Mennyit hízhat egy kismama? Szabad-e sportolnia? Hogyan hat a torna a magzatra? Talán ezek azok a kérdések, amelyekkel a leggyakrabban szembesülhet egy várandós nő. Szakértőnk segít, hogy eligazodjanak a terhesség alatti torna körüli információdömpingben.

Fitten a szülés is könnyebb

„Súlyos” kérdések

A kismamák kétharmada nem tudja, mennyi az ideális súlygyarapodás a várandósság alatt – derült ki nemrégiben egy ausztrál kutatásból. Meglepő tény, hogy a várandósok egy része túl sokat hízik a 9 hónap alatt, más részük viszont olyannyira nem engedi el magát, hogy közvetlenül szülés után alacsonyabb a súlya, mint a terhesség előtt. A szakemberek szerint a nők jelentős többsége tudja, hogy melyek az egészséges életmód és az egészséges étkezés alapjai, azt viszont már csak a töredékük tudja helyesen meghatározni, hogy egyes élelmiszercsoportokból mennyit kellene fogyasztani. Ezen felül a legtöbb kismama még mindig úgy hiszi, hogy várandósan kerülni kell a mozgást és a sportokat.

Ez a legjobb alkalom a kiegyensúlyozott élet megteremtésére!

Mivel egy várandós nő havi rendszerességgel vesz részt vizsgálatokon, továbbá rendszeresen konzultál az orvosával, a terhesség kilenc hónapja éppen ideális időszak lehet számára és családja számára az új, egészséges szokások kialakítására. Például kérhetnek dietetikai tanácsokat, érdeklődhetnek különböző mozgásformák élettani hatásai iránt vagy éppen a vitaminokról szerezhetnek több ismeretet. Az viszont az orvosok felelőssége, hogy a várandósok pontos tájékoztatást kapjanak a táplálkozás és a számukra kidolgozott mozgásprogramok jelentőségéről.

A torna ártalmas lehet?

Azok a várandós nők, akik a terhességet megelőzően is rendszeresen sportoltak, szakember felügyelete mellett a várandósság alatt is folytathatják aktív életmódjukat. Akik viszont sosem sportoltak előtte, terhesen semmi esetre se kezdjenek bele valami újba. Kivételt képez ez alól a kismamatorna, amely végigkísérheti a kismamákat a babaváráson, bár a kezdéssel érdemes megvárni a 12–14. hetet. Természetesen olyan kismama is belevághat, aki korábban nem mozgott, hiszen a segítő légkör és a harmonikus mozgás is pozitív hatással van a várandós nőkre.

A gyakorlatok serkentik a vérkeringést, erősítik a mell- és hátizmokat, lazítják a csípőtáji izmokat és komolyan hozzájárulnak a medencealapi izmok erejének fejlesztéséhez. „A kismamatorna nem csak a szülésnél jelent segítséget, de a regenerációt is gyorsítja” – hangsúlyozza Kalló Zsuzsa. – A beépített gátizomerősítő gyakorlatok ráadásul a szülésnél hozzájárulhatnak a könnyebb táguláshoz, és megelőzhetik az esetleges későbbi inkontinenciát is. Fontos lehet a szülésnél az a légzéstechnika is, amelyet a kismamák elsajátítanak a tornán. A megfelelő légzés ugyanis nem csak több oxigénhez juttatja a mamát és a babát, de csökkenti a stresszt, sőt a fájdalommal való megküzdésben is segít.”

A torna a babáknak is jót tesz: „Sok kismama tapasztalja, hogy a tornát a babák is élvezik, és az is tény, hogy a mozgás pozitív hatással van a baba fejlődésére, mozgásérzékelésére és az idegrendszerének, értelmi képességeinek fejlődésére. Azt pedig a megszületett „babáinkon” látjuk, hogy azok, akik már a pocakban is „tornáztak”, lényegesen figyelmesebbek, nyugodtabbak és kezdeményezőbbek” – mondja a szakember.

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink