Mi a karcsú emberek titka? Sok mozgás, finom, tápanyagokban gazdag ételek… Mindez persze fontos, de az sem mindegy, hogyan indítják a napjukat. Nézzük, mit tesznek azok, akik egészségesek, és akik nemcsak elérték de meg is őrizték álomsúlyukat.

A karcsúság nyomában

Nyugodtan ébrednek

Ügyelnek arra, hogy ne csak az elalvás, de az ébredés is nyugodt legyen. Kétségtelen, hogy az erős, hangos ébresztőnek köszönhetően azonnal kipattan a szemünk, de az is valószínű, hogy az első gondolatunk nem tűr nyomdafestéket. Ma már rengeteg applikáció közül lehet választani, amelyek mind azon „dolgoznak”, hogy a lehető legnyugodtabban ébredjen a használója. Ezek a programok az alvásciklust monitorozzák és akkor ébresztenek, amikor már éberebb az alvási fázis. Ha nem bízunk az applikációkban, ébresztőóra helyett próbáljuk ki az „ébresztőfényt”. Az interneten és a nagyobb boltokban már több ébresztőlámpa közül választhatunk, amelyek hang helyett fénnyel keltenek – a napfényhez hasonló természetes világítás segít könnyebben kelni.

Terveznek

A napjukat annak átgondolásával kezdik, hogy mit szeretnének elérni a nap folyamán, milyen munkát pipálnának ki, mely teendőiket kell elintézniük. Mielőtt kipattannak az ágyból, pozitív gondolatokat és mantrákat ismételgetnek, sorra veszik, miért lehetnek hálásak és hiszik, jó lesz az előttük álló nap. Gondoljuk át mi is a fitneszcéljainkat: egészségesen fogunk étkezni, mozgunk, amennyit tudunk, figyelünk a testünkre.

Nem mérlegelnek

Ritkán veszik elő a mérleget, hiszen tudják, mindannyiunk súlya ingadozik: ez nem csak azon múlik, hogy mennyit ettünk vacsorára, de nagyban meghatározza a vízháztartásunk, sőt a menstruációs ciklusunk is. Ha minden reggel megmérjük a súlyunkat, azzal csak frusztráljuk magunkat, hiszen, ha többet mutat a mérleg, az még egyáltalán nem jelent hízást. Arról már nem is beszélve, hogy az izom nehezebb, mint a zsír – kifejezetten demoralizáló lehet, ha új edzésbe kezdtünk, a mérleg nyelve pedig nem akar elmozdulni. Bízzunk inkább a ruháinkban, ha feszülnek, akkor van gond. Persze nem azt mondjuk, hogy mindenki dobja ki a mérlegét, de bőven elég hetente egyszer, nagyjából ugyanabban az időpontban ráállni.

Jól választanak ruhát

Persze nem jóganadrágban, pizsamában vagy mackóban indulnak el otthonról, de olyan outfitet állítanak össze, amelyben egész nap kényelmesen érzik magukat. A legfontosabb a cipő: ha egész nap kényelmetlen cipőben rohangálnak, lépcsőzés helyett a liftet, gyaloglás helyett az autót vagy a tömegközlekedést fogják választani. Ehelyett olyan kényelmes – de a munkakörhöz illő – cipőbe bújnak, amiben egész nap jól érzik magukat. Ugyanígy döntenek a ruháról is, olyan alapanyagú öltözetbe bújnak, ami sztreccses, hagyja lélegezni a bőrt, nem korlátozza a keringést.

Motivációra fel!

Reggel, zuhanyozás, fogmosás, sminkelés közben motivációs podcastokat vagy csak vidám, pörgős zenét hallgatnak, amelyek feltöltik őket energiával.

Hanyagolják a laptopot

És az okostelefont is. Munkába indulás előtt nem kapcsolják be a számítógépet, nem ellenőrzik az e-mailjeiket, hanyagolják a tabletet is. Üzenetek megválaszolására, gyors ügyintézésre, hírolvasásra és munkára úgyis ott lesz az egész napjuk. A reggeleket test- és agytornára „használják”. Ha semmiképpen nem bírják ki olvasnivaló nélkül, a kávé mellé szépirodalmat választanak.

Reggeliznek

Nem győzzük eleget hangsúlyozni, mennyire fontos a nap első étkezése. A karcsú, egészséges emberek soha nem hagyják ki a reggelit. Ha a szervezetet már korán reggel feltöltjük hasznos tápanyagokkal, ha megadjuk a szükséges energialöketet, az az egész napunkra pozitív hatással van. Már csak azért sem érdemes kihagyni a reggelit, mert ha munkába menet vagy az irodában tör ránk a farkaséhség, sokkal nagyobb eséllyel hozunk rossz döntést – választunk például fánkot, süteményt.

Délelőtt hanyagolják a szénhidrátot

A reggelijük inkább fehérjéből, mint szénhidrátból áll. Egyes dietetikusok szerint ugyanis, ha reggel szénhidrátot eszünk, egész nap kívánni fogjuk azt. Így azt javasolják, pirítós vagy müzli helyett inkább tojást, fehérjeturmixot válasszunk.

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink