Azt gondolhatnánk, aki rendszeresen edzőterembe jár, az garantáltan fogyni fog. Pedig ez nincs így, leginkább azért, mert a legtöbb edzőtermi látogató egy sor hibát vét sportolás közben. Így nem csak kevésbé hatékony az edzés, de akár sérüléshez is vezethet. Hol hibázunk?

Edzőtermi hibák

Túlságosan ráhajol a gépekre

Ha túlságosan is rátámaszkodunk a gépekre – például a lépcsőzőgépre, elliptikus trénerre, biciklire – mozgás közben, sokkal kevesebb kalóriát égetünk, hiszen nem adunk bele mindent az edzésbe. Nem mozgatjuk át a mélyizmokat, nem dolgozik a has- vagy a hátizom, ráadásul a rossz tartás fájdalmas is lehet egy idő után. Nem egészséges, ha a test súlyának nagy része a karokra, vállakra, nyakra nehezedik. Húzzuk ki magunkat edzés közben, éppcsak az ujjbegyekkel érintsük a gépet, hogy megtartsuk az egyensúlyunkat.

Rosszul veszi a levegőt

A legtöbb ember az edzés során alig figyel a légzésére, az pedig gyors, kapkodó lesz. Az igazán mély légzésnél a has is emelkedik, a helyes légzési gyakorlat pedig segít az edzésben is. Ha nem figyelünk a helyes, mély lélegzetvételre, kevesebb vér jut az agyba, könnyebben elszédülhetünk, a vérnyomásunk is „ugrálni” fog. Fontos az is, hogy ügyeljünk rá, mikor lélegzünk be és ki a gyakorlat során. Futás közben például a legjobb, ha akkor fújjuk ki a levegőt, mikor a lábunk a talajt éri. A kilégzésnél a rekeszizom ellazul, vagyis a vázizom nem stabil ebben a pillanatban – ezért fontos, hogy a földet éréskor és ne előtte fújjuk ki a levegőt.

Nem kell mindennap intervallozni

A magas intenzitású intervall edzés a fogyózók kedvence: rövid idő alatt égethetünk el sok kalóriát. De mint a legtöbb jó dolog az életben, ez is akkor egészséges, ha mértékkel csináljuk. Ha túl gyakran végzünk magas intenzitású intervall edzést, az izmok sérülhetnek, hiszen nem adunk időt a regenerációra. Legjobb, ha két ilyen edzés között legalább 48 óra telik el.

Csak kardiózik

Nem győzzük eleget hangsúlyozni, hogy a súlyokkal való edzés ugyanolyan fontos része a fogyásnak, mint a kardio. Ha nem szeret súlyokat emelgetni, végezzen saját testsúlyos edzéseket. Nagyon fontos ez, hiszen nem csak szebb, tónusosabb izomzatot érhet így el, de a sérüléseket is elkerülheti – aki például hosszútáv futó, mindenképpen erősítse meg a törzs és a hát izmait, hogy hatékonyabb legyen a futásban is.

Rendszeresen jár edzőterembe, mégsem fogy?

Gondolkozzon az edzőtermen kívül is: a teremben erősebb lehet, de a karcsúsághoz az élet más területén is tenni kell. Például a konyhában (a fogyás 7030 százalékban függ az étkezéstől és a mozgástól). De nem elég a heti négy edzés, ha a többi napon egyáltalán nem aktív. Sétáljon minél többet, üljön kevesebbet.

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink