Van, hogy a strandolás a vízparton heverészésről, napozásról és lubickolásról szól. És előfordul, hogy ennél többre vágyik az ember, és mozogni, sportolni szeretne. Egy biztos: A strandon mindenki megtalálhatja azt a mozgásformát, amely leginkább megfelel a személyiségének.

Aktív pihenés

Mozgás a vízben

Úszás

A legkézenfekvőbb mozgásforma a strandon az úszás. Ehhez természetesen nem megfelelőek a különböző élménymedencék, de szerencsére minden strandon gondolnak a sportolni vágyókra is. Ha szeretné átmozgatni minden porcikáját, irány az úszómedence! Az úszás az egyik leghatékonyabb mozgásforma, hiszen megdolgoztatja az összes izmot, fejleszti az állóképességet és növeli a mozgékonyságot. Mivel megfelelő légzésre kényszerít, a légzőrendszerre is pozitívan hat. Fejleszti és gyorsítja az anyagcserét, segíti a szív és az érrendszer működését, javítja a szövetek és a sejtek oxigénellátását. Kímélő sport, a sportsérülések valószínűsége elenyésző.

Aquafitnesz

Az egyik legnépszerűbb formája a vízben sportolásnak. Egyesíti az aerobik és a fitnesz mozgáselemeit, és ma már többféle irányzat közül is lehet választani. Az aquarobikórán mellig érő vízben végzik az aerobik jellegű gyakorlatokat saját testsúllyal vagy kézi súlyzókkal, kötéllel, labdával. A víz ellenállása miatt izomerősítésre is alkalmas, és remek alakformáló. Jó hatással van az anyagcserére, fokozza a zsírégetést, erősíti a szívet, és a keringési rendszerre is jótékonyan hat. A felhajtóerőnek köszönhetően a vízben könnyebb a test, így azok is el tudják végezni a gyakorlatokat, akiknek egyébként megterhelő lenne ez a fajta mozgás. Speciális csizmában gyalogolva, növelhető az edzés hatékonysága.

Vízilabda

Hihetetlenül népszerű sport, és ha sikerül összeverbuválni kétcsapatnyi vállalkozó kedvű embert, indulhat is a meccs. Főleg, ha mindenki viszonylag jó állóképességgel rendelkezik, hiszen ennél a sportnál nagyon fontos a fizikai erőnlét. A vízilabda egyébként sok-sok pozitív hatással bír az egészségre: javítja az állóképességet, a keringést, a tüdőkapacitást és a koncentrációs képességet.

Vízikosárlabda

A vízilabda és kosárlabda szabályait ötvöző sport. Felfújható vagy merev, úszó vagy a medence partján rögzíthető kosarak is kaphatók hozzá. Bulihangulatot ígér egy-egy meccs, baráti társaságoknak érdemes beszerezni egy könnyen szállítható kosarat.

Mozgás a parton

Frizbi

Ki ne ismerné a kirándulások, strandolások elengedhetetlen játékszerét, a frizbit? Egyszerűen beszerezhető, a szabályok sem túl bonyolultak – ideális játék családoknak, baráti társaságoknak is. „Versenyjátékként” a lényege az, hogy a korongot a csapattagok egymás között passzolgatva juttassák el a célterületre, miközben a másik csapat ezt igyekszik megakadályozni.

Tollaslabda

Tollasozni a medencétől távolabb, füves területen lehet igazán. Nem kell hozzá más, csak egy jó kis ütő és persze a tollakkal ellátott, nyílszerű tárgy, amely különleges aerodinamikai tulajdonságai révén sokkal hamarabb veszít a sebességéből, mint más labdák. A strandon, hobbiszinten űzött játékban a labdamenet végén alapvetően az nyer pontot, aki úgy üti meg a labdát, hogy az az ellenfél területén ér földet.

Pingpong

Az asztalitenisz vagy pingpong egy labdajáték, amelyben kettő (egyéni játék) vagy négy játékos (páros játék) üt egy labdát egymás közt, ütőkkel. A játékot egy asztalon játsszák, amelyet háló választ ketté, de ez általában nem jelent gondot. A legtöbb strandon van pingpongasztal. A játék adogatással (szervával) indul (a kezdő játékos úgy üti meg a labdát, hogy az előbb a saját, majd az ellenfél térfelén is lepattanjon). Az ellenfélnek vissza kell ütnie a másik térfélre a labdát, ezt követően a szerváló játékosnak is hasonló a feladata. A pontot az a játékos éri el, aki utoljára tette át szabályos ütőfelülettel a labdát.

Röplabda

Jó társaság, sok nevetés jellemzi a strandröplabdameccseket. Igazi közösségi sport, fejleszti a hatékonyságot és a gyorsaságot. Egyetlen hátránya, hogy a hátra és a térdre különösen nagy terhelést ró.

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink