Egyre közeledik a hideg, ami nem csak azzal fenyeget, hogy egyre több réteg ruhadarabot leszünk kénytelenek magunkra húzni, de egyre jobban retteghetünk is majd a vírusos, megfázásos betegségektől. Megfelelő táplálkozással nagyon sokat tehetünk azért, hogy felvértezzük a szervezetünket a betegségek ellen.

Töltődjön fel energiával és vitaminokkal!

Nagyon fontos, hogy a megfázásos időszakban sok A-, b-, C-, E-vitamint fogyasszunk, valamint, hogy nagy mennyiségben juttassunk a szervezetünkbe béta-karotint, cinket, szelént, magnéziumot, kalciumot és persze vasat. Ezek a vitaminok és tápanyagok védik a szervezetet a szabad gyökök, a vírusok és a környezet káros hatásaitól, segítik a nyirokrendszer működését és felépíteni az immunrendszert. Kiemelkedően magas vitamin- és tápanyagmennyiség leginkább zöldség- és gyümölcsfélékben található. Ezeknek a már említett jó tulajdonságokon kívül nagy előnyük, hogy magas a rost- és a folyadéktartalmuk, így segítik a szervezet tisztulását, méregtelenítését.

Top 5 immunerősítő élelmiszer

Cékla

Vitaminok: C-vitamin
Hatás: kalcium-, foszfor- és magnéziumtartalmát igen jelentősnek tartják. Vértisztító hatással rendelkezik, ezen- kívül vérképző is, serkenti a vörösvérsejtek termelődését. Nagyon hatékonyan méregteleníti a májat és az egész szervezetet.

Narancs

Vitaminok: C-vitamin
Hatás: A magas C-vitamintartalom önmagában magas antioxidáns hatást ad a gyümölcsnek, de a narancs nagyon gazdag kalcium-, kálium- és folsavforrás

Szeder

Vitaminok: A-, C-, K-vitamin
Hatás: Vírus- és baktériumölő

Alma

Vitaminok: C-vitamin
Hatás: Magas a magnézium- és a kalciumtartalma, ez jó hatással van a csontokra és az idegrendszerre. Csökkenti a koleszterinszintet, de gyakran véralvadásgátló hatást is tulajdonítanak neki.

Brokkoli

Vitaminok: C-, B3, B5
Hatás: nagyon erős antioxidáns, magas a rosttartalma, segíti a szervezet tisztulását, méregtelenítését, sőt serkenti a májműködést.

Káposzta

Vitaminok: C-, E-, k-vitamin
Hatás: A-vitaminok mellett rendkívül gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a magnézium, a foszfor, a folsav, a kálium és a béta-karotin. Serkenti az emésztést, erősíti az immunrendszert és remekül tisztítja a gyomrot és a bélfalakat. Fogyasztható akár nyersen, akár savanyú káposzta formájában is.

Ezek is érdekelhetnek

Honnan tudod, hogy nem eszel elég szénhidrátot? Ezek az egyértelmű jelek!
A szénhidrátok nem ellenségek, de nem mindegy, milyeneket fogyasztunk! Az alacsony szénhidrátbevitel rövid távon fogyáshoz vezethet, de hosszú távon egészségügyi problémákat, például fáradtságot, emésztési gondokat és rosszkedvet okozhat. Az egyensúly és a megfelelő források megválasztása a kulcs!
Mire kell nagyon vigyáznod, ha refluxos vagy?
Az időben meghozott változtatásokkal sokat tehetsz az egészségedért! Ezekre figyelj, ha reflux gyötör.
Ez lesz az idei tél legjobb diétás desszertje: alma és dió került bele
Szeretnél egészségesebb süteményt készíteni a téli hónapokban, amely finom, mégis támogatja az életmódváltásodat? Ez az almás-zabpelyhes süti tökéletes választás.
Gyors karácsonyi menü 160 grammos diétához
Karácsony környékén a finom ételek és a bőséges lakomák elmaradhatatlan részei az ünnepi hangulatnak. De mi van akkor, ha diétázol? Ne aggódj, a karácsonyi menü akkor is lehet ízletes és ünnepi!
5 hatékony hasizom gyakorlat, ha gyors eredményre vágysz
Íme 5 hatékony hasizomgyakorlat, amelyek a teljes core-izomzatot célozzák:
4 ital, ami finom és gyorsan segít eltüntetni a hashájat
Fogyókúra alatt különösen fontos, hogy ne veszíts vizet a szervezetedből. De a megfelelő mennyiségű folyadék bevitele azért is hasznos, mert kellemesen eltelít, kevésbé leszel állandóan éhes, mutatjuk, milyen finomságokat érdemes inni.
Mit szabad és mit tilos enni, ha keto diétázol?
Manapság az egyik legnépszerűbb, legtöbbek által követett fogyókúrás irányzat, de vajon te tudod pontosan mit szabad és mit tilos ilyenkor megenned?
Három zseniális vacsora csirkéből, ha diétázol
Nem tudjuk megunni a csirkehúst: egyik kedvenc egészséges alapanyagunk, sokféleképpen elkészíthető, csak egy kis kreativitás kell ahhoz, hogy finom, tápláló és diétába is könnyen illeszthető vacsorákat készítsünk belőle – mindössze 10-20 perc alatt.

Ajánlataink