A magyar konyha leggyakrabban használt fűszerei a só, a bors, és természetesen a pirospaprika. Míg nagyanyáink szinte nem is használtak mást a főzés során az ételek ízesítésére, szerencsére ma már egyre többen és egyre bátrabban használják más nemzetek fűszereit. Próbálják ki önök is ezeket, akár fokozatosan bevezetve az új ízeket.

Új ízek nyomában

„Fűszerujjlenyomatok”

A fűszerek olyan növényi részek, melyeket frissen vagy szárítva az ételek, élelmiszerek ízesítésére, illatosítására használnak. Ha a nemzeti konyháknak „fűszerujjlenyomatai” lennének, akkor a magyar konyhának bizonyára a bors és a fűszerpaprika adná a lenyomatát. Az indiai konyhán a kurkuma, az olasz és a görög konyhán a bazsalikom, a fokhagyma és az oregánó hagyna lenyomatot, míg a citromfű, a gyömbér, a koriander és a chilipaprika a thai konyhát idézné. A fűszerekben szinte minden nemzet más fantáziát lát: míg itthon a kapor a főzelékek és savanyúságok ízesítője, addig Skandináviában és Oroszországban a halételek elengedhetetlen fűszere. A franciák a halból készült ételeket gyakran köménnyel ízesítik.

BAZSALIKOM

Erős, jellegzetes illatú, pikáns ízű. Kellemes aromájú fűszernövény, frissen és szárított formában is használható. Jól illik friss salátákhoz, paradicsomos ételekhez, babhoz, gombához, de leveseket, főzelékeket, szószokat, mártásokat, sülteket is ízesíthet vele. Bazsalikom fokhagymával keverve a klasszikus pestoszósz alapja.

OREGÁNÓ (SZUROKFŰ)

Íze a majoránna és a kakukkfű keverékére hasonlít. Frissen és szárítva, morzsolva is kapható. Tökéletes főzelékek, húsok, töltelékek, pástétomok, mártások és halételek ízesítésére. Az olasz ételek – pizzák, tészták, saláták – elképzelhetetlenek nélküle. A görög saláta jellegzetes ízét is az oregánó adja.

KURKUMA

Kis mennyiségben narancsra és gyömbérre emlékeztető zamatot kölcsönöz az ételnek, ám nagyobb mennyiségben már igen csípős és kesernyés ízű, ezért csak mértékkel javasolt az ételekhez adni. Jól illik a párolt rizshez, a különböző tésztaételekhez, levesekhez.

ROZMARING

Kámforos illatú, keserű, aromás ízű fűszer. Alkalmas mártások, vadas és szárnyas ételek, töltelékek, gombás ételek, főzelékek ízesítésére. Zsályával és hagymával együtt pácok, szószok és bárányhús ízesítésére különösen jó.

KAKUKKFŰ

Kámforos illatú, aromás fűszer. Jól kombinálható majoránnával, rozmaringgal, babérlevéllel, szerecsendióval, zsályával és petrezselyemmel. Felhasználható leveseknél, baromfi – és marhasültek készítésénél, vadasban és kolbászban, de feldobja a gyümölcssaláták, dzsemek ízét is.

MAJORÁNNA

Erősen aromás, kesernyés ízű fűszer. Felhasználható levesek, mártások, húsételek, pástétomok és borok ízesítésére. Kacsa, bárány, birka, ürü, májas és véres töltelékek elkészítésénél nagyon jól használható, mert tompítja, illetve elveszi a húsok mellékízét.

CITROMFŰ

Friss citromillatú levelét saláták, gyümölcslevesek, mártások, főzelékek, töltelékek, szárnyas- és vadételek, gombás ételek és fűszerecetek ízesítésére használják.

GYÖMBÉR

A növény gyökere utánozhatatlan ízű, aromájú. Az indiai konyha kedvelt fűszere. Levesek, burgonya- és babfőzelékek, szószok, halételek, vadhúsok ízesítésére alkalmas. Jól használható sütemények (mézeskalács, kekszek) készítésénél, de remekül ízesíti a forralt bort, a különböző likőröket, pálinkákat. Tejes és gyümölcsös italokhoz is jól illik.

SZERECSENDIÓ

Kellemes aromájú, erős fűszer. Hús- és zöldséglevesek, mártások, főzelékek, vagdalt húsok és halak, vadételek ízesítője. Adható mézes süteményekhez is, de csak óvatosan, mert csípőssé teheti a süteményt. A magas hőmérséklet árt a szerecsendió aromájának, ezért csak a főzés végén, frissen őrölve adja az ételhez.

Ezek is érdekelhetnek

15 perces otthoni edzésterv, ha nincs időd semmire
Nincs időd órákig edzeni? Nem gond! Ez a 15 perces otthoni edzésterv tökéletes, ha gyorsan, eszközök nélkül szeretnél formába lendülni. Csak a saját testsúlyodra és egy kis kitartásra lesz szükséged!
5 étel, amit este is nyugodtan ehetsz fogyókúra alatt
Este rád tör az éhség, de nem akarod tönkretenni a diétádat? Nem kell éhezve lefeküdnöd! Mutatunk 5 egyszerű és finom ételt, amit bátran ehetsz este is, ha fogyni szeretnél – bűntudat nélkül.
Életmódváltás 40 felett - Zoltánnak sikerült, neked is fog!
Az életmódváltás ne legyen egy távoli terv, kezdd el most, Zoltán példája alapján! Sosem késő elkezdeni. Mutatjuk hogyan csináld!
Nincs időd edzeni? Íme a trükk, amit bárhol bevethetsz
Nincs időd hosszú edzésekre? Egy orvos szerint már napi néhány perces mozgással is látványos eredményt érhetsz el – ha jól illeszted be a napirendedbe.
A legjobb diétás nyári limonádék
Ha nyáron is figyelsz az alakodra, de nem szeretnél lemondani a hűsítő finomságokról, akkor ez a diétás limonádéválogatás neked szól. Könnyű, frissítő, kalóriaszegény italok, amelyeket pár perc alatt elkészíthetsz otthon – és még a diétádat sem veszélyeztetik.
Menopauza, puffadás, fájdalom? A lepkeszegmag lehet a válasz
A keleti gyógyászatban évezredek óta ismert – az ayurvéda szerint melegítő, nyákoldó, gyulladáscsökkentő és anyagcserét serkentő hatású, de számos más kincset érő hatással büszkélkedhet.
Így fogyhatsz edzés és szenvedés nélkül – csak lélegezz tudatosan
El sem hinnéd, de egy japán színész véletlenül fedezte fel azt az egyszerű légzéstechnikát, amellyel mozgás és koplalás nélkül is látványosan fogyott. A módszerhez mindössze napi néhány perc tudatos légzésre van szükség – és máris beindulhat a változás.
Több jó baci, kevesebb kiló – a bélflóra-barát diéta titkai
Nézd meg, hogyan támogathatod a jó baktériumokat az étrendeddel – és hogyan segíthetnek ők téged.

Ajánlataink