Nehezen tud koncentrálni, gyakran fáradt és kimerült? Vagy egyszerűen csak egy kis pluszenergiára van szüksége? Ne hagyja, hogy legyőzze a fáradtság, mozgósítsa tartalékait néhány egyszerű, de hatásos mozgásformával.

5+1 energianövelő mozgásforma

1. Jóga

A jógának számos jótékony hatása ismert. Gátolja az öregedést, fejleszti az önismeretet, javítja az erőnlétet, a szexuális életet, segít a súlycsökkentésben, a testi és lelki harmónia megőrzésében. Relaxál, energetizál, erősít. A jóga az egyik legjobb energianövelő mozgásforma. Bizonyos pózok különösen ajánlottak, ha fáradt és csak pár perce van a felfrissülésre.

energianövelő

Fotó: Shutterstock

A félgerinccsavaró póz az egyik legfontosabb energetizáló gyakorlat. Végezzen pár nyújtógyakorlatot. Sarokülésből üljön ki a test bal oldalára. A jobb lábát tegye át a bal fölött úgy, hogy a jobb sarkát a térdéhez támasztja. Belégzéskor emelje magasba a bal karját, majd jobbra forduldva tegye át a jobblába külső éléhez közelítve a lábfejet. A mellkas maradjon nyitott, a vállakat tolja lefelé és a fejével is forduljon jobbra. Lélegezzen egyenletesen hasi légzéssel, és minden kilégzésnél próbálja még egy kicsit megcsavarni a gerincet. Tíz lélegzetvétel után végezze el a gyakorlatot az ellenkező oldalon is.

 

2. Légzőgyakorlatok

Helyes légzés hatására – mivel ilyenkor friss, éltető oxigén kerül a szervezetbe – fokozódik a szervezet fizikai és szellemi aktivitása. A helyes légzéstechnika elsajátítása és alkalmazása sokat segíthet a felfrissülésben. A legkedvezőbb légzésmódszer a hasi légzés. Ennél a légzéstípusnál arra kell ügyelni, hogy a levegővételnél ne a mellkas, hanem a has emelkedjen, és kilégzéskor a hasbehúzásával történjen a levegő kifújása. A legjobb, ha a szabadban vagy legalább nyitott ablaknál állva végzi a légzőgyakorlatokat.

 

3. Gyors gyaloglás

A sétálás mindenkinek ajánlott energianövelő tevékenység. Ennél egy picivel több – nagyobb mozgássebességgel járó – mozgásforma a gyaloglás. Heti 3-5 alkalommal végzett, lendületes ütemű (5-6 km/órás sebességű) gyaloglással sokat tehet az egészségéért, hiszen csökkentheti a stroke, a 2-es típusú cukorbetegség, a csontritkulás, a magasvérnyomás-betegség kialakulásának kockázatát. Segít enyhíteni a depresszió tüneteit, remek stresszoldó.

séta

Fotó: Shutterstock

4. Tánc

A táncnak számos egészségügyi hatása ismert. Egyebek között jelentősen fokozza az agy vérellátását, növelve az éberséget, a szellemi teljesítőképességet. A koncentrálóképesség megnő. A tánc közben felszabaduló hormonok jókedvet okoznak, javítják a hangulatot, segítenek a stressz leküzdésében.

Ha felfrissülésre vágyik, menjen el egy zumbaórára, esetleg próbálja ki a társastáncokat. De táncolni otthon vagy akár munka közben is lehet. Nem kell hozzá más, csak zene, és máris kezdődhet egy frissítő edzés.

 

5. Ugrókötelezés

A gyermekkort idéző ugrókötelezés robbanékonnyá és energikussá teszi a testet. Jó zsírégető. A kötél hajtásához némi ügyességre szükség van, így egy picit bonyolultabb mozgásforma – cserébe viszont pillanatok alatt felpörget. Ügyeljen arra, hogy ne használja az ugrókötelet túl kemény felületen. A legjobb parkettán vagy fűben ugrálni.

Először ugráljon párat kötél nélkül, enyhén behajlított térddel, majd ha megvan a ritmus, jöhet a kötél. Ügyeljen a hajtásra és az ugrásra: egy csapás, egy ugrás! Ne szökdeljen a kötélhajtások között. Akkor jó, ha már élvezi az ugrálást.

 

+1 Pilates

A pilates megerősíti az izmokat, tónusfokozó hatású. A mélyen fekvő hasizmok, a hát- és medenceizmok megerősítésével a mindennapi tevékenységek könnyebbé válnak, az energiaszint javul. Nyújtson fitlabda segítségével. Térdeljen le, tegye a labdát maga elé. Görgesse előre, míg a csípője a térdei fölé kerülnek. Gurítsa jobbra a labdát, miközben a térdei a földön maradnak, majd gurítsa a másik irányba. Közben figyeljen a légzésre. Ez nagyon jó relaxációs és nyújtó gyakorlat, segít a gerincoszlop ellazításában, ahol rengeteg feszültség halmozódhat fel.

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink