Kovács-Achátz Aliz kislánya születése után nem tudott megbarátkozni átalakult testével. Egy idő múlva úgy döntött, változtat az életmódján. Ez olyan jól sikerült, hogy legutóbbi fitneszmodellversenyén dobogóra állhatott példaképeivel együtt. De vajon gyerek mellett hogyan szakít időt önmagára, és hogyan marad energiája akár egy hajnali vagy késő esti edzésre?

Fitnesz gyerek mellett

Szülés utáni depresszió

Aliznak soha nem volt problémája a testével, de a várandósság és a gyermeke születése után komoly változáson ment keresztül: 1718 kg súlyfeleslegéből alig adott le valamit, testének az összetétele megváltozott. Nem tudott megbarátkozni széles csípőjével, a kialakult narancsbőrrel, bezártnak érezte magát, végül depressziós lett. „A kislányom és a családom érdekében ki kellett jönnöm ebből az állapotból, kellett keresnem valamit, ami motivál, kellett egy cél.

Elkezdtem edzőterembe járni, és akkor lettem figyelmes egy amatőr fitneszmodellversenyre, amit anyukáknak rendeztek. Beneveztem, és onnantól volt, ami motiváljon. A 66 versenyzőből bekerültem a top 15-be, nagyon látványos átalakuláson ment keresztül a testem. Sikerült megszabadulnom az összes feleslegtől, és kezdtem jól érezni magam a bőrömben” – mesélte Aliz az első versenyéről.

Amatőrből profi

Mondják, hogy a rendszeres testmozgást csak elkezdeni nehéz, ha már benne vagyunk, onnantól magába szippant. Alizzal is épp ez történt. „A verseny után nem tudtam leállni, elkapott a gépszíj, folyton a versenykiírásokat lestem. Közben felszaladt rám plusz 2 kiló, ami borzasztóan zavart. Enynyi plusz gyakorlatilag semmit sem jelent, de mégis úgy éreztem, hogy ismét nincs minden rendben a testemmel.” Aliz tudta, hogy ez már testképzavar. Ez is az egyik oka volt annak, hogy tovább ment, és közben egy svájci sportegyesület is felkarolta, hogy IFBB (International Federation of Bodybuilding and Fitness) versenyző legyen. A segítségükkel a második felkészülése már profiként zajlott, és a Magyar Kupán dobogós lett.

Példaképekkel egy színpadon

Aliz története jól mutatja, hogy mindenki képes megváltozni, ha valóban akarja. Igazából semmi nem akadályozza meg, hogy pont úgy nézzünk ki, mint a kedvenc testépítőink, fitneszmodelljeink vagy sztárjaink az Instagramon vagy a Facebookon, akiknek a képeit nézegetjük, és akikkel – ha bevalljuk, ha nem – összehasonlítjuk magunkat. Míg Aliz a kezdet kezdetén egyik példaképéről nézegette a képeket a közösségi oldalakon, nagyjából egy évvel később már vele együtt állt dobogóra.

Gyerek mellett?

A heti 5-6 edzés egyik fitneszversenyzőnek sem könnyű, de amikor nemcsak saját magunkért, hanem egy másik lényért is felelősek vagyunk, az még inkább megnehezíti a dolgot. „Szerencsére, amellett, hogy a férjem támogat, a kislányom is nagyon élvezi ezt az egészet. Persze nem könnyű, mert van, hogy még azelőtt le kell mennem edzeni, hogy a családom felébred, vagy épp azután tudok csak menni, amikor a már kétéves kislányomat lefektettem és rendbe raktam a házat. Az is előfordul, hogy a kislányomat is viszem magammal a terembe, már otthonosan mozog ott, az edző és a recepciósok szeretik, és sokszor utánozni is szokott engem.

Felkapja a félkilós rózsaszín kézi súlyzót és próbálja másolni a mozdulataimat. Neki ez egy program, ráadásul tőlünk azt látja, hogy egy jól körülhatárolható rendszerben élünk, egészségesen étkezünk. Ő már kétévesen is tudja, hogy a zöldség- és gyümölcsfogyasztás nagyon fontos.”

Terem nélkül edzeni

„Minden fejben dől el! A nap végén nekem is megfordul a fejemben, hogy lehuppanok a kanapéra és tévézek vagy olvasok egy jó könyvet, de tudom, hogyha elmegyek edzeni, attól sokkal jobban fogom érezni magam. Ha nem tudok terembe menni, akkor az udvaron lépcsőzöm, de edzettem már vizespalackokkal a kezemben, illetve a férjemmel, sőt a kislányommal is. Remek családi programot lehet belőle otthon csinálni!”

Ne hagyd megöregedni a bőrt! Így marad feszes a mell
Minden nő rémálma, hogy mellei idővel elveszítik rugalmasságukat, megereszkednek. Az életkor, a rossz melltartó, a szoptatás, súlygyarapodás, napozás bizony nem kíméli a melleket.
Megjelent az új Diéta és Fitnesz magazin, a címlapon Kiss Virággal
Megjelent a Diéta és Fitnesz magazin legújabb száma! Keresd az újságosoknál,
A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM
Ismét a zeneművészet tíz legkiválóbb fiatal képviselőjét díjazta az MVM. A Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának kétmillió forinttal járó elismeréseit tizennegyedik alkalommal adták át 2021. november 23-án.
Ünnep egészségesen! Mi legyen a mikuláscsomagban?
Vajon sikerülhet-e megtörnünk ezt a hagyományt egy egészségesebb ötlettel, vagy ebben az évben is nyer a csoki meg a szaloncukor? Kovács Judit dietetikus írása.
Szájápolási kisokos: Hogyan előzhető meg a fogszuvasodás?
A megfelelő szájhigiéné kéz a kézben jár az egészséges szájjal és fogakkal, sőt, testünk egészének állapotát is befolyásolja.
5 zseniális trükk, hogy idén ne hízz el karácsonykor
Ugye veled is előfordult már, hogy az ünnepek után alig jöttek rád a ruháid, és közel öt kilóval többet mutatott a mérleg? Nos, mindez néhány egyszerű trükkel megelőzhető!
Leállt a fogyás? Ezek a ételek segítenek túllendülni a holtponton
Lelkesen fogyózol, de egy idő után leállt a fogyás? A szervezeted valószínűleg hozzászokott a kevesebb kalóriához. Adj neki új lökést a további súlycsökkenéshez! Mutatjuk, mit kell hozzá enned!
Így lesz sokkal egészségesebb a fasírt, nem kell hozzá olaj!
Utálod az átható bűzt a konyhában? Rosszul vagy az olajtól csöpögő ételektől, de imádod a fasírtot? Van megoldás! Ezt nézd!
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.