A nem kezelt gyermekkori elhízásnak számos szövődménye lehet. Ezeknek a problémáknak egy része már gyerekkorban is jelentkezik, azonban több, az elhízás miatt kialakuló súlyos betegség csak fiatal felnőtt korban okoz gondot. A testsúly normalizálásával a szövődmények is hatékonyan kezelhetők. Összegyűjtöttük, melyek azok a betegségek, amelyek veszélyeztetik az elhízott gyerekeket és fiatal felnőtteket.

5 betegség, ami lecsaphat az elhízott gyerekekre

Inzulinrezisztencia

A vércukorszint szabályozásában az inzulin fontos szerepet tölt be: hormonként segíti, hogy a sejtekbe jusson az azokat tápláló cukor. Inzulinrezisztencia esetében a sejtek éheznek, ugyanis a sejtek felszínén képződő inzulinreceptorokhoz az inzulin csak gyengén tud kapcsolódni. Így aztán lényegesen több inzulinnak kell jelen lennie a vérben ahhoz, hogy a sejtbe a cukor bekerülhessen. A probléma sokáig rejtve maradhat, mivel vércukorszint-vizsgálatkor az orvosok általában nem kérik az inzulinszint vizsgálatát.

MEGOLDÁS: A rendszeres testmozgás már igen rövid időn belül jelentős javulást idéz elő az inzulinérzékenységben. Fogyás során a zsírszövet mennyisége csökken, így a működtetéséhez szükséges inzulin mennyisége is csökken.

2-es típusú diabétesz

Az inzulin a vérben a cukor mennyiségét szabályozza. A cukorbeteg gyermek vércukorszintje magas: vagy azért, mert a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit az immunrendszer elpusztítja (1-es típusú diabétesz), vagy azért, mert a szervezet érzéketlen a termelt inzulinra (2-es típusú diabétesz). míg előbbi gyógyíthatatlan betegség, addig a 2-es típusú diabétesz egy komplex anyagcsere-probléma következménye, amelynek kezdete az elhízás, így életmódváltással, diétával és rendszeres mozgással ez a betegség visszafordítható.

MEGOLDÁS: A 2-es típusú diabéteszben szenvedő gyermekeket általában szájon át szedhető gyógyszerrel kezelik, de inzulinkezelésre is szükség lehet. A súlyfeleslegtől megszabadulva, szigorú diétát tartva, idővel a gyógyszer elhagyható.

Magasvérnyomás-betegség

Az alapbetegség nélkül jelentkező magas vérnyomást esszenciális magas vérnyomásnak nevezzük, és főleg a nagyobb gyerekeket érinti. Ezt a típusú magas vérnyomást egyértelműen a túlsúly és a mozgásszegény életmód okozza. Leggyakoribb tünetei: fejfájás, hányinger, látásromlás, szédülés. Gyakori, hogy a magasabb vérnyomásra a spontán orrvérzés hívja fel a figyelmet

MEGOLDÁS: Túlsúlyos, elhízott gyermekek esetében a testsúlycsökkenés, a sószegény diéta és a rendszeres sport a vérnyomásértékek normalizálódását eredményezheti. Ha mindezek után mégis magas a vérnyomás, akkor szükséges lehet gyógyszeres kezelés.

elhízás, gyermek, túlsúly, betegség

A gyerekkori elhízás nagyon veszélyes, a szülőknek kell segíteniük.
Fotó: shutterstock

A zsíranyagcsere zavara

Egyre gyakoribb, hogy már gyerekkorban emelkedett az összkoleszterinszint és a triglicerid zsírok szintje. Tudni kell, hogy a teljes koleszterin önmagában nem ad elegendő információt, ismerni kell az LDL-koleszterin és a HDL-koleszterin szintjét is. Az LDL-koleszterin kórosan magas mennyiségben hozzátapad az erek falához, plakkok alakulnak ki, ez pedig az erek beszűküléséhez vezet. A HDL-koleszterin a „jó” koleszterin, ez védi az erek falát a lerakódásoktól. A triglicerid pedig egy zsírféleség, amelynek kóros szintje szintén hozzájárul a plakk képződéséhez.

MEGOLDÁS: Rendszeres mozgás hatására a triglicerid- és az LDL-koleszterin-szint csökken, a HDL- (védő) koleszterin szintje pedig emelkedik. Az optimális eredményekhez elengedhetetlen az étrend megreformálása, a zsírok bevitelének optimalizálása.

Ortopédiai elváltozások, ízületi kopások

A túlsúly miatt a szervezet csontjai fokozott megterhelésnek vannak kitéve. A túlsúlyos gyermekeknél gyakrabban figyelhető meg lúdtalp és különböző gerincproblémák. A tartós, fokozott ízületi terhelés kedvez bizonyos degeneratív folyamatok kialakulásának – különösen a térd és a boka károsodásától kell tartani –, de a testsúly normalizálásával gyerekkorban ezek a folyamatok még visszafordíthatóak.

MEGOLDÁS: Az elhízott gyerekeknek olyan mozgásformát kell választaniuk, ami kíméli az ízületeiket. Ilyen például a kerékpározás vagy az úszás.

Elhízás, túlsúly – mit tehetünk ellene?

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezért fogyott le Alexandra: "30 kiló plusszal nem tudnék a lányom után futni"
Amikor végre szíve alatt hordhatta várva-várt kisbabáját, Alexandra mindent megengedett magának. Aztán szembesült a kilók növekvő számával, így megtette élete első újévi fogadalmát, és azóta nem is tért le a fogyás útjáról.
Hiába sportolsz, nincs változás? Ez a 6 edzéshiba gátolhat a fejlődésben
Van néhány tipikus edzéshiba, amelybe szinte mindenki beleesik, legyen bár kezdő vagy haladó. Talán te is éppen egy ilyen baki miatt nem látod az áhított eredményt...
Villámgyors sminktrükkök a forróságra: ragyogj 2 perc alatt!
Elaludtál vagy rohansz valahova, netán egyáltalán nem szeretsz a sminkeléssel pepecselni? Akkor ezek a praktikák segítenek abban, hogy csupán két perc alatt friss és tökéletes legyen a külsőd!
 Fogyás három fázisban: diétázz dinnyével
Képtelenség ellenállni ennek a zamatos és édes finomságnak nyáron, és szerencsére nem is kell, hiszen még a fogyókúrát is segíti: egy hét alatt akár négy kilótól is megszabadulhatunk!
Miért tökéletes a cukkini egy diétához?
Egy kis nyalánkságot készítenél belőle? Arra is van két nagyszerű receptünk!
10 óriási változás, ha rendszeresen úszol
Kiváló módja annak, hogy tegyünk az egészségünkért: egy óra úszás majdnem annyi kalóriát éget el, mint a futás, anélkül hogy bármilyen negatív hatással lenne a csontokra és az ízületekre.
15 kilót fogyott Brigi, mert rájött, hol nem szabad hibázni
Molnár Brigitta táncosnak készült, de egy sérülés miatt meghiúsult az álma. Miután abbahagyta a sportot, három hónap alatt 15 kilót hízott. Többek között a saját diétázós csalódásai miatt kezdett el táplálkozási tanácsadással foglalkozni.
A legjobb trükkök, hogy ráncmentes maradjon az arc
A szarkalábak, ráncok az öregedés természetes velejárói, hiszen a bőr a kor előrehaladtával veszít rugalmasságából, kollagéntermelése csökken. Néhány tipp, amelyek segítségével késleltethető a ráncok megjelenése.

Ajánlataink