Előfordult már, hogy hirtelen megszédült, gyengének érezte magát, miközben csillapíthatatlan édességéhség tört önre? Nagy valószínűséggel az alacsony vércukorszintje okozta a kellemetlen tüneteket. A vércukor megfelelő szinten tartása nemcsak a jó közérzet miatt fontos: a vércukorszint ingadozása, alacsony vagy túl magas szintje hosszú távon súlyos betegségekhez vezethet.

Tartsa szinten a vércukrát!

A szénhidrát-anyagcsere szabályozása

A szervezet működéséhez glükózra van szükség. Étkezés után a szénhidrát cukorrá bomlik, és a vércukorszint emelkedni kezd. A szervezet ilyenkor gyors döntést hoz, hogy az energia mekkora része kerüljön azonnal felhasználásra és mennyit tároljon el a máj-, izom- és zsírszövetekben keményítőként. A vércukorszint szabályozásáért az inzulin nevű hormon felel. Optimális esetben a glükózellátás folyamatos, a vércukorszint egy bizonyos tartományban mozog. Ehhez
olyan szénhidrátokat kell fogyasztani, amelyek lassan és kismértékben emelik meg a vércukorszintet.

A vércukorszint emelkedése

Amikor a vércukorszint megemelkedik, megnő az inzulinkibocsátás is, hiszen a nagyobb mennyiségű cukor feldolgozásához több inzulinra van szükség. Ha az azonnali energiaigény nincs összhangban a bevitt szénhidrát mennyiségével, a maradék vércukor zsírrá alakul. Ezt követően – mivel az inzulin kivonta az összes cukrot a vérből – a vércukorszint leesik.

Alacsony vércukorszint

Az alacsony vércukorszint tünetei: ingerlékenység, éhségérzet, fáradtság, édesség utáni sóvárság. Ilyenkor könnyen előfordul, hogy az ember „túleszi” magát, ami megint csak hirtelen megemeli a vércukorszintet. És minden kezdődik elölről. Alacsony vércukorszintet okozhat az étkezések kihagyása, sok gyorsan felszívódó szénhidrát fogyasztása, túlzott fizikai igénybevétel.

Mi az a glikémiás index?

A glikémiás index (GI) egy számérték, amely arra utal, milyen gyorsan szívódik fel a szervezetben az adott élelmiszerben lévő szénhidrát. A 100-as érték a szőlőcukor „felszívódási sebességét” jelenti, míg a 0 a szénhidrátot nem tartalmazó ételekét. Az alacsony glikémiás indexű ételek lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, és ezért hosszan tartó telítettségérzetet biztosítanak. Minél alacsonyabb egy étel GI-értéke, annál kevesebb glükózt juttat a véráramba, így a hasnyálmirigynek is kevesebb inzulint kell termelnie ahhoz, hogy a glükóz eljusson a sejtekhez. A magas glikémiás indexű ételek gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, amelyek hirtelen megemelik a vércukor- és az inzulinszintet, amit a vércukorszint gyors leesése követ, éhségérzetet okozva.

2-es típusú diabétesz

A túlzott táplálékfogyasztás és az annak következtében kialakuló elhízás esetében túl gyakran ismétlődik a vércukorszint drasztikus ingadozása, amire a hasnyálmirigy egyre érzékenyebben reagál. Ennek első következménye az inzulinrezisztencia, ami azt jelenti, hogy az inzulin nem lesz képes a funkcióját megfelelően kifejteni. ennek ellensúlyozására egyre több inzulin termelődik, ami egy idő után a hasnyálmirigy kimerülését okozza. A szervezet termel ugyan inzulint, de nem elegendőt ahhoz, hogy az a normális vércukorszintet biztosítani tudja.

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink