A magyar konyha leggyakrabban használt fűszerei a só, a bors, és természetesen a pirospaprika. Míg nagyanyáink szinte nem is használtak mást a főzés során az ételek ízesítésére, szerencsére ma már egyre többen és egyre bátrabban használják más nemzetek fűszereit. Próbálják ki önök is ezeket, akár fokozatosan bevezetve az új ízeket.

Új ízek nyomában

„Fűszerujjlenyomatok”

A fűszerek olyan növényi részek, melyeket frissen vagy szárítva az ételek, élelmiszerek ízesítésére, illatosítására használnak. Ha a nemzeti konyháknak „fűszerujjlenyomatai” lennének, akkor a magyar konyhának bizonyára a bors és a fűszerpaprika adná a lenyomatát. Az indiai konyhán a kurkuma, az olasz és a görög konyhán a bazsalikom, a fokhagyma és az oregánó hagyna lenyomatot, míg a citromfű, a gyömbér, a koriander és a chilipaprika a thai konyhát idézné. A fűszerekben szinte minden nemzet más fantáziát lát: míg itthon a kapor a főzelékek és savanyúságok ízesítője, addig Skandináviában és Oroszországban a halételek elengedhetetlen fűszere. A franciák a halból készült ételeket gyakran köménnyel ízesítik.

BAZSALIKOM

Erős, jellegzetes illatú, pikáns ízű. Kellemes aromájú fűszernövény, frissen és szárított formában is használható. Jól illik friss salátákhoz, paradicsomos ételekhez, babhoz, gombához, de leveseket, főzelékeket, szószokat, mártásokat, sülteket is ízesíthet vele. Bazsalikom fokhagymával keverve a klasszikus pestoszósz alapja.

OREGÁNÓ (SZUROKFŰ)

Íze a majoránna és a kakukkfű keverékére hasonlít. Frissen és szárítva, morzsolva is kapható. Tökéletes főzelékek, húsok, töltelékek, pástétomok, mártások és halételek ízesítésére. Az olasz ételek – pizzák, tészták, saláták – elképzelhetetlenek nélküle. A görög saláta jellegzetes ízét is az oregánó adja.

KURKUMA

Kis mennyiségben narancsra és gyömbérre emlékeztető zamatot kölcsönöz az ételnek, ám nagyobb mennyiségben már igen csípős és kesernyés ízű, ezért csak mértékkel javasolt az ételekhez adni. Jól illik a párolt rizshez, a különböző tésztaételekhez, levesekhez.

ROZMARING

Kámforos illatú, keserű, aromás ízű fűszer. Alkalmas mártások, vadas és szárnyas ételek, töltelékek, gombás ételek, főzelékek ízesítésére. Zsályával és hagymával együtt pácok, szószok és bárányhús ízesítésére különösen jó.

KAKUKKFŰ

Kámforos illatú, aromás fűszer. Jól kombinálható majoránnával, rozmaringgal, babérlevéllel, szerecsendióval, zsályával és petrezselyemmel. Felhasználható leveseknél, baromfi – és marhasültek készítésénél, vadasban és kolbászban, de feldobja a gyümölcssaláták, dzsemek ízét is.

MAJORÁNNA

Erősen aromás, kesernyés ízű fűszer. Felhasználható levesek, mártások, húsételek, pástétomok és borok ízesítésére. Kacsa, bárány, birka, ürü, májas és véres töltelékek elkészítésénél nagyon jól használható, mert tompítja, illetve elveszi a húsok mellékízét.

CITROMFŰ

Friss citromillatú levelét saláták, gyümölcslevesek, mártások, főzelékek, töltelékek, szárnyas- és vadételek, gombás ételek és fűszerecetek ízesítésére használják.

GYÖMBÉR

A növény gyökere utánozhatatlan ízű, aromájú. Az indiai konyha kedvelt fűszere. Levesek, burgonya- és babfőzelékek, szószok, halételek, vadhúsok ízesítésére alkalmas. Jól használható sütemények (mézeskalács, kekszek) készítésénél, de remekül ízesíti a forralt bort, a különböző likőröket, pálinkákat. Tejes és gyümölcsös italokhoz is jól illik.

SZERECSENDIÓ

Kellemes aromájú, erős fűszer. Hús- és zöldséglevesek, mártások, főzelékek, vagdalt húsok és halak, vadételek ízesítője. Adható mézes süteményekhez is, de csak óvatosan, mert csípőssé teheti a süteményt. A magas hőmérséklet árt a szerecsendió aromájának, ezért csak a főzés végén, frissen őrölve adja az ételhez.

Ezek is érdekelhetnek

Stressz, ödéma, fakó bőr? – Célzott kezelések arcmasszázzsal
Az állandó rohanás, a mozgásszegény életmód, az ülőmunka és a magas stresszszint mind látványos nyomot hagy a bőrön.
A reggeli citromos víz mítosza – tényleg fogyaszt?
A reggeli citromos víztől tényleg leolvadnak a kilók? Most kiderül, mi igaz a népszerű diétás trükkből, és mi csak jól hangzó mítosz.
Munka és életmód: így őrizheted meg az egyensúlyt Nyíregyházán
Szeretnél munkát váltani Nyíregyházán anélkül, hogy feladnád az egészséges életmódot? A Jooble segít olyan állást találni, amely figyel az egyensúlyodra is.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
Répa vagy szalonna? - A kismama étrendje és ízérzékelés a pocakban
A kismama étrendje nemcsak egészséget, de ízlést is formál. Tudj meg többet a magzati ízérzékelésről és annak hatásairól!
Szőrös kutyatej: a természetes fájdalomcsillapító növény!
Fedezd fel a szőrös kutyatej gyógyhatásait! Gyulladáscsökkentő, immunerősítő, fájdalomcsillapító és vírusölő szerként is hatásos.
Most nyílik a bodza, tedd el télire cukor nélkül
Te is imádod a bodza szörpöt, de megrémiszt, mennyi egészségtelen fehér cukor kell bele? Mutatjuk, hogy készítsd el a diétás változatot.
Fogyás cukrászként: Benjamin fogyás története!
Nagy Benjámint édesanyja életmódváltása és fogyása ösztönözte arra, hogy ő is belevágjon a nagy kihívásba. Azóta kölcsönösen inspirálják egymást, sőt, edzésre is közösen járnak…

Ajánlataink