„Fűszerujjlenyomatok”
A fűszerek olyan növényi részek, melyeket frissen vagy szárítva az ételek, élelmiszerek ízesítésére, illatosítására használnak. Ha a nemzeti konyháknak „fűszerujjlenyomatai” lennének, akkor a magyar konyhának bizonyára a bors és a fűszerpaprika adná a lenyomatát. Az indiai konyhán a kurkuma, az olasz és a görög konyhán a bazsalikom, a fokhagyma és az oregánó hagyna lenyomatot, míg a citromfű, a gyömbér, a koriander és a chilipaprika a thai konyhát idézné. A fűszerekben szinte minden nemzet más fantáziát lát: míg itthon a kapor a főzelékek és savanyúságok ízesítője, addig Skandináviában és Oroszországban a halételek elengedhetetlen fűszere. A franciák a halból készült ételeket gyakran köménnyel ízesítik.
BAZSALIKOM
Erős, jellegzetes illatú, pikáns ízű. Kellemes aromájú fűszernövény, frissen és szárított formában is használható. Jól illik friss salátákhoz, paradicsomos ételekhez, babhoz, gombához, de leveseket, főzelékeket, szószokat, mártásokat, sülteket is ízesíthet vele. Bazsalikom fokhagymával keverve a klasszikus pestoszósz alapja.
OREGÁNÓ (SZUROKFŰ)
Íze a majoránna és a kakukkfű keverékére hasonlít. Frissen és szárítva, morzsolva is kapható. Tökéletes főzelékek, húsok, töltelékek, pástétomok, mártások és halételek ízesítésére. Az olasz ételek – pizzák, tészták, saláták – elképzelhetetlenek nélküle. A görög saláta jellegzetes ízét is az oregánó adja.
KURKUMA
Kis mennyiségben narancsra és gyömbérre emlékeztető zamatot kölcsönöz az ételnek, ám nagyobb mennyiségben már igen csípős és kesernyés ízű, ezért csak mértékkel javasolt az ételekhez adni. Jól illik a párolt rizshez, a különböző tésztaételekhez, levesekhez.
ROZMARING
Kámforos illatú, keserű, aromás ízű fűszer. Alkalmas mártások, vadas és szárnyas ételek, töltelékek, gombás ételek, főzelékek ízesítésére. Zsályával és hagymával együtt pácok, szószok és bárányhús ízesítésére különösen jó.
KAKUKKFŰ
Kámforos illatú, aromás fűszer. Jól kombinálható majoránnával, rozmaringgal, babérlevéllel, szerecsendióval, zsályával és petrezselyemmel. Felhasználható leveseknél, baromfi – és marhasültek készítésénél, vadasban és kolbászban, de feldobja a gyümölcssaláták, dzsemek ízét is.
MAJORÁNNA
Erősen aromás, kesernyés ízű fűszer. Felhasználható levesek, mártások, húsételek, pástétomok és borok ízesítésére. Kacsa, bárány, birka, ürü, májas és véres töltelékek elkészítésénél nagyon jól használható, mert tompítja, illetve elveszi a húsok mellékízét.
CITROMFŰ
Friss citromillatú levelét saláták, gyümölcslevesek, mártások, főzelékek, töltelékek, szárnyas- és vadételek, gombás ételek és fűszerecetek ízesítésére használják.
GYÖMBÉR
A növény gyökere utánozhatatlan ízű, aromájú. Az indiai konyha kedvelt fűszere. Levesek, burgonya- és babfőzelékek, szószok, halételek, vadhúsok ízesítésére alkalmas. Jól használható sütemények (mézeskalács, kekszek) készítésénél, de remekül ízesíti a forralt bort, a különböző likőröket, pálinkákat. Tejes és gyümölcsös italokhoz is jól illik.
SZERECSENDIÓ
Kellemes aromájú, erős fűszer. Hús- és zöldséglevesek, mártások, főzelékek, vagdalt húsok és halak, vadételek ízesítője. Adható mézes süteményekhez is, de csak óvatosan, mert csípőssé teheti a süteményt. A magas hőmérséklet árt a szerecsendió aromájának, ezért csak a főzés végén, frissen őrölve adja az ételhez.