Egyre közeledik a hideg, ami nem csak azzal fenyeget, hogy egyre több réteg ruhadarabot leszünk kénytelenek magunkra húzni, de egyre jobban retteghetünk is majd a vírusos, megfázásos betegségektől. Megfelelő táplálkozással nagyon sokat tehetünk azért, hogy felvértezzük a szervezetünket a betegségek ellen.

Töltődjön fel energiával és vitaminokkal!

Nagyon fontos, hogy a megfázásos időszakban sok A-, b-, C-, E-vitamint fogyasszunk, valamint, hogy nagy mennyiségben juttassunk a szervezetünkbe béta-karotint, cinket, szelént, magnéziumot, kalciumot és persze vasat. Ezek a vitaminok és tápanyagok védik a szervezetet a szabad gyökök, a vírusok és a környezet káros hatásaitól, segítik a nyirokrendszer működését és felépíteni az immunrendszert. Kiemelkedően magas vitamin- és tápanyagmennyiség leginkább zöldség- és gyümölcsfélékben található. Ezeknek a már említett jó tulajdonságokon kívül nagy előnyük, hogy magas a rost- és a folyadéktartalmuk, így segítik a szervezet tisztulását, méregtelenítését.

Top 5 immunerősítő élelmiszer

Cékla

Vitaminok: C-vitamin
Hatás: kalcium-, foszfor- és magnéziumtartalmát igen jelentősnek tartják. Vértisztító hatással rendelkezik, ezen- kívül vérképző is, serkenti a vörösvérsejtek termelődését. Nagyon hatékonyan méregteleníti a májat és az egész szervezetet.

Narancs

Vitaminok: C-vitamin
Hatás: A magas C-vitamintartalom önmagában magas antioxidáns hatást ad a gyümölcsnek, de a narancs nagyon gazdag kalcium-, kálium- és folsavforrás

Szeder

Vitaminok: A-, C-, K-vitamin
Hatás: Vírus- és baktériumölő

Alma

Vitaminok: C-vitamin
Hatás: Magas a magnézium- és a kalciumtartalma, ez jó hatással van a csontokra és az idegrendszerre. Csökkenti a koleszterinszintet, de gyakran véralvadásgátló hatást is tulajdonítanak neki.

Brokkoli

Vitaminok: C-, B3, B5
Hatás: nagyon erős antioxidáns, magas a rosttartalma, segíti a szervezet tisztulását, méregtelenítését, sőt serkenti a májműködést.

Káposzta

Vitaminok: C-, E-, k-vitamin
Hatás: A-vitaminok mellett rendkívül gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a magnézium, a foszfor, a folsav, a kálium és a béta-karotin. Serkenti az emésztést, erősíti az immunrendszert és remekül tisztítja a gyomrot és a bélfalakat. Fogyasztható akár nyersen, akár savanyú káposzta formájában is.

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink