A magyar konyha leggyakrabban használt fűszerei a só, a bors, és természetesen a pirospaprika. Míg nagyanyáink szinte nem is használtak mást a főzés során az ételek ízesítésére, szerencsére ma már egyre többen és egyre bátrabban használják más nemzetek fűszereit. Próbálják ki önök is ezeket, akár fokozatosan bevezetve az új ízeket.

Új ízek nyomában

„Fűszerujjlenyomatok”

A fűszerek olyan növényi részek, melyeket frissen vagy szárítva az ételek, élelmiszerek ízesítésére, illatosítására használnak. Ha a nemzeti konyháknak „fűszerujjlenyomatai” lennének, akkor a magyar konyhának bizonyára a bors és a fűszerpaprika adná a lenyomatát. Az indiai konyhán a kurkuma, az olasz és a görög konyhán a bazsalikom, a fokhagyma és az oregánó hagyna lenyomatot, míg a citromfű, a gyömbér, a koriander és a chilipaprika a thai konyhát idézné. A fűszerekben szinte minden nemzet más fantáziát lát: míg itthon a kapor a főzelékek és savanyúságok ízesítője, addig Skandináviában és Oroszországban a halételek elengedhetetlen fűszere. A franciák a halból készült ételeket gyakran köménnyel ízesítik.

BAZSALIKOM

Erős, jellegzetes illatú, pikáns ízű. Kellemes aromájú fűszernövény, frissen és szárított formában is használható. Jól illik friss salátákhoz, paradicsomos ételekhez, babhoz, gombához, de leveseket, főzelékeket, szószokat, mártásokat, sülteket is ízesíthet vele. Bazsalikom fokhagymával keverve a klasszikus pestoszósz alapja.

OREGÁNÓ (SZUROKFŰ)

Íze a majoránna és a kakukkfű keverékére hasonlít. Frissen és szárítva, morzsolva is kapható. Tökéletes főzelékek, húsok, töltelékek, pástétomok, mártások és halételek ízesítésére. Az olasz ételek – pizzák, tészták, saláták – elképzelhetetlenek nélküle. A görög saláta jellegzetes ízét is az oregánó adja.

KURKUMA

Kis mennyiségben narancsra és gyömbérre emlékeztető zamatot kölcsönöz az ételnek, ám nagyobb mennyiségben már igen csípős és kesernyés ízű, ezért csak mértékkel javasolt az ételekhez adni. Jól illik a párolt rizshez, a különböző tésztaételekhez, levesekhez.

ROZMARING

Kámforos illatú, keserű, aromás ízű fűszer. Alkalmas mártások, vadas és szárnyas ételek, töltelékek, gombás ételek, főzelékek ízesítésére. Zsályával és hagymával együtt pácok, szószok és bárányhús ízesítésére különösen jó.

KAKUKKFŰ

Kámforos illatú, aromás fűszer. Jól kombinálható majoránnával, rozmaringgal, babérlevéllel, szerecsendióval, zsályával és petrezselyemmel. Felhasználható leveseknél, baromfi – és marhasültek készítésénél, vadasban és kolbászban, de feldobja a gyümölcssaláták, dzsemek ízét is.

MAJORÁNNA

Erősen aromás, kesernyés ízű fűszer. Felhasználható levesek, mártások, húsételek, pástétomok és borok ízesítésére. Kacsa, bárány, birka, ürü, májas és véres töltelékek elkészítésénél nagyon jól használható, mert tompítja, illetve elveszi a húsok mellékízét.

CITROMFŰ

Friss citromillatú levelét saláták, gyümölcslevesek, mártások, főzelékek, töltelékek, szárnyas- és vadételek, gombás ételek és fűszerecetek ízesítésére használják.

GYÖMBÉR

A növény gyökere utánozhatatlan ízű, aromájú. Az indiai konyha kedvelt fűszere. Levesek, burgonya- és babfőzelékek, szószok, halételek, vadhúsok ízesítésére alkalmas. Jól használható sütemények (mézeskalács, kekszek) készítésénél, de remekül ízesíti a forralt bort, a különböző likőröket, pálinkákat. Tejes és gyümölcsös italokhoz is jól illik.

SZERECSENDIÓ

Kellemes aromájú, erős fűszer. Hús- és zöldséglevesek, mártások, főzelékek, vagdalt húsok és halak, vadételek ízesítője. Adható mézes süteményekhez is, de csak óvatosan, mert csípőssé teheti a süteményt. A magas hőmérséklet árt a szerecsendió aromájának, ezért csak a főzés végén, frissen őrölve adja az ételhez.

Ezek is érdekelhetnek

5 zseniális hasizom gyakorlat, ha gyors eredményre vágysz
Íme 5 hatékony hasizomgyakorlat, amelyek a teljes core-izomzatot célozzák:
4 ital, ami finom és gyorsan segít eltüntetni a hashájat
Fogyókúra alatt különösen fontos, hogy ne veszíts vizet a szervezetedből. De a megfelelő mennyiségű folyadék bevitele azért is hasznos, mert kellemesen eltelít, kevésbé leszel állandóan éhes, mutatjuk, milyen finomságokat érdemes inni.
Mit szabad és mit tilos enni, ha keto diétázol?
Manapság az egyik legnépszerűbb, legtöbbek által követett fogyókúrás irányzat, de vajon te tudod pontosan mit szabad és mit tilos ilyenkor megenned?
Három zseniális vacsora csirkéből, ha diétázol
Nem tudjuk megunni a csirkehúst: egyik kedvenc egészséges alapanyagunk, sokféleképpen elkészíthető, csak egy kis kreativitás kell ahhoz, hogy finom, tápláló és diétába is könnyen illeszthető vacsorákat készítsünk belőle – mindössze 10-20 perc alatt.
A tél fiatalító fűszerei, mutatjuk, mit szerezz be!
A titok a téli fűszerekben rejlik, melyek még képesek akár meg is fiatalítani a testet.
Mindent a fogamzásgátlásról: melyik való neked?
A fogamzásgátlás minden párt érint, akik nem szeretnének gyereket a közeljövőben. Keressük a legjobb megoldást, ami biztonságos, és igazán illik hozzád.
Sütés nélkül készül ez a mennyei joghurt torta
Ha nincs kedved órákig a konyhában bíbelődni, próbáld ki ezt a receptet.
Ezt az új diétás kókuszgolyót imádni fogod, pillanatok alatt kész
Ez az egyszerű zöldség az indiánok kedvelt eledele volt. Jótékony élettani hatását hosszan sorolhatjuk: megfázásos betegségek hatékony ellenszere, erősíti az immunrendszert. Sósan és édesen is isteni.

Ajánlataink