Fogyni és zsírból fogyni nem ugyanaz a folyamat. Ahhoz, hogy a makacs zsírpárnáktól megszabaduljunk, ismernünk kell a zsírégetés folyamatait és szabályait. Ellenkező esetben izmokat veszítünk, az úszógumi pedig marad a helyén.

Búcsú az úszógumitól

Mikor fogyunk a zsírszövetből?

Az első szabály az, hogy kevesebb kalóriát vigyünk be, mint amennyit a testünk felhasznál ahhoz, hogy létezzen, működjön. Nem kell sokkal kevesebbet, elég 20 százalékkal. Ha az alapanyagcserénk például 1700 kcal, akkor 1360 kalóriás étrendet kell beállítanunk. Ha eddig akár 2500 kalóriát is bevittünk, akkor kezdjük onnan a csökkentést, és fokozatosan érjük majd el a valóban szükséges mennyiséget.

Hogyan irányíthatjuk a folyamatot?

Ha az étrendünket úgy állítjuk össze, hogy a szervezetünk kénytelen legyen a tárolt zsírból nyerni az energiát. Emellett olyan edzést végzünk, amely serkenti a kalóriák felhasználását, kellően igénybe veszi az izmokat és óvja őket.

Zsírégető táplálkozás

A zsírégető táplálkozás nem nélkülözheti a megfelelő zsírbevitelt. Megdőlt az a vélekedés, hogy rettegni kell a zsíroktól. Ma már tudjuk, hogy a szénhidrátokat ugyan nagyon kedveli a szervezetünk, mégis le kell csökkenteni a bevitelt. Ha mérsékelten eszünk a szénhidrátokból, akkor a szervezetünk innen nem tud energiát nyerni. Ezért fordul az izomszövethez, és legvégső esetben a tárolt zsírhoz. Tehát ki kell iktatnunk az üres és haszontalan szénhidrátokat, a cukrot és a fehér lisztet, és meg kell növelnünk a jó minőségű fehérjék fogyasztását. Mit jelent ez?

Ehetünk sok húst, halféléket, tojást, némi sovány tejterméket. Ezek mellé szolidan szénhidrátot és némi zsírt. Ha utáljuk az állandó számolgatást, akkor maradjunk annál az egyszerű szabálynál, hogy húst ehetünk salátákkal, zöldségekkel, káposztafélékkel, brokkolival, karfiollal. A zsírpótlásra némi bacont, avokádót, vajat, vagy a főzéshez használt kevés zsírt ajánlják a szakértők. De fontos, hogy minden étkezés tartalmazza a számunkra szükséges néhány grammnyi zsírt is! A gyümölcsöket is le kell csökkenteni, mert nagyon sok cukor van bennük. Ezzel az átállással azt érjük el, hogy a szervezetünk kénytelen lesz a zsírraktárakhoz nyúlni.

Miért kell az izmokat építeni?

Nem kell feltétlenül, de a szép alakot a jól megformált izmok biztosítják. Akinek erőteljesebb az izomzata, az többet is ehet, ez sem utolsó szempont. Ehhez nem lesz elegendő a kardiomozgás, bár nagyon fontos. Módszeres és szakszerű izomfejlesztő edzéseket is érdemes végeznünk.

Melyik mozgás a legjobb?

A testünk a zsírokból és a szénhidrátokból is nyer energiát, csak nem egyforma arányban, hanem attól függően, hogy milyen típusú testmozgást végzünk. Az edzés intenzitása határozza meg, hogy mennyire gyorsul fel a szívverés, mennyire emelkedik meg a pulzusszám. A korszerű fitneszgépeken nyomon tudjuk követni a pulzusszámunk alakulását. A leghatékonyabb zsírégetéshez sem a megszakadás, sem a kényelmes, laza mozgás nem megfelelő. Közepes intenzitással kell edzenünk. Ha túl nagy az intenzitás, akkor a szervezetünk megijed, és azonnal pótolni akarja az energiát, így az izmokban rejlő raktárakhoz fog nyúlni.

A sikerhez vezető út a 35-40 perces aerob edzés, ezzel elérhetjük a célunkat. Az is nagyon fontos, hogy olyan mozgásformát válasszunk, amely az edzés utáni időszakban is biztosítja a kalóriák további égetését. Ezért kell a súlyzós edzés is. Ugyanis ezután órákig intenzív az anyagcsere. Nem számít, hol tároljuk a zsírt a testünkön, mert fel tudjuk gyorsítani az égetést, de csak következetes munkával. Az évek előrehaladtával a test 5-10 százalékot veszít az izomtömegből, ez a folyamat az egyik oka annak, hogy az anyagcsere lelassul, ahogy öregszünk. Az adhat egy kis mozgásteret, ha több időt szánunk a vázizomzat építésére.

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink