultúrák hozzáadásával. Ilyen például a savanyú káposzta, a joghurt, a kefir vagy az aludttej. Az immunrendszer egészséges működéséhez az A-vitamin a második legfontosabb vitamin (a C-vitamin után).

Segít megőrizni a légző- és emésztőrendszer nyálkahártyájának és a bőrnek az épségét, megerősítve a mikroorganizmusok elleni védekezés első védelmi vonalát. Az A-vitamin fokozza az ellenálló-képességet bizonyos fertőzésekkel szemben, részt vesz a tumorellenes aktivitás kiváltásában, a fehérvérsejtek működésének fokozásában, az ellenanyagválasz növelésében. Gazdag A-vitamin-forrás a spenót, a jamgyökér, a sütőtök és a sárgarépa.

Ízületi és izomfájdalmak enyhítésére

Tipp: lazac, szardínia, tonhal, óriás laposhal, makréla, cseresznye

Az ómega 3 zsírsav (linolénsav) csökkenti a gyulladásokat, így felgyorsítja a regenerálódást. Megelőzi az izomszövetek lebomlását, hozzájárul a kötőszövetek és az ízületek egészségének megőrzéséhez. A hidegvízi halfajok mind gazdag ómega 3 zsírsavforrások, de a lenmagolaj, a szója és a dió is nagyobb mennyiségben tartalmazza. A cseresznye gyulladáscsökkentő hatása is régóta ismert. Piros héja és húsa antociánban gazdag, ezért kiváló antioxidáns. Serkenti az anyagcserét, így segíti az ízületekben lerakódott húgykősav eltávozását.

Szénanátha ellen

Tipp: diófélék, magvak, bogyós gyümölcsök, csalán

A viszkető szem és a tüsszögés ellen fogyasszon mandulát, mogyorót vagy napraforgómagot. Ezek a magvak ugyanis E-vitaminban gazdagok. Vizsgálatok szerint az e-vitaminban gazdag étrend csökkenti az allergiás reakciókat. A csalánban és a bogyós gyümölcsökben található kvercetin nevű flavonoid gátolja a hisztamin termelődését, így érdemes kipróbálni allergiás panaszokkal küzdőknek.

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink