Biszfenol-A (BPA)
Mi ez? Az egyik legelterjedtebb műanyagipari alapanyag, amelyből évente hárommillió tonnát gyártanak világszerte. Ebből készül a polikarbonát és az epoxigyanta. Ez mit is jelent? Hogy találhat BPA-t a cumisüvegekben, a műanyag tányérokban, evőeszközökben, poharakban, kancsókban, ételtároló dobozokban, de még a vizes- és üdítőspalackokban is. Az epoxigyantával bélelik a befőttesüveg fedelét, a fémdobozos üdítők belsejét, a fémből készült bortartályokat.
Miért káros? A BPA hatása nagyon hasonlít az ösztrogénéhez, így a szervezetbe kerülve leköti az ösztrogénreceptorokat. de valójában nem hormon, ezért csak összezavarja a szervezet saját ösztrogéntermelését, lányoknál meddőséget és súlygyarapodást okozva a pubertáskorban és az élet későbbi szakaszában. A BPA az inzulintermelést is károsan befolyásolja: már elenyésző mennyiségben arra készteti a hasnyálmirigyet, hogy kétszeres mennyiségű inzulint termeljen, inzulinrezisztenciát és cukorbetegséget okozva.
Hogyan kerülheti el? Vásároljon olyan műanyag termékeket, amelyeken szerepel a „BPA-mentes” felirat. Ellenőrizze a műanyagokon lévő kódokat. Ha a rajta lévő háromszögben 3-ast, 7-est vagy PC feliratot lát, akkor szivároghat belőle biszfenol-A.
Szerves klórtartalmú peszticidek
Mik ezek? Mérgező növényvédő szerek, amelyeket az 1950-es, ’60-as és ’70-es években igen széles körben használtak. Mérgező hatásuk miatt már sokat betiltottak belőlük Európában. A mezőgazdaságban használt DDT például madarak tömegeit pusztította el. Mivel gyakran és széles körben használták ezeket a növényvédő szereket, maradványaik megtalálhatók az élelmiszerekben, például húsokban, halakban.
Miért károsak? A klórtartalmú szerves növényvédő szerek felhalmozódnak a zsírszövetekben és folyamatos gyulladást okoznak. Károsítják az inzulintermelést, 2-es típusú diabéteszt okozva. Azok, akiknek a vérében ezeknek a vegyi anyagoknak az aránya több mint 10 százalék, kétszer nagyobb valószínűséggel szenvednek 2-es típusú cukorbetegségben.
Hogyan kerülheti el? Fogyasszon ellenőrzött gazdálkodásból származó, bioélelmiszereket. Sajnos az egészséges étkezés nem elegendő, figyelembe kell venni a nyersanyagok származási helyét is.
Parabének
Mik ezek? A kozmetikumok 90 százalékában megtalálható tartósítószerek. Hatékony baktérium- és gombaölők, olcsón előállíthatók és a bőr viszonylag jól tolerálja a parabéneket. Az EU-szabályozás szerint a parabének egyenkénti aránya a kozmetikumokban legfeljebb 0,4 százalék lehet. Ez a mennyiség állítólag nem okoz negatív hatásokat a szervezet működésében.
Miért károsak? Befolyásolják az egyik fő női nemi hormon, az ösztrogén szintjét, felhalmozódhatnak a szövetekben, elősegítve a súlygyarapodást a csípőn és a combokon.
Hogyan kerülheti el őket? Egyre több kozmetikumon szerepel a „paraben free” vagy a „parabénmentes” felirat. Válasszon természetes alapanyagokból készült, színezék-, illat- és tartósítószer-mentes készítményeket.