Biztos önnel is megesett már, hogy az edzőteremben – akár a gépparkban, akár a csoportos órán – az egyik sporttársa valami olyat tett, amit nehezen tudott tolerálni. Például nem törölte le az izzadságát a gépekről, vagy „elfelejtette” kikapcsolni a futópadot, ami miatt az utána következő nagyot nyekkent, a földön elterülve. Ezeken a triviális bakikon kívül még sokféle módon szeghetjük meg az edzőtermek íratlan szabályait, ezért megkérdeztük a kedvenc edzőinket, hogy őket mi készíti ki a legjobban.

Edzőtermi bosszúságok

A homo mobilephonicus

Telefonálni edzés közben? Pont olyan, mint amikor a moziban felvesszük a telefont. „Bocs, most nem érek rá, edzésen vagyok!” Nem csak az edzésből zökkenthet ki a telefonálás, de a trénerrel szemben is igen nagy tiszteletlenség. Persze előfordulhatnak kivételes esetek is, amikor konkrétan egy nagyon fontos hívást várunk. Ekkor viszont előre jelezzük az edzőnek, hogy ha csörög a telefon, ki kell szaladnunk… és tényleg menjünk is ki a teremből.

Az internet csapdájában

Még rosszabb, amikor edzés közben valaki a telefonját nyomkodja. „Egyszer nagyon lelassult a csoport egy köredzésen. Akkor vettem észre, hogy az egyikük nyomogatja a telefonját, facebookozott két feladat között.” Tudatni a világgal, hogy épp teszünk valamit az egészségünk érdekében nem rossz dolog, de tényleg egy órára sem tudunk elszakadni a közösségi médiától? Naponta akár több órát is a képernyő előtt, a klaviatúra nyomkodásával tölthetünk, legalább az órán törekedjünk arra, hogy ne az ujj izmainkat eddzük.

A YouTube-on nem így mutatták!

„Az egyik kedvencem az okos vendég. Aki úgy jön személyi edzésre, hogy már mindent tud. De akkor miért van rám szüksége?” – kérdezte az egyik edző, aki nemegyszer találkozott már olyan vendéggel, aki kétségbe vonta a szakértelmét, mert a YouTube-on máshogy látta a gyakorlat kivitelezését. Amikor edzőt választunk, akkor is ugyanazok a szabályok érvényesek, mint amikor fogorvost, fodrászt vagy akár pszichológust. Fel kell tennünk a kérdést: Megbízom benne? Szakmailag a topon van? Ha igen, akkor ne kérdőjelezzük meg a módszereit.

Mint akit vágni visznek

„Egy-két vendég olyan arccal tud bejönni és távozni az óráról, mintha épp a vágóhídra készülne. Ha nincs kedvünk az edzéshez, akkor tényleg jobb otthon maradni, mert csak szenvedés és kínlódás lesz a vége, amivel a többieket is megfertőzhetjük.” Ismerős, ugye? Amikor a hátunk közepére sem kívánjuk az egészet, és percenként nézzük az óránkat, hogy mikor lesz már vége a szenvedésnek? A baj csak az, hogy mindez kiül az arcunkra is, és ezt az edző és mindenki más is látja. Ráadásul magunknak sem teszünk jót vele: cseppet sem lesz hatékony az edzés, rossz szájízzel térünk haza, csappan a motivációnk, és egyébként sincs semmi értelme több mint egy órát elpocsékolni egy napból.

A szülőszobán is halkabban nyögnek

Amikor anyait-apait beleadunk, és már-már a határainkat feszegetjük, a hangos nyögéssel és üvöltéssel csak a gőzt engedjük ki, de vajon a 2×16 hasprést nevezhetjük-e olyan kemény munkának, amely indokolja a hangos nyögéseket? „Sokszor tapasztalom, hogy az óralátogatók egy része csak trécselni érkezik a barátnőjével. Ezek a kliensek 1-2 hónap múlva le is szakadnak tőlünk, de amíg ott vannak, parádés műsort csinálnak! Minden gyakorlatnál, minden ismétlésnél, és sokszor még a nyújtásnál is akkorákat nyögnek, hogy mindig körbe kell néznem: vajon tényleg szadista vagyok ma, vagy csak eltúlozzák a dolgot?” Feltételezzük, hogy utóbbiról lehet szó, mert aki vett már részt igazán izzasztó órán, az pontosan tudja, hogy nem közben, hanem két nappal utána fogunk nyögni nagyokat…

Rend a lelke mindennek

Bár evidens, hogy ha elvettünk egy eszközt, azt vissza is kell vinni a helyére, mégis előfordul, hogy rendetlenek vagyunk. „Erre született az a remek mondás, hogy csak akkor nem kell elpakolnod magad után a súlyokat, ha már 50-es karod van. Amíg nincs, addig tisztelj másokat!” Ezek voltak az edzőink válaszai, de vajon önt is ugyanígy bosszantja valami? Vágjon vissza kedvenc edzőinknek és írja meg a Facebook-oldalunkra!

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink