Ha jól indul a reggel, az egész napra feltölthet energiával. Hiszen a reggeli rituálénk, a nyugalmas reggeli vagy éppen az ideges rohanás egész napra meghatározza a hangulatunkat. Íme, néhány ötlet, hogy hosszú időre feltöltődjünk.

Ceremónia napkeltéhez

Mozgás! Márciusra általában már szinte mindenkit lever a tavaszi fáradtság, ilyenkor a reggelek is sokkal nehezebben indulnak. Nemhogy a korai edzéshez nincs energiánk, de sokszor az ágyból alig tudunk felkelni. Pedig nem ártana, ha ébredéskor nem a telefonunk után nyúlnánk azonnal, hogy ellenőrizzük, mi történt a nagyvilágban, míg aludtunk, hanem időt hagynánk a szervezetünknek, hogy felébredjen. Íme, egy egyszerű, gyors gyakorlatsor, amely felébreszt az álmos reggeleken.

Jó, ha kéznél van egy polifoam vagy egy pléd, ha túl hideg vagy kemény lenne a talaj. Minden gyakorlatot végezzünk el egyszer, majd az egész kört ismételjük meg háromszor. Tizenöt perc alatt a legnehezebben kelők is garantáltan felélednek.

BEMELEGÍTÉS

Kezdésnek egy laza mozdulatsor, amely átmozgatja a tagjainkat, de nem emeli túl magasra, túl hirtelen a vérnyomásunkat. (Hasonló a jógában napüdvözletnek nevezett mozdulatsorhoz.) Álljon csípőszélességű terpeszbe, két karját lógassa a teste mellett. Vegyen mély levegőt, belégzésre emelje magasba a karjait: a tenyerek egymás felé néznek, felkar a fül mellett. Emelje fel a fejét, nézze a plafont, húzza ki magát. Kilégzésre dőljön előre, próbálja az ujjaival megérinteni a talajt, majd a kezével előre lépegetve lassan ereszkedjen le plank pozícióba.

Tartsa ki a mozdulatot pár másodpercig, majd tegye le a térdét, mellkasát a két válla között engedje le a talajra. Óvatosan engedje le a csípőjét, majd a karjaival tolja fel magát, emelje el mellkasát a talajtól, de a csípőcsont maradjon a földön. Vegyen pár nagy levegőt ebben a pozícióban. Kilégzésre lassan emelkedjen fel, először a csípőjét tolja fel, majd „lépegessen” visszafelé a láb irányába a kezeivel.

JÖHET A PULZUSSZÁM EMELÉSE

Bemelegítés után következzen pár gyorsabb mozdulat. A kiindulóhelyzet továbbra is a csípőszélességű terpesz, ereszkedjen plank pozícióba, majd végezzen annyi szabályos fekvőtámaszt, amennyit 30 másodperc alatt bír. Kezdőknél nem a gyorsaság a fontos, hanem, hogy helyesen végezze a gyakorlatot. Ha könnyítene, csináljon női fekvőtámaszt, engedje le a térdét és azon támaszkodjon. Fekvőtámasz után tartsa ki a plank pozíciót 30–60 másodpercig.

Ha ezzel megvan, jöhet a szumóguggolás: kezét tegye a tarkójára, álljon széles terpeszben. Háta egyenes, így ereszkedjen guggolóállásba, ügyeljen rá, hogy a térde a bokájával egy vonalban maradjon. Ha bír, ereszkedjen le addig, míg a combjai párhuzamosak a talajjal. Ebből a hajlított pozícióból emelje magasra a bal térdét, miközben felemelkedik, vagyis kinyújtja a bal lábát, majd ereszkedjen vissza a guggolópózba, és végezze el ugyanezt a jobb lábával is, majd egyenesedjen vissza.

Végezzen ebből a gyakorlatból is annyit, amennyit 30 másodperc alatt bír. Feküdjön a hátára, karjait oldaltartásban fektesse le nyújtva vállmagasságban, tenyerek lefelé néznek. Húzza fel mindkét térdét a mellkasához, óvatosan nyújtsa ki a lábait, miközben próbáljon figyelni arra, hogy a farokcsont, illetve a csípő a talajon maradjon. Húzza vissza a lábait a mellkasához, majd forgassa el behajlított lábait először balra, majd vissza a kiinduló pózba, aztán fektesse el jobbra. Ismételje meg háromszor a fenti gyakorlatsort. Levezetésként alaposan nyújtózkodjon meg, igyon egy nagy pohár vizet!

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink