Oldal kiválasztása
A mindennapok során rengeteg olyan vegyi anyaggal kerülünk kapcsolatba, amely komoly egészségügyi problémát okoz és ezen felül a súlygyarapodásért is felelőssé tehető. A különböző káros adalékanyagok szinte mindenben megtalálhatók: fogkrémekben, tusfürdőkben, sminkszerekben és számos háztartási termékben. Összegyűjtöttük a három leggyakoribb, a kutatások szerint túlsúlyt is okozó vegyi anyagot.

Túlsúlyt, ösztrogéndominanciát okozó összetevők!

Biszfenol-A (BPA)

Mi ez? Az egyik legelterjedtebb műanyagipari alapanyag, amelyből évente hárommillió tonnát gyártanak világszerte. Ebből készül a polikarbonát és az epoxigyanta. Ez mit is jelent? Hogy találhat BPA-t a cumisüvegekben, a műanyag tányérokban, evőeszközökben, poharakban, kancsókban, ételtároló dobozokban, de még a vizes- és üdítőspalackokban is. Az epoxigyantával bélelik a befőttesüveg fedelét, a fémdobozos üdítők belsejét, a fémből készült bortartályokat.

Miért káros? A BPA hatása nagyon hasonlít az ösztrogénéhez, így a szervezetbe kerülve leköti az ösztrogénreceptorokat. de valójában nem hormon, ezért csak összezavarja a szervezet saját ösztrogéntermelését, lányoknál meddőséget és súlygyarapodást okozva a pubertáskorban és az élet későbbi szakaszában. A BPA az inzulintermelést is károsan befolyásolja: már elenyésző mennyiségben arra készteti a hasnyálmirigyet, hogy kétszeres mennyiségű inzulint termeljen, inzulinrezisztenciát és cukorbetegséget okozva.

Hogyan kerülheti el? Vásároljon olyan műanyag termékeket, amelyeken szerepel a „BPA-mentes” felirat. Ellenőrizze a műanyagokon lévő kódokat. Ha a rajta lévő háromszögben 3-ast, 7-est vagy PC feliratot lát, akkor szivároghat belőle biszfenol-A.

Szerves klórtartalmú peszticidek

Mik ezek? Mérgező növényvédő szerek, amelyeket az 1950-es, ’60-as és ’70-es években igen széles körben használtak. Mérgező hatásuk miatt már sokat betiltottak belőlük Európában. A mezőgazdaságban használt DDT például madarak tömegeit pusztította el. Mivel gyakran és széles körben használták ezeket a növényvédő szereket, maradványaik megtalálhatók az élelmiszerekben, például húsokban, halakban.

Miért károsak? A klórtartalmú szerves növényvédő szerek felhalmozódnak a zsírszövetekben és folyamatos gyulladást okoznak. Károsítják az inzulintermelést, 2-es típusú diabéteszt okozva. Azok, akiknek a vérében ezeknek a vegyi anyagoknak az aránya több mint 10 százalék, kétszer nagyobb valószínűséggel szenvednek 2-es típusú cukorbetegségben.

Hogyan kerülheti el? Fogyasszon ellenőrzött gazdálkodásból származó, bioélelmiszereket. Sajnos az egészséges étkezés nem elegendő, figyelembe kell venni a nyersanyagok származási helyét is.

Parabének

Mik ezek? A kozmetikumok 90 százalékában megtalálható tartósítószerek. Hatékony baktérium- és gombaölők, olcsón előállíthatók és a bőr viszonylag jól tolerálja a parabéneket. Az EU-szabályozás szerint a parabének egyenkénti aránya a kozmetikumokban legfeljebb 0,4 százalék lehet. Ez a mennyiség állítólag nem okoz negatív hatásokat a szervezet működésében.

Miért károsak? Befolyásolják az egyik fő női nemi hormon, az ösztrogén szintjét, felhalmozódhatnak a szövetekben, elősegítve a súlygyarapodást a csípőn és a combokon.

Hogyan kerülheti el őket? Egyre több kozmetikumon szerepel a „paraben free” vagy a „parabénmentes” felirat. Válasszon természetes alapanyagokból készült, színezék-, illat- és tartósítószer-mentes készítményeket.

8 szuperélelmiszer

Segítség, túlsúlyos a gyerekem!

 

Hozzászólások

Fűszerek jótékony hatása röviden
Ezek az intenzív illatú és aromájú fűszerek nem csak feldobják vacsorája ízét, de nagyon jó hatással vannak az egészségre is.
12 hónap, hogy elérjük a célunkat - Így ütemezzünk!
Hamarosan vége a januárnak, és kiderül: sikerül e tartanunk az újévi fogadalmunkat. December végén hajlamosak vagyunk a  valóságtól elrugaszkodott célokat kitűzni.  Aztán telnek a hetek, a hónapok, és a dédelgetett tervekből nem lesz semmi. Még ha január elején a nagy lendülettel bele is kezdünk ebbe-abba, idővel elkopik a lendület, és visszatérünk a régi szokásainkhoz. Mit tehetünk ilyenkor?A coach válaszol!
Herpesz intim helyen, mit kezdjünk vele?
A herpesz több területen is megjelenhet a testen, ám az egyik legkellemetlenebb, amikor intim helyen jelentkezik. Így tudod megkülönböztetni egyéb panaszoktól és problémáktól! A szakorvos válaszo
Szabaduljon meg a cukorfüggőségtől 3 hét alatt
40 kiló. Mármint cukor. Ennyit fogyaszt egy átlagmagyar. Ez egészen brutálisan nagy szám, bár a világ többi részén sem jobb a helyzet. A cukor hatalmát csak akkor érzékeljük igazán, ha megpróbálunk leszokni róla. Nem akármilyen tünetekkel jár a szabadulás. Éppen ezért is érdemes elgondolkodni, szabad-e ennyit enni belőle, hiszen nagy kockázattal jár egészségünk szempontjából.
Ezért baj, ha puffadáskor csak a tünetet kezeljük!
Sokan fordulnak orvoshoz, vagy kérnek gyors segítséget a gyógyszerésztől, bevált praktikát ismerőseiktől puffadás tünetei ellen. Meddig érdemes otthoni praktikákkal próbálkozni és mikor forduljunk mindenképp orvoshoz?
3 kérdés 3 válasz az esemény utáni tablettáról
Ha olyan helyzetbe kerültünk, hogy esemény utáni tablettára van szükségünk, nem árt tudni ezeket az információkat. Megnéztük az interneten megtalálható leggyakoribb kérdéseket a témában, és feltettük őket Dr. Laky Ilona Marcellának, a Budai Magánorvosi Centrum nőgyógyász szakorvosának.
Anyukák a dietetikusnál
A táplálással kapcsolatos problémák, aggodalmak különösen megviselik az anyukákat. Kezdetben a szoptatás okozhat lelki vívódást, majd a hozzátáplálás bevezetése és kivitelezése. Mire ezen túlesünk, máris ott vagyunk a dackorszaknál, amikor „csak azért sem” alapon próbálgatja a határokat és az erejét a csemete, aki ráadásul válogatós is.
6 szokás, ami segít az életmódváltásban
Minden az alapoknál kezdődik, így az életmódváltás is. Nem azt javasoljuk, hogy hatalmas tempóban vágj bele egy új életbe. Napi 6 szokást vezess be az életedbe, amelyek tökéletes alapokat biztosítanak. 
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.