A hosszú, meleg nyári napokon a legtöbben úgy érzik, az életük kevésbé kaotikus. Olyan, mintha nemcsak a gyerekeknek lenne iskolai szünet: kicsit a felnőttek is lazábbak, könnyebben veszik a hétköznapok nehézségeit. Éppen ezért a nyár remek alkalom, hogy tegyen az egészségéért. Nem kell nagy dolgokra gondolni, elég néhány egyszerű változtatás.

Tippek az egészségért

1. tipp

ÉTKEZZEN EGÉSZSÉGESEN

A friss zöldség, gyümölcs beszerzése gondot jelenthet a téli hónapokban, de nyáron szerencsére tele a piac olyan élelmiszerekkel, amelyeknek alacsony a kalóriatartalmuk, mégis tömve vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal és rostokkal. Gyakorlatilag minden étkezéshez könnyedén adható gyümölcs és zöldség: A reggelihez és tízóraihoz friss paprika, paradicsom, uborka, bogyós gyümölcsök, alma, őszibarack, dinnye, eper; ebédhez saláták számos variációban, vacsorára saláták és grillezett zöldségek. A salátákhoz, zöldségekhez bátran használjon jó minőségű, hidegen sajtolt olajokat. A legegyszerűbb salátaöntethez nincs másra szüksége, csak 3-4 evőkanál extraszűz olívaolajra, 2 evőkanál frissen facsart citromlére és némi zöldfűszerre, például kakukkfűre, petrezselyemre, oregánóra, rozmaringra, bazsalikomra. Cukor helyett válasszon a bőségesen rendelkezésre álló friss gyümölcsökből, amelyek természetes gyümölcs cukorban gazdagok.

2. tipp

KERÜLJE A STRESSZT

Nyáron bizonyítottan csökken a terhelés, kevesebb a stressz. Nagy megkönnyebbülés, hogy egy kicsit fel lehet lélegezni az iskolai feladatok alól, és sokat segít a jó idő, a napfény, és az, hogy hosszabbak a nappalok. Kezdje a napot korán, és kávé nélkül! Végezzen nyújtógyakorlatokat, ezek hatására ugyanis ellazulnak az izmok és felpörög a vérkeringés. Lélegezzen mélyeket, majd vegyen frissítő zuhanyt. Használjon finom, könnyű testápoló permetet és hidratálókrémet, segítenek megőrizni a frissességét. Ebédidőben sétáljon, estére szervezzen szabadtéri programokat.

3. tipp

HASZNÁLJON FOGSELYMET

A fogselyem használatával megelőzhető, hogy a fogkefével nehezen megközelíthető résekben dentális plakkok alakuljanak ki. A plakkokban élő baktériumok nagy mennyiségű savat termelnek, és kikezdik a fogzománcot. Hosszabb távon számos problémát, például fogszuvasodást, fogínygyulladást okoznak.

4. tipp

LEGYEN SOKAT A SZABADBAN

Természetesen nem a tűző napon, de a reggeli, kora délelőtti, késő délutáni és esti órák nyáron ideálisak a szabadtéri tevékenységekhez, akár edzésről, akár családi, baráti programokról van szó. Túrázzon, sétáljon, kerékpározzon, de a görkorcsolyázás, futás, úszás is remek program – a hosszú téli bezártság után.

5. tipp

VÉDJE A SZEME EGÉSZSÉGÉT

Ahhoz, hogy megóvja a látását, viseljen napszemüveget, szükség szerint védőszemüveget. A jó napszemüveg lencséje maximális védelmet biztosít a napsugárzás káros hatásai ellen, csökkenti a szembe jutó fény erősségét, egyenletesen szűri a különböző színeket, erősíti a kontrasztokat, optikailag tökéletes, nem torzít, nincs prizmás hatása és sérülésmentes. A 100%-os UV-szűréssel nem rendelkező napszemüvegek viszont kifejezetten károsak. Ezek is csökkentik a szembe jutó fény erősségét, de nem képesek kiszűrni a káros ultraibolya sugárzást.

6. tipp

UTAZZON EL

A nyár a kikapcsolódás, a vakáció ideje. Legalább két hét összefüggő pihenés segíthet a vérnyomás optimális szinten tartásában; csökkenti a pulzusszámot és a stresszhormonok, például a kortizol termelődését, enyhítve így az elhízás és bizonyos szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

7. tipp

ÓVATOSAN AZ ALKOHOLLAL

A nyár nagyszerű alkalom, hogy megkóstolja a finom, enyhén alkoholos frissítőket. (Kivétel persze, ha egészségi okok miatt nem ihat szeszes italt.) Soha ne igyon alkoholt strandolás közben! A legjobb este, kerti parti közben megkóstolni ezeket az italokat.

8. tipp

ALUDJON ELEGET

Nehéz ellenállni a kísértésnek, hogy sokáig ébren maradjon a hosszú nyári napokon. Próbálja megtartani a napi rutint nyáron is: feküdjön le lehetőleg mindig ugyanakkor, és keljen fel azonos időben.
 

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink