Az amerikai foci látványos, bonyolult és könnyen felismerhető sport: nagydarab emberek sisakban és vállvédőben rontanak egymásnak. Nehéz, vad, sérülésveszélyes, mégis izgalmas. Nőknek is.

Egy vad és izgalmas sport: Amerikai foci

Amerika kedvelt stratégiai labdajátéka már Európában, így nálunk is egyre népszerűbb. A négy labdajáték közül, amit az angol nyelvterületről szétszórtak a világban – labdarúgás, ausztrál futball, rögbi és amerikai foci –, csak az utóbbiban van védőfelszerelés, ugyanis minden- kit mindig lehet támadni – kezdi a sportág bemutatását Kovács Sándor játékos, edző és kommentátor.

– Két, tizenegy fős csapat játssza, amely három csapatrészből áll: támadó, védő és speciális egységből. A labda is speciális, hasonlít a rögbiben használtra, de a varrás jobban kiemelkedik rajta, így, amikor az irányítók eldobják, a gyűrűs és a kisujjukat be tudják akasztani, hogy a spiráldobás pontosabb legyen, és messzebbre menjen. Különböző méretei vannak, a profik nagyobbal játszanak, de van gyerekméretű is. A játék a területszerzésről szól. Pontért a labdát az ellenfél végzónájába kell juttatni – magyarázza tovább a többszörös magyar bajnok játékos, a magyar válogatott egyik edzője. – Négy próbálkozással tíz yardot (9,14 m) kell megtenni, az alap- vonal mögé juttatott labda a „touch down”.

Látva érthetőbb

Bonyolultnak tűnnek a szabályai, de – mint a kommentátorként is dolgozó játékos és edző mondja, az amerikai sportok látva könnyebben érthetők. A támadókat és védőket irányító két játékosnak rádión mondják az edzők és a koordinátorok, hogy mit játsszanak, de ők, ha úgy ítélik meg, változtathatnak is ezen. egy meccsre az edzők 2-300 játékmenetből 50-60-at választanak, amit a játékosok betanulnak. Ha jól van felépítve a támadás, nagyon jónak kell lennie az ellenfél védekező munkájának, hogy ne sikerüljön előre haladni. Az aktuális stratégiára a védekezőknek is van válaszuk. Az edzők videóznak, és olyan játékosokat küldenek a pályára, akik meg tudják akadályozni az ellenfél feltételezett játékát. Nagyon furcsa háború, öldöklő küzdelem alakul ki. Ennél durvább, keményebb stratégiai sport nincs – jelenti ki Kovács Sándor.

Jól fizetett kulcspozíciók – Amerikában

Az egyesült államokban a legjobb védekezők 4,5 másodperc alatt futják a 40 yardot, ami egy sprinternek is a becsületére válna. Azok a legjobb játékosok, akik sokszor tudják földre vinni az irányítót vagy a passzait le tudják halászni. Közönség- csalogató, ha valaki nagyokat tud ütni. A futók izmosak, nagyon igénybe vannak véve; rengeteget ütköznek. Az úgynevezett faljátékosok is nagydarabok, de agresszívebbek és borzasztó robbanékonyak. Az irányító a legértékesebb játékos, az ő védelme a legfontosabb. A pályán kívül is tábornoknak tekinthető, akire az egész csapat felnéz, ő nyilatkozik elsőnek, mindig a címlapon van, ha jól játszik, ha nem. A sztárelkapók szerződéseit annak alapján kötik, hány touch downt tudnak elérni.

A kulcspozíciókat

Amerikában nagyon megfizetik. Komoly felkészülés Az amerikai foci a birkózás, a kézilabda, az atlétika és a súlyemelés ötvözete, intelligencia és csibészség kell hozzá. A támadó csapat kicsit olyan, mint egy jól szervezett zsoldos hadsereg, a védekező pedig egy rablóhadhoz hasonlít, amelynek nagyon gyorsan kell pusztítania. Amerikában igazi nehézatléták játsszák; félelmetes erő, gyorsaság, nagyon precíz végrehajtás jellemzi őket. Itthon kicsit lassúbbak, gyengébbek és öregebbek is vagyunk, de azért van már egy feltörekvő generáció – teszi hozzá Kovács Sándor. – Rengeteg kiegészítő edzésre van szükség, a crossfit, illetve az összes saját testsúlyos edzés segít, és a súlyemelés, a szakítás és a lökés is nagyon sokat hoz a konyhára – árulja el. Sok sérülés rengeteg a sérülés.

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink