Gurisatti Gréta válogatott vízilabdázó, Európa-bajnoki bronzérmes, klubszinten a DFVE játékosa. Élsportolóként Gréta fókusztáltan ügyel a kiegyensúlyozott, egészséges étkezésre, hiszen, ahogy ő mondja: „nekem a testem a munkaeszközöm”.
Ez egy egész napos feladat
– Kiskoromtól kezdve nagyon sok mindent tanultam a nagyszüleimtől a táplálkozásról. Mivel nekem nagyon fontos, hogy a mindennapokban is jól teljesítsek az edzéseken, egyáltalán nem mindegy, hogy mit és mikor eszem – hangsúlyozza Gurisatti Gréta. – Mindig nagy reggelizést tartok, hiszen másképpen nem is bírnám ki a reggeltől délig tartó edzéseket. A két edzés között is kell bevinni szénhidrátot: mivel rengeteget edzünk, nem szabad, hogy leépüljön az izomzatunk. Az étkezésre való odafigyelés tulajdonképpen egy egész napos feladat, viszont ha az ember megtanulja, akkor rutinná válik, és a testünk nagyon hálás lesz érte.
Ha teheti, a sportolónő sem cukrot, sem fehér lisztet nem fogyaszt.
– Ezek ugyanis nem tesznek jót a fizikumnak, nekem pedig nagyon fontos a testem épsége, hiszen ez a munkaeszközöm. Lényeges, hogy csak jó minőségű táplálékot kapjon, így tud csak megfelelően teljesíteni. A magam helyzetét is megkönnyítem azzal, ha tudatosan táplálkozom.
Favoritok a nyári szezonban
– A nyári kedvencem a fagylalt! – árulja el Gréta. – Persze, gondolom, elsőre senkinek sem az egészséges verzió jut az eszébe. Viszont a nagymama kertjéből leszedett málna néhány órára a fagyasztóba téve, majd összeturmixolva kókusztejszínnel az egyik kedvenc édességem a nyáron. Persze más gyümölcsökkel is működik, akár keverni is lehet a különféle gyümölcsöket. Ha árpaőrleményt vagy útifűmaghéjat teszünk hozzá, akkor nemcsak finom, hanem nagyon tápláló és egészséges is lesz! Díszítés gyanánt megszórhatjuk kókuszchipsszel is a fagyikelyhet, vagy bármivel, amit szeretünk.
Megkérdeztük Grétát arról is, hogy szerinte miben rejlik a nyári topforma titka.
– Az elmúlt hetekben jópár friss, szezonális hozzávalókból készült fogás receptjét osztottam meg a követőimmel a közösségi oldalaimon abból a célból, hogy megmutassam, miként tudunk odafigyelni a tudatos és fitt étkezésre nyáron. Én azt javaslom, hogy helyezzük előtérbe a nyers zöldségek és gyümölcsök fogyasztását. Az ember a nagy melegben amúgy sem kívánja meg a nehéz ételeket, enni azonban kell. Délelőtt a friss gyümölcsök, délután pedig a friss zöldségek remek vitaminforrások. Ilyenkor egy finom saláta mellé elég néhány szelet natúr hús, viszont köretet nem feltétlen kell ennünk például a vacsorához. Így biztosan leadhatunk nyáron néhány kiló súlyfelesleget.
Finomságok a kertből
Gurisatti Gréta szuper nyári recepteket oszt meg a Facebook-oldalán, valamint az Instagramon is, és gyakran együtt főz a nagymamájával. A zöldséges jázminrizs salátát grillezett csirkemellcsíkokkal is közösen készítették el: a jázminrizs kaliforniai paprikával, frissen fejtett zöldborsóval, sárgarépával, karalábéval, friss zöldfűszerekkel dobják fel (minden zöldség a nagyszülők kertjéből származik!), a felcsíkozott hús sütésekor pedig Gréta nagymamája a felcsíkozott csirkéhez kis pohárnyi házi bort is ad, ettől lesz igazán zamatos a hús. A recept elkészítését bemutató videót ide kattintva nézheted meg!
EZ IS ÉRDEKELHET:
- Csisztu Zsuzsa: „Nagyon fontos, hogy megéljem a pillanatot”
- Isteni gyümölcsös pite tej-, tojás- és lisztmentesen
- 4 meggyőző érv, hogy a küzdősportok nőknek is valók!