Karácsonykor a legtöbb időt – érthető módon – a családunkkal szeretnénk tölteni. A nagy rohangálást viszont nehéz összeegyeztetni az edzőtermi ritmusunkkal, így az is előfordulhat, hogy a sok evés után esélyünk sincs eljutni az edzőterembe. De akkor hogyan dolgozhatjuk le az ünnepli habzsolást? Ötletek az ünnepek alatti és utáni mozgásra.

Dolgozza le az ünnepi habzsolást!

Irány az uszoda!

Nemcsak azt az extra adag szaloncukrot dolgozhatjuk le a vízben, amit szenteste faltunk be ajándékozás közben, de a keringési rendszerünket is fejleszteni tudjuk. egy óra közepes tempójú úszás során akár 500-700 kalóriát is elégethetünk. Sokan mégis ódzkodnak ettől a sportágtól, mert nem szeretnének széles vállat és erős hátat, de a közhiedelemmel ellentétben nagyon is beépíthető az úszás a fogyókúrás programba. Kiváló állóképesség-fejlesztő hatása van, ráadásul a csontokat sem terheli. Menjünk el a családunkkal a legközelebbi uszodába, ahol a kicsiktől kezdve egészen a legidősebbekig mindenki megtalálhatja a neki szóló kikapcsolódást. Ha pedig a kicsiket ott tudjuk hagyni a nagyobb gyerekekkel, akár még egy nyugodt szaunázásra is ellóghatunk a kedvesünkkel. ráadásul úszás közben extra boldogsághormonok szabadulnak fel a testünkben, ami a téli depresszió közepette nem jön rosszul!

Szánkózni jó

Ha van hó, még az uszodáig sem kell elmenni azért, hogy együtt mozogjon a család. Egyórás szánkózással 400-500 kcal is lemozogható, a hideg időben pedig az immunrendszerünket is tréningeztethetjük. Ha nincs gyerek a családban, vegyünk egy műanyag popsisít pár száz forintért, keressünk egy meredek árkot, és csússzunk le a barátokkal, mert a lesiklás nem korfüggő.

Lábunk alatt a jég

Ha ennél kicsit békésebb dologra vágyunk, ugorjunk el a közeli korcsolyapályára, ott ugyanis egy normál tempójú körözéssel egy óra alatt nagyjából 400 kcal-t égethetünk el. Viszont ne a büfében vásároljunk meleg teát, inkább vigyünk magunkkal otthonról egy termoszban, mert csak akkor lehetünk biztosak abban, hogy az ital nem tartalmaz hozzáadott cukrot.

Munkára fel!

Ha reggel arra ébrednénk, hogy megint tiszta hó a járda, és valakinek le kellene takarítania… bosszankodás helyett fogjunk hólapátot, mert egyórás munkával 350-400 kcal-t is ledolgozhatunk.

Az örök klasszikus: a síelés

Sokan utaznak el a téli hónapokban egy hétvégére vagy egy egész hétre a közeli – vagy egy kicsit messzebbi – síparadicsomokba. Egy 65 kilogrammos nő egyórás síeléssel nagyjából 300-325 kcal-t égethet el, ezért nem éri meg a meleg hüttében kakaózgatni, ha a karácsonyi feleslegtől szeretnénk megszabadulni.

Sífutás

Ha minden évben síelni jár a család, idén érdemes kicsit újítani, és irány egy sífutókurzus. A friss levegőn töltött idő garantáltan lelkileg is feltölti a családot, idén bizony nem lesz veszekedés. A téli illatok mellett a havas tájak látványa is nyugtatóan hat az idegrendszerre, teljes kikapcsolódást nyújt, közepes tempóban pedig egy óra alatt több mint 500 kcal is lesétálható. De ha nincs kellő felszerelésünk, és nem akarjuk az egész sportboltot felvásárolni (sílécek, síbakancs, speciális öltözet stb.), vegyünk csak egy egyszerű síbotot, és tempósan gyalogoljunk a hóban.

Tánc a tv előtt

Lehet, hogy nincs az a pénz, amiért ebben a hidegben kidugnánk az orrunkat a lakásból. Akkor lepjük meg a családot egy olyan videojátékkal, amelyet nem csak a kanapén ülve lehet élvezni. Rengeteg olyan program van már, amelyben a képernyő előtt aktívan kell mozogni, például táncolni. Egyórányi aktív táncolással 350 kcal-t is könnyedén elégethetünk, közben pedig jól szórakozunk. És mindenkinek teljesülhet a karácsonyi kívánsága: a nagyszülőké, hogy együtt legyen a család, a gyerekeké, hogy játsszunk, és a miénk is, hogy egy kicsit mozogjunk.

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink