Úri sportág, a sportok királya és még számos jelzője létezik a kedvelt és bizonyítottan függőséget okozó mozgás-, de inkább életformának. Ha a teniszt említik, biztos, hogy a közösség, a jó társaság is szóba kerül. Nem véletlenül.

Átmozgató észjáték – TENISZ

A tenisz egyes vagy páros formában játszható, közkedvelt és élvezetes labdajáték. Nemcsak eleganciája miatt nevezik a sportok királyának, hanem a test és a végtagok összerendezett mozgásának, harmóniájának okán is. A meccsek közben sokszor hallható, vicces megfogalmazás szerint pedig úgy célszerű játszani, hogy eggyel többször adjuk vissza a labdát, mint az ellenfél. Ehhez persze a technikai tudáson, a „jó lábon”, azaz az álló- vagyis futóképességen és a „jó kézen” túl arra is szükség van, hogy „fejben ott legyünk”.

Egyéni – páros

Nemcsak a résztvevők számában tér el a kétféle játék, mások a szabályok, a pálya mérete és a nyerő taktika is. Egyéniben csak magunkra számíthatunk, és lehetünk mérgesek. Párosra a legtöbb esetben azért állnak össze a játékosok, hogy jól érezzék magukat. Ez inkább szórakoztató jellegű, buli, míg a „szingli” játék nagyobb koncentrációt igényel. Ha repül az ütő vagy messzire száll a labda, esetleg ordít valaki, nem biztos, hogy haragszik a partnerre, csak oldja a feszültséget.

Megmozgat

A tenisz összetett sport, minden izmot megmozgat. A gyerekek számára ideális mozgásforma, a legatletikusabbnak tartott sportág; erősít, gyorsít és rugalmassá tesz. Fejleszti a koncentrációt – sorolja előnyeit a teniszedző. A labdajátékok úgy fejlesztik az agyat, ahogyan semmilyen iskolai készségfejlesztő feladat nem képes. Mérések igazolják, hogy a teniszező diákok jobban teljesítenek az iskolában. Sok vád éri a teniszt, hogy féloldalas terhelést ad. Valóban erősebb kicsit a teniszező oldal, mint a másik, de ezt nyújtásokkal, úszással, futással, kerékpározással ki lehet egyenlíteni. De érdemes figyelni erre, mert gyerekkorban gerincferdülést okozhat. Még véletlenül se emelgessen súlyzókat a nem teniszező oldalán, inkább menjen úszni, mászókára próbálja felhúzni magát, ha a saját tömegével mozog, nem lesz gond – hangsúlyozza Partos Dávid.

Észjáték

Ahány ember, annyi játékstílus létezik – emeli ki a teniszedző. Nagyon kell figyelni, hogy mit hova ütünk, az nyer, aki jobban a másikra tudja erőltetni a saját játékát. Fontos persze a technikai tudás, hiszen vissza kell adni a labdát, de ne szépítsük, a játék lényege az, hogy minél jobban kiszúrjunk a másikkal, oda üssük a labdát, ahonnan az ellenfél nem tudja visszaadni. Nem biztos, hogy a hétfői játék jó lesz kedden valaki más ellen is. Nem nagyon lehet megunni a játékot még állandó partnerrel sem, mert mindig a pillanatnyi fizikai, szellemi és lelki állapot dönti el, hogy ki nyeri az aktuális meccset. Van, aki agresszívebben, más védekezőbben játszik, de olyan is van, aki ezeket a stílusokat keverni is tudja. Van, aki rizikós, fontos helyzetben nem tudja megszerezni a pontot, elizgulja a ziccert, szerencsés, aki higgadtan, tízből tízszer bevágja. De az előbbi, nem versenyző típusnak sem kell feladnia, mert ez fejleszthető, a gyakorlás rutint hoz. Az a jó a teniszben, hogy sosem „vagyunk készen”, mindig van hova fejlődni.

Bárkinek bármikor!

A tenisz kipróbálását Partos Dávid mindenkinek ajánlja. Mint mondja: olyan zárt, máshol nem nagyon tapasztalható közösségbe kerülhetünk, aminek remek dolog a részese lenni. Más sportoknál nem jellemző az ilyen erős, összetartó közösség, valamint az amatőr és a versenysport „keveredése”. Nem ritka, hogy egy hobbiteniszpartit, ha éppen nincsenek meg négyen, egy fiatal élsportoló beállása ment meg. Ráadásul addig űzhetjük ezt a sportot, ameddig jólesik, nem kevesen vannak, akik hetvenen, sőt nyolcvanon túl is ütögetnek. Nem csoda, felszabadít, leköti a figyelmet, kikapcsol. Megtanít a problémák megoldására, koncentrálni, uralni az érzelmeket és elviselni azokat a helyzeteket, amelyeket nem teljesen mi uralunk.

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink