Az FBT, vagyis a Full Body Training kemény, pörgős, lendületes, sosem unalmas, és igazán hatásos edzésforma. A kitalálója szerint egy ilyen óra után tényleg azt érezzük, mindenünket megmozgattuk, nem is kicsit.

FBT – Kemény, testre szabott edzés

A Full Body Training, ahogy a neve is mutatja, a teljes testet átmozgató edzésforma. – Ötvöztem a kardiót az izomfejlesztéssel – idézi fel a kitalálója. – Egy ilyen edzésen pliometrikus, páros és szabadgyakorlatok is vannak, de használunk TRX-et, kettlebellt, gumiszalagot, bokszzsákot, sztepp-padot, haskereket, és minden órának szerves része a saját testsúlyos edzés is.

A zsírégetésen és az izomtömeg növelésén kívül központi szerepet kap a törzsizom erősítése és fejlesztése. Az edzések magas intenzitású kardio- és erőgyakorlatok váltakozásából épülnek fel. Több száz edzést tartottam már, de két ugyanolyan még nem volt, a változatosság az egyik vonzereje az FBT-nek, minden órára új edzéstervvel készülök.

Magunkra igazítva

– Nehéznek tűnhet egy ilyen óra, de nem kell megijedni, mert, bár tényleg kemény, személyre szabott; akár mindenkinek más feladatot adok, megmondom, ki milyen súlylyal dolgozzon. Egy kezdőtől mást várok el, mennyiségben is és erősségben is, mint egy sokat próbált vendégtől. A kiscsoportos órákon heterogén a közönség: van tinédzser és ötvenen túli, sovány és molettebb, fi úk és lányok vegyesen. Mindenki a saját határait feszegeti, fontos, hogy senki ne a többiekhez alkalmazkodjon. Kezdők is jöhetnek, persze a fokozatosság elvének betartása nagyon fontos.

Miért jó?

– A kardiorész adja az egészséget, rendbe tesz belülről, a szívet és a tüdőt edzi, az izom-állóképességet fejlesztő gyakorlatok pedig erősítenek. Fitt, ellenálló és egészséges fizikumot tudunk alkotni, szálkás izomzatot. Ideális edzéstípus azoknak, akik fejlődni akarnak.

Mérhető, kézzelfogható fejlődés

– Van egy nyolc gyakorlatból álló feladatsor, amelyet pár havonta végig szoktunk csinálni. Az egyik srác eredményeit nemrég fejlődésében vizsgáltuk, és kiderült, majdnem megduplázta a teljesítményét egy év alatt. Van olyan szívproblémás vendégem, aki nemrég újságolta, hogy hamarosan elhagyhatja a gyógyszerét. Az orvosai szerint a sporttól javult ennyit. Örülök, hogy ilyen eredményes az FBT – emeli ki az edző.

FBT-eredet

– Egy barátnőm évekkel ezelőtt megkért, hogy készítsem fel egy brutál futásra. Szabadtéren gyakorlatoztunk, egy külföldi híres tréner módszere ihletett meg, aminek lényege, hogy bármi, ami az utunkba kerül – lépcsők, asztalok, padok, rudak –, felhasználható edzésre. A verseny sikerén felbuzdulva belemélyedtem, hogyan lehetne elérni, hogy a test minél változatosabb terhelést kapjon egy órán belül. Hónapokig próbálgattam, fejlesztettem az edzéstervet. Egy idő után úgy gondoltam, csoportosan is elindulunk, ekkor született meg a neve is. Kezdetben szabadtéren mozogtunk, télen aztán termet béreltem.

Élvezzük az edzést és az életet is!

– Az a fontos, hogy mindenki találja meg a számára szimpatikus mozgásformát, legyen az zumba, jóga vagy éppen az FBT. Az a jó, ha az edzés kedvéért járunk, nem csak a hatásáért. Ha megfelelő az edzés, a napi problémák elhalványulnak, a mozgásra, az edzőre, magunkra figyelünk. Ezt a remek érzést meg kell tapasztalni! Sokszor hallom, hogy sokan az esti edzés után már nem esznek. Elégetünk 6-700 kalóriát, majd tizenkét órán át éheztetik a szervezetüket, pedig a megfelelő alapanyagokból összeállított vacsora nem árt, sőt! A sport ugyanakkor segíti a jellemformálást, személyiségfejlődést is, a kis csapatok a közösségbe tartozás érzését adják, ami fantasztikus, mindenki adja meg a lehetőséget magának, hogy ezt megérezze! – ajánlja Varga Zsuzsa Marietta.

Ezek is érdekelhetnek

Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.

Ajánlataink