Csökkentse a stresszt!
A migrén leggyakoribb kiváltó oka a stressz. Az állandósult stressz a szervezet egészére károsan hat. a feszültség, szorongás több olyan testi tünetet eredményez, amelyek újabb stressz forrásai – ezzel bezárul az ördögi kör. Vannak, akiknél a túlfeszített állapot utáni pihenés során jelentkezik a fejfájás. Az orvosok szerint ennek a hirtelen csökkenő adrenalinszint az oka. Ha hajlamos a fejfájásra, gyakran gyötrik migrénes rohamok, meg kell próbálnia csökkenteni a stresszt. Szervezze meg a feladatait, hagyjon időt a feltöltődésre. Pihenjen autogén tréninggel, jógával, zenével, meditációval. Vizsgálja felül az önmagával és másokkal szembeni igényeit – ne tegye túl magasra a mércét. Tanuljon meg nemet mondani és ne feledkezzen meg a támogató családi és baráti kapcsolatok fontosságáról.
Változtasson az étrendjén!
Bizonyos élelmiszerek okozhatnak migrént az arra érzékenyeknél. Az érzékenység egyénenként eltérő, ezért az ártalmas élelmiszerek kiszűrése hosszadalmas folyamat, ám higgye el, megéri a fáradságot. Migrént kiváltó élelmiszerek a sajtok, a csokoládé, a koffein, az alkohol, a búza, a feldolgozott élelmiszerek és élelmiszer-adalékanyagok, az aszalt gyümölcsök, a füstölt hús és hal, a banán és a citrusfélék. Az allergiavizsgálat nem jelent megbízható eredményt, ezért az egyetlen módja, hogy kiderítse, mely élelmiszer okozza a panaszokat, ha teszteli magát. Ennek első lépéseként vezessen étkezési naplót, amelybe pontosan írja le, hogy mikor mit evett és ivott, és pontosan milyen tünetek jelentkeztek étkezés után. Előfordulhat, már egy-két hét alatt kiderül, mi a migrént kiváltó élelmiszer. Ha nem, akkor meg kell kezdeni az eliminációs diétát.
Az elimináció kihagyást jelent, tehát ez a diéta nem más, mint a panaszokat kiváltó élelmiszerek teljes mellőzése az étrendből. A diéta gazdag zöldségekben (kivéve paprika, padlizsán, burgonya, paradicsom), gyümölcsökben (kivéve szárított gyümölcsök és citrusfélék), mellőzi a tejet és tejtermékeket, a búzát, a finomított cukrot, a koffeint és az alkoholt. Fontos, hogy a diéta során kiegyensúlyozott és tápláló étrendet kövessen, mivel a különböző élelmiszerek megvonásával könnyű alapvető vitaminokat és ásványi anyagokat is megvonni a szervezettől. ezért a legjobb, ha ilyenkor szakember (dietetikus, orvos) segítségét kéri. A diéta alatt – ami általában 6 hét – ügyeljen a folyadékpótlásra. Utána kezdje meg az addig mellőzött élelmiszerek fogyasztását úgy, hogy lehetőleg csak egy élelmiszert vezessen be újra az étrendjébe egy hétig. Nagy odafigyelést és gondos mérlegelést igényel a feladat, de a siker kárpótolja a kisebb nehézségekért. Az étkezések kihagyása, a koplalás szintén okozhat migrént!
Legyen boldog!
Kutatások szerint a szerotonin nevű hormon ingadozása is okozhat migrént. Azok, akik depresszióban szenvednek, gyakran tapasztalnak migrénes tüneteket, és a migrénes betegek gyakran lesznek depressziósak. A szerotonin szinte mindenütt jelen lévő vegyület, amely számos folyamatban vesz részt. A véredények szabályozására való képessége miatt az agyi véredények kitágulása következtében kialakuló migrén kezelésében játszik fontos szerepet a szerotoninszint. Az agyi szerotoninszint növelésében az esszenciális zsírsavak létfontosságúak. Egészséges zsírokban gazdag az olajos hal, fogyasszon hetente két-három adaggal. A testmozgás is jó módja, hogy növelje a szerotoninszintet. Napi 15-20 perces mozgás a szabadban ideális, így hangulatjavító napfényhez is hozzájut. Kerülje az alkoholtartalmú italokat, a túlzott koffeinfogyasztást, a finomított cukrokat, ezek ugyanis elnyomják a szerotonintermelést. a szerotoninszint optimalizálásához elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás.