Kovács-Achátz Aliz kislánya születése után nem tudott megbarátkozni átalakult testével. Egy idő múlva úgy döntött, változtat az életmódján. Ez olyan jól sikerült, hogy legutóbbi fitneszmodellversenyén dobogóra állhatott példaképeivel együtt. De vajon gyerek mellett hogyan szakít időt önmagára, és hogyan marad energiája akár egy hajnali vagy késő esti edzésre?

Fitnesz gyerek mellett

Szülés utáni depresszió

Aliznak soha nem volt problémája a testével, de a várandósság és a gyermeke születése után komoly változáson ment keresztül: 1718 kg súlyfeleslegéből alig adott le valamit, testének az összetétele megváltozott. Nem tudott megbarátkozni széles csípőjével, a kialakult narancsbőrrel, bezártnak érezte magát, végül depressziós lett. „A kislányom és a családom érdekében ki kellett jönnöm ebből az állapotból, kellett keresnem valamit, ami motivál, kellett egy cél.

Elkezdtem edzőterembe járni, és akkor lettem figyelmes egy amatőr fitneszmodellversenyre, amit anyukáknak rendeztek. Beneveztem, és onnantól volt, ami motiváljon. A 66 versenyzőből bekerültem a top 15-be, nagyon látványos átalakuláson ment keresztül a testem. Sikerült megszabadulnom az összes feleslegtől, és kezdtem jól érezni magam a bőrömben” – mesélte Aliz az első versenyéről.

Amatőrből profi

Mondják, hogy a rendszeres testmozgást csak elkezdeni nehéz, ha már benne vagyunk, onnantól magába szippant. Alizzal is épp ez történt. „A verseny után nem tudtam leállni, elkapott a gépszíj, folyton a versenykiírásokat lestem. Közben felszaladt rám plusz 2 kiló, ami borzasztóan zavart. Enynyi plusz gyakorlatilag semmit sem jelent, de mégis úgy éreztem, hogy ismét nincs minden rendben a testemmel.” Aliz tudta, hogy ez már testképzavar. Ez is az egyik oka volt annak, hogy tovább ment, és közben egy svájci sportegyesület is felkarolta, hogy IFBB (International Federation of Bodybuilding and Fitness) versenyző legyen. A segítségükkel a második felkészülése már profiként zajlott, és a Magyar Kupán dobogós lett.

Példaképekkel egy színpadon

Aliz története jól mutatja, hogy mindenki képes megváltozni, ha valóban akarja. Igazából semmi nem akadályozza meg, hogy pont úgy nézzünk ki, mint a kedvenc testépítőink, fitneszmodelljeink vagy sztárjaink az Instagramon vagy a Facebookon, akiknek a képeit nézegetjük, és akikkel – ha bevalljuk, ha nem – összehasonlítjuk magunkat. Míg Aliz a kezdet kezdetén egyik példaképéről nézegette a képeket a közösségi oldalakon, nagyjából egy évvel később már vele együtt állt dobogóra.

Gyerek mellett?

A heti 5-6 edzés egyik fitneszversenyzőnek sem könnyű, de amikor nemcsak saját magunkért, hanem egy másik lényért is felelősek vagyunk, az még inkább megnehezíti a dolgot. „Szerencsére, amellett, hogy a férjem támogat, a kislányom is nagyon élvezi ezt az egészet. Persze nem könnyű, mert van, hogy még azelőtt le kell mennem edzeni, hogy a családom felébred, vagy épp azután tudok csak menni, amikor a már kétéves kislányomat lefektettem és rendbe raktam a házat. Az is előfordul, hogy a kislányomat is viszem magammal a terembe, már otthonosan mozog ott, az edző és a recepciósok szeretik, és sokszor utánozni is szokott engem.

Felkapja a félkilós rózsaszín kézi súlyzót és próbálja másolni a mozdulataimat. Neki ez egy program, ráadásul tőlünk azt látja, hogy egy jól körülhatárolható rendszerben élünk, egészségesen étkezünk. Ő már kétévesen is tudja, hogy a zöldség- és gyümölcsfogyasztás nagyon fontos.”

Terem nélkül edzeni

„Minden fejben dől el! A nap végén nekem is megfordul a fejemben, hogy lehuppanok a kanapéra és tévézek vagy olvasok egy jó könyvet, de tudom, hogyha elmegyek edzeni, attól sokkal jobban fogom érezni magam. Ha nem tudok terembe menni, akkor az udvaron lépcsőzöm, de edzettem már vizespalackokkal a kezemben, illetve a férjemmel, sőt a kislányommal is. Remek családi programot lehet belőle otthon csinálni!”

Ezek is érdekelhetnek

5 durva jel, hogy nem eszel elég proteint
Nem csak a testépítőknek fontos a megfelelő mennyiségű fehérjebevitel. Ha hiányzik ez a fontos makromolekula a szervezetből, az problémákhoz vezethet. Öt figyelmeztető jel, amit tapasztalva érdemes jobban odafigyelni a proteinbevitelre.
Hogyan alakítsuk az egészséges életmódot és a testmozgást szakmai hivatássá
Az egészséges életmód és testmozgás szenvedélyének szakmai hivatássá tételéhez elengedhetetlen a személyes elköteleződés, a szakmai képzések megszerzése, és a gyakorlati tapasztalatok gyűjtése. Fontos a folyamatos tanulás, a hálózatépítés, valamint egy erős személyes márkának és jelenlétnek a kialakítása a sikeres edzői karrier érdekében. Ha rendelkezel a megfelelő személyiségjegyekkel és hajlandó vagy energiát fektetni céljaid elérésébe, sikeres karriert építhetsz ebben a növekvő ágazatban.
Íme egy olcsó gyógynövény, ami minden nőnek kötelező
A mai kor embere minden olyan betegségre fogyaszthatja ezt az egyszerű gyógynövényt, ahol görcsoldásra és gyulladáscsökkentésre van szükség.
Cukormentes raffaello golyó lesz a húsvéti asztal sztárja
Ez az isteni desszertet gyorsan, sütés nélkül elkészítheted, ha hirtelen vendégeket vársz, vagy csak hirtelen szeretnél összedobni valami finomat
Mik az elegáns öltözködés alapjai: útmutató nőnek és férfiaknak
Az elegáns öltözködés a hétköznapok és az ünnepi alkalmak során is fontos lehet. Ennek szabályai számtalan apróságból tevődnek össze. A legfőbb pillére mindennek természetesen az öltöny, kosztüm, szoknya, nadrág vagy ing, amely kapcsán bátran fordulhatsz a MrSale Öltönyüzlethez. De tudtad, hogy ezen felül még számos más dologra is szükség lesz a tökéletes megjelenéshez?
10 dolog, amit soha ne titkolj el az orvosod elől
Amikor valamilyen panasszal felkeressük az orvosunkat, azzal a szándékkal tesszük, hogy segítséget kapjunk. Erre azonban csak akkor van esélyünk, ha a kérdéseire őszintén válaszolunk.
Gazdag tojásos reggeli tavaszra, ha diétázol
A tojás rengeteg ásványi anyagot tartalmaz, például foszfort, cinket, kalciumot, vasat és cinket, emellett pedig vitaminokban is gazdag. Így rengeteg hasznos anyaghoz juthat a szervezeted a diéta közben amellett, hogy gyorsan megszabadulhatsz a súlyfeleslegtől.
Olcsó magyar zöldség, amivel sokkal könnyebb a diéta
Levesbe ízesítőként, délutáni rágcsálnivalónak fogyókúra esetén, smoothie-ba keverve – bárhogyan fogyasztjuk is, a zeller egészséges és finom zöldség. Telis-tele van tápanyagokkal, vitaminokkal.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.