A jó idő beköszöntével sokan indulunk a korai vagy késői órákban futni, ugyanakkor azonban kevesen gondolunk a biztonságra. Persze kicsit kiábrándító, hogy azzal a gondolattal induljunk útnak: mi lesz, ha történik valami? Hiszen az a valami mindig másokkal történik, nem igaz? A biztonság kedvéért azonban nem árt, ha néhány alapszabályt észben tartunk, ahogyan azt Szántó Nelli, a Saucony futónagykövete is mindig teszi, ha terepre megy futni. 

Fussuk biztonságban

FUSSUNK TÖBBEN!

Sokan szeretnek egyedül futni, hiszen ilyenkor a legkönnyebb beletemetkezni a gondolatainkba vagy épp teljesen kizárni minden gondolatot az elménkből. Néha viszont a társaság előnyünkre válhat, hiszen izgalmasabb, motiválóbb egy baráttal, társsal vagy egy egész csoporttal együtt futni, nem utolsósorban pedig biztonságosabb is. Bármikor meghúzhatjuk valamelyik végtagunkat, vagy érhet minket másféle baleset, amikor jól jön egy segítő kéz. A késői órákban, erdőben, ligetben vagy elhagyatott környéken pedig kifejezetten ajánlott csoportosan futni, főleg nőként.

CSAK SZÍNESEN

Igyekezzünk minél rikítóbb színeket hordani futás közben is, hogy feltűnőek legyünk. Ha mégis a sötétebb színekhez ragaszkodunk – merthogy azok slankítanak –, mindenképp viseljünk valamiféle láthatósági mellényt vagy felszerelést. Ebből léteznek speciálisan a futók számára kialakított darabok is, amelyek megfelelően szellőznek és nem zavarják a futót a mozgásban.

LÁTHATÓSÁGI RUHÁK ELŐNYBEN

Spéci, futáshoz fejlesztett láthatósági ruhákra érdemes áldozni, bármikor jól jöhetnek. Ezek a profi ruhák és cipők fényvisszaverő részekkel vannak felszerelve, így teszik láthatóvá a futót. Minél nagyobb felületen viselünk fényvisszaverő ruházatot, annál jobb. Ezenkívül érdemes beszerezni egy fejlámpát is, amely nem csupán az esetleges úthibák észlelésére alkalmas, de még inkább láthatóvá tesz minket.

CSAK JÓ CIPŐBEN

Egy nem jól megválasztott futócipő sokat árthat a testünknek. Például, ha egy könnyített versenycipőben megyünk terepfutásra, akkor nem lesz kellőképp megtámasztva a talpunk és a bokánk, és ha a cipő talpa nem a gyorsan változó talajhoz van kialakítva, akkor az elcsúszástól kezdve a bokaficamig bármi megtörténhet. Hosszú távú használatával pedig mozgásszervi problémákat okozhat – gyorsan kialakul egy fránya derékfájás. Épp ezért ügyeljünk arra, hogy mindig a talajviszonyoknak megfelelő cipőben induljunk útnak.

VIGYÜNK TELEFONT!

Evidens is lehetne, hogy a telefon mindig legyen nálunk, hiszen arról hallgathatunk zenét is. Kivéve, ha társasággal megyünk futni, mert akkor nem feltétlenül kell magunkkal cipelnünk. Egyébként edzeni mindig jobb telefon nélkül, mert az elvonja a figyelmünket. Viszont, ha terepre megyünk, a telefonunkat mindig vigyük magunkkal. Azonkívül, hogy bármikor segítséget hívhatunk rajta, könnyebben haza is találunk vele, ha esetleg eltévednénk.

MUSIC OFF

Bár a zenének nagyon jó motiváló szerepe van futás közben, de utcai futásnál lehetőleg ne hallgassunk semmit, mert ezzel kizárjuk a környező zajokat, és könnyen egy autó elé léphetünk. Ha nem tudunk lemondani a zenéről, mindenképp olyan helyszínt válasszunk a futáshoz, ahol nagyon kicsi a baleset lehetősége. Vagy csak minimális hangerővel hallgassuk, esetleg csak az egyik fülünkbe dugjuk be a fülhallgatót.

MINDIG FRISSÍTŐVEL

Főleg, ha hosszabb távú futást tervezünk, mindig csomagoljunk frissítőt magunkkal, ami lehet egy energiaszelet, valamilyen gél vagy bármi, ami elég energiát ad akkor, ha megéhezünk futás közben. Az éhezés ugyanis nagyon kellemetlen tünetekkel járhat (émelygés, szédülés stb.), ráadásul nem enged koncentrálni a futásra.

EGY JÓ FOTÓ SEM ÉR ANNYIT

Mindenki a legszebb formában szeretné megörökíteni a futását, amit aztán gyorsan meg is lehet osztani másokkal. De biztosan ér annyit? Egyes kreatív futók például gyakran egy jó kép kedvéért az egészségükkel játszanak, amikor élő videobejelentkezést készítenek, miközben nehéz terepen futnak. Egy rossz lépés, és puff. Egyetlen kép sem ér annyit, mint a testi épségünk!

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink