Ahogy a hőmérő higanyszála egyre feljebb kúszik, a szabadtéri edzés szerelmesei ellepik a futópályákat és a kondiparkokat. Ha te is azok közé tartozol, akik a szabad levegőn szeretnek edzeni, akkor fogadd meg ezeket a tanácsokat, mielőtt belevágsz az idei kinti edzésbe!

Edzés a szabadban, így kezdj neki

Erejüket vesztett izmok

Ha huzamosabb időre abbahagytuk a kinti edzést – mert hát a hóban nem sokunknak van kedve edzeni –, akkor TILOS úgy visszaállni a tavalyi menetrendre, mintha a kihagyás meg sem történt volna. Miért? Edzés nélkül a fizikai edzettségünk csökken, az ízületeink pedig sokkal kevésbé terhelhetők. Fejben viszont még arra emlékszünk, hogy milyen jó edzettségi szinten voltunk, amikor abbahagytuk a rendszeres edzést, így hajlamosak vagyunk azt az intenzitást megcélozni – akár már az első edzésen –, amit anno hónapok kemény munkájával értünk el. Emiatt olyan gyakoriak a – főleg túlterhelésből bekövetkező – „sérülések”.

Ekkor jön a rosszullét…

Nem csak az izmaink és ízületeink szoktak el a nagyobb terheléstől, de a keringési rendszerünk sincs már annyira a topon. Amikor egy hosszabb kihagyás után belecsapunk a dolgok közepébe, nem ritka, hogy edzés alatt légszomj, szédülés, hányinger, extrém esetben pedig még ájulás is bekövetkezhet. A szakértő ezért fokozatosságra int bennünket. Hetente csak 10 százalékkal emeljük az edzések intenzitását, még akkor is, ha úgy érezzük, menne ez jobban is. Ez igaz a kardiojellegű – futás, séta, lépcsőzés – és a súlyzós edzésekre is.

Kerüljük el a megfázást!

A kora tavaszi idő csalóka: bár gyönyörűen süt a nap, a levegő még kissé csípős, nyirkos, ami tökéletes táptalaj a vírusoknak és a baciknak. A legtöbben ezért a futáshoz vagy bármilyen kinti edzéshez beöltözünk: hosszú nadrág, sportmelltartó, trikó, hosszúujjú felső. Ezzel nincs is baj, de edzés közben a testünk felhevül, leizzadunk, és amikor abbahagyjuk a mozgást – mert épp sétálunk haza –, kihűlünk.

Hogy elkerüljük a többnapos tüsszögést és orrfújást, érdemes plusz egy szélálló felsőt magunkkal vinni. Kössük a derekunkra, és csak hazafelé vegyük fel, bármennyire is úgy érezzük, hogy nem fázunk!

Futás helyett lépcsőzés?

Futni jó. Kikapcsol, edzésben tartja a keringési rendszerünket, és úgy általában, mozogni jó. Csak sajnos a legtöbben nem tudunk helyesen futni, ami a későbbiekben mozgásszervi sérülésekhez vezethet. Többen ezért inkább a lépcsőzést választják a futás helyett, mert az „nem árthat”. Pedig, de.

Irány a kondipark!

Budapesten egyre több helyen létesítenek úgynevezett kondiparkot, ami messziről úgy néz ki, mint egy játszótér. Ezeken a helyeken nincs szükségünk eszközökre, a kitelepített „gépeken” szinte bármilyen testsúlyos edzést végezhetünk. De egy TRX-et is vihetünk magunkkal, vagy bármilyen felfüggeszthető, hevederes eszközt. Ha pedig nincs ilyen hely a környezetünkben, egy pad is bőven megteszi, amire felugorhatunk, guggolhatunk vagy magasított fekvőtámaszt is végezhetünk rajta.

EDDZÜNK OKOSAN, HOGY ELKERÜLJÜK A SÉRÜLÉSEKET:

  • Felejtsük el, hogy hónapokkal ezelőtt milyen edzettségi szinten álltunk.
  • Figyeljünk arra, hogy mit bír a testünk, és ne hajszoljuk túl.
  • Ne kezdjünk heti 6 edzéssel. Éppen elég 2-3 edzés, utána fokozatosan lehet növelni az edzések számát. Fokozatosság mindenekelőtt.
  • Szabályozzuk az intenzitást! Ne kezdjünk a maximummal, mert hamar lesérülhetünk.
  • A túl erős edzés sérüléshez vezethet, ami több hétre kizökkenthet minket az edzésből. A túl gyenge edzés viszont nem sokat ér.
  • Végezzünk minden gyakorlatot szabályosan. Többet ér 2 szabályos guggolás, mint 100 szabálytalan.

Hozzászólások

Igazi diétabomba: így használd fel a céklát
Valljuk be, a nyers cékla nem a legbizalomgerjesztőbb áru a zöldségesnél, sokaknak legföljebb a savanyúság jut róla eszébe. Pedig ez a tél végéig kapható vitaminbomba nem csak remek diétás étek, de számtalan finomság alapanyaga is.
Mire jó pontosan az útifűmaghéj? Most megtudhatod!
Ez az indiai aprócska gyógynövény hihetetlen erővel bír. Rosttartalmának köszönhetően tökéletesen megszűnteti az éhségérzetet, ráadásul valósággal átmossa a szervezetedet. Ismerd meg közelebbről.
5 tipp, ha kezdő vagy és imádni fogod a futást
Elhatározod, hogy futni fogsz. Olyan egyszerűnek tűnik, hiszen mindenki csinálja. Mi lehet a titkuk?
Megszólalt a kozmetikus: ezek a legnagyobb szépségápolási bakik
A legtöbbet az időhiányra, az állandó rohanásra fogjuk – a szépségápolási hibáinkkal azonban hosszú távon többet ártunk, mint amennyit nyerünk azon a pár percen, amíg elkövetjük azokat.
A fogyókúra királynői: fedezzük fel a salátákat!
Mióta a zöldsaláta-választék itthon is túlnőtt a fejessalátán, sőt a jégsalátán is, a diétázók igazi kánaánban lubickolhatnak.
Tavaszi bőrápolás otthon, így lesz gyönyyörű az arc
Egyre többen választanak természetes alapanyagokat tartalmazó bőrápolókat, kozmetikumokat, legyen szó arctisztítóról, hidratálóról vagy festékekről.
Így gyalogolj, hogy fogyj!
Nincs szükséged eszközökre, hogy minőségi edzést végezz – elég egy jó cipő, és már indulhat is a sportolás! A gyaloglás bárki számára elérhető, kalóriaégető mozgásforma.
Szuper ötlet: tedd üvegbe a reggelit!
Kiadós, tápláló reggelivel indítod a napot? Jól teszed! Ha a munka előtti rohanásban nincs időd, készítsd el a reggelidet előző este, és éjszaka pihentesd a hűtőben.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.