Egyre közeledik a hideg, ami nem csak azzal fenyeget, hogy egyre több réteg ruhadarabot leszünk kénytelenek magunkra húzni, de egyre jobban retteghetünk is majd a vírusos, megfázásos betegségektől. Megfelelő táplálkozással nagyon sokat tehetünk azért, hogy felvértezzük a szervezetünket a betegségek ellen.

Töltődjön fel energiával és vitaminokkal!

Nagyon fontos, hogy a megfázásos időszakban sok A-, b-, C-, E-vitamint fogyasszunk, valamint, hogy nagy mennyiségben juttassunk a szervezetünkbe béta-karotint, cinket, szelént, magnéziumot, kalciumot és persze vasat. Ezek a vitaminok és tápanyagok védik a szervezetet a szabad gyökök, a vírusok és a környezet káros hatásaitól, segítik a nyirokrendszer működését és felépíteni az immunrendszert. Kiemelkedően magas vitamin- és tápanyagmennyiség leginkább zöldség- és gyümölcsfélékben található. Ezeknek a már említett jó tulajdonságokon kívül nagy előnyük, hogy magas a rost- és a folyadéktartalmuk, így segítik a szervezet tisztulását, méregtelenítését.

Top 5 immunerősítő élelmiszer

Cékla

Vitaminok: C-vitamin
Hatás: kalcium-, foszfor- és magnéziumtartalmát igen jelentősnek tartják. Vértisztító hatással rendelkezik, ezen- kívül vérképző is, serkenti a vörösvérsejtek termelődését. Nagyon hatékonyan méregteleníti a májat és az egész szervezetet.

Narancs

Vitaminok: C-vitamin
Hatás: A magas C-vitamintartalom önmagában magas antioxidáns hatást ad a gyümölcsnek, de a narancs nagyon gazdag kalcium-, kálium- és folsavforrás

Szeder

Vitaminok: A-, C-, K-vitamin
Hatás: Vírus- és baktériumölő

Alma

Vitaminok: C-vitamin
Hatás: Magas a magnézium- és a kalciumtartalma, ez jó hatással van a csontokra és az idegrendszerre. Csökkenti a koleszterinszintet, de gyakran véralvadásgátló hatást is tulajdonítanak neki.

Brokkoli

Vitaminok: C-, B3, B5
Hatás: nagyon erős antioxidáns, magas a rosttartalma, segíti a szervezet tisztulását, méregtelenítését, sőt serkenti a májműködést.

Káposzta

Vitaminok: C-, E-, k-vitamin
Hatás: A-vitaminok mellett rendkívül gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a magnézium, a foszfor, a folsav, a kálium és a béta-karotin. Serkenti az emésztést, erősíti az immunrendszert és remekül tisztítja a gyomrot és a bélfalakat. Fogyasztható akár nyersen, akár savanyú káposzta formájában is.

Ezek is érdekelhetnek

Három zseniális vacsora csirkéből, ha diétázol
Nem tudjuk megunni a csirkehúst: egyik kedvenc egészséges alapanyagunk, sokféleképpen elkészíthető, csak egy kis kreativitás kell ahhoz, hogy finom, tápláló és diétába is könnyen illeszthető vacsorákat készítsünk belőle – mindössze 10-20 perc alatt.
A tél fiatalító fűszerei, mutatjuk, mit szerezz be!
A titok a téli fűszerekben rejlik, melyek még képesek akár meg is fiatalítani a testet.
Mindent a fogamzásgátlásról: melyik való neked?
A fogamzásgátlás minden párt érint, akik nem szeretnének gyereket a közeljövőben. Keressük a legjobb megoldást, ami biztonságos, és igazán illik hozzád.
Sütés nélkül készül ez a mennyei joghurt torta
Ha nincs kedved órákig a konyhában bíbelődni, próbáld ki ezt a receptet.
Ezt az új diétás kókuszgolyót imádni fogod, pillanatok alatt kész
Ez az egyszerű zöldség az indiánok kedvelt eledele volt. Jótékony élettani hatását hosszan sorolhatjuk: megfázásos betegségek hatékony ellenszere, erősíti az immunrendszert. Sósan és édesen is isteni.
Ez november legjobb diétája, karácsonyra bomba alakod lesz
A szervezet feltöltődik vitaminokkal, tápanyagokkal, méghozzá úgy, hogy közben fogyhatunk is.
Ez az ősz legjobb diétás fegyvere, így vesd be a savanyú káposztát
A savanyú káposzta és az abból készült ételek elképesztően jó hatással vannak a szervezetünkre, ezért jó lenne, ha nemcsak az ünnepi asztalon találkoznánk vele, hanem az év többi napján is.
Alma és mogyoróvaj: az egyik legjobb nasi, ha diétázol
A nassolás mindig veszélyes terep. Szerencsére léteznek olyan nasik, amelyek szinte azonnal elejét veszik az egészségtelen vágyakozásnak. Íme egy remek ötlet, amit a táplálkozástudomány szakértői ajánlanak!

Ajánlataink