Nagyon fontos, hogy a megfázásos időszakban sok A-, b-, C-, E-vitamint fogyasszunk, valamint, hogy nagy mennyiségben juttassunk a szervezetünkbe béta-karotint, cinket, szelént, magnéziumot, kalciumot és persze vasat. Ezek a vitaminok és tápanyagok védik a szervezetet a szabad gyökök, a vírusok és a környezet káros hatásaitól, segítik a nyirokrendszer működését és felépíteni az immunrendszert. Kiemelkedően magas vitamin- és tápanyagmennyiség leginkább zöldség- és gyümölcsfélékben található. Ezeknek a már említett jó tulajdonságokon kívül nagy előnyük, hogy magas a rost- és a folyadéktartalmuk, így segítik a szervezet tisztulását, méregtelenítését.
Top 5 immunerősítő élelmiszer
Cékla
Vitaminok: C-vitamin
Hatás: kalcium-, foszfor- és magnéziumtartalmát igen jelentősnek tartják. Vértisztító hatással rendelkezik, ezen- kívül vérképző is, serkenti a vörösvérsejtek termelődését. Nagyon hatékonyan méregteleníti a májat és az egész szervezetet.
Narancs
Vitaminok: C-vitamin
Hatás: A magas C-vitamintartalom önmagában magas antioxidáns hatást ad a gyümölcsnek, de a narancs nagyon gazdag kalcium-, kálium- és folsavforrás
Szeder
Vitaminok: A-, C-, K-vitamin
Hatás: Vírus- és baktériumölő
Alma
Vitaminok: C-vitamin
Hatás: Magas a magnézium- és a kalciumtartalma, ez jó hatással van a csontokra és az idegrendszerre. Csökkenti a koleszterinszintet, de gyakran véralvadásgátló hatást is tulajdonítanak neki.
Brokkoli
Vitaminok: C-, B3, B5
Hatás: nagyon erős antioxidáns, magas a rosttartalma, segíti a szervezet tisztulását, méregtelenítését, sőt serkenti a májműködést.
Káposzta
Vitaminok: C-, E-, k-vitamin
Hatás: A-vitaminok mellett rendkívül gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a magnézium, a foszfor, a folsav, a kálium és a béta-karotin. Serkenti az emésztést, erősíti az immunrendszert és remekül tisztítja a gyomrot és a bélfalakat. Fogyasztható akár nyersen, akár savanyú káposzta formájában is.