Harminc körül a nők már rendelkeznek kialakult stílussal, tudják vagy sejteni vélik, hogy mit várnak az élettől, családot alapítanak, vagy éppen ekkor kezdenek új karrier építésébe. Sokfélék vagyunk, de egyvalami közös bennünk: ebben a korban már nehezebben megy le a télen felszaladó pár kiló, és könnyebben szedünk fel egy kis zsírt a deréktájra. Az évek múlásával az anyagcsere is lelassul, és míg korábban vígan ettünk akár a hét minden napján vacsorára hamburgert vagy pizzát, most egy néha-néha becsúszó sütitől is hízunk. Íme, pár trükk, amivel felgyorsíthatjuk 30 felett az anyagcserénket.

Gyorsabb anyagcsere, gyorsabb fogyás

Vegye le a fűtést!

Ez a legegyszerűbb, leggyorsabb módja az anyagcsere felpörgetésének. Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint a hidegben aktívabbak a barna zsírsejtek (kétféle zsírszövetet különböztetünk meg: a sárga zsírszövet funkciója a felesleges kalória tárolása, a barna zsírsejt pedig éppen ellenkezőleg, a kalóriák égetésével vesz részt a hőtermelésben). A rossz hír az, hogy az emberi szervezetben kevés barna zsírszövet található (főleg a nyak, a váll és a lapocka körüli részeken), ezek tömege valamelyest növelhető a hidegebb, 17-18 °C-ban végzett testmozgással, vagy ha hűvösebb szobában alszunk.

Nevessen!

Nem vicc, 10-15 perc nevetéssel 40 vagy akár 170 kalóriát is elégethetünk.

Egyen eleget!

Ha fogyni akarunk, keveset kell ennünk, nem? Nos, nem teljesen. Ha ugyanis túl kevés kalóriát viszünk be, a zsír mellett az izommennyiségből is veszítünk, ez pedig lelassítja az anyagcserénket. Másfelől pedig, ha éheztetjük a szervezetünket, egy idő után raktározni kezd. Étkezzen naponta minél többször – ha lehetősége van rá, ötször –, kisebb adagokat.

Használjon extraszűz olívaolajat!

Ne féljen a zsiradékoktól, a szervezetnek a normál működéséhez szüksége van rájuk. Nem mindegy azonban, hogy mit fogyaszt. Az avokádó, a tengeri halak, az olívaolaj az egészséges étrend fontos részei. Az extraszűz olívaolaj – a jó zsírokhoz hasonlóan – eltelít, segíti a tápanyagok felszívódását a szervezetben, felpörgeti az anyagcserénket.

Igyon zöld teát!

A zöld tea régóta kedvencünk, nem véletlenül, igazi jolly joker: koffeintartalmának köszönhetően felébreszt az álmos reggeleken, kávé helyett is megállja a helyét, ha ebéd után szeretnénk elkerülni a kajakómát. Antioxidánsokat, katechint tartalmaz, ami segíti a zsírégetés gyorsítását. Egy nemrég megjelent, 12 hetes vizsgálaton alapuló kutatás szerint, akik napi 4-5 kisebb csésze zöld teát ittak és 25 perces testedzést végeztek, azok másfél kilóval többet fogytak (és többet a hasi zsírból is), mint akik nem ittak zöld teát, de ugyanennyit edzettek.

Eddzen intenzívebben!

A legjobb, ha minél több intervall edzést végez, legyen bármi a kedvenc sportja, futás, úszás, biciklizés vagy aero bik. Sőt még akár séta közben is próbálja váltogatni az erősebb és gyengébb szakaszokat: egy percig haladjon gyorsabban, majd a következő egy percben térjen vissza az eredeti tempójához. Végezzen három ismétlést!

Építsen izmot!

A testünk, még ha nem is csinálunk semmit, folyamatosan égeti a kalóriákat – az életfunkciók ellátásához. A nyugalmi helyzetben történő anyagcsere, minél több izmunk van, annál magasabb, hiszen körülbelül félegy kiló izom hat kalóriát éget el naponta – ennyi szükséges önmaga fenntartásához.

Egyen tojássárgáját!

Bár több diéta azt javasolja, ha fogyni szeretne, hanyagolja a tojásnak a sárgáját és csak a fehérjét egye, hiszen abban kevesebb a kalória és a zsír, mi mégis azt ajánljuk, hogy egye meg az egész tojást. Az anyagcseréje hálás lesz érte. Mint azt korábban már említettük, a szervezetnek szüksége van a jó zsírokra, amelyek segítik a tápanyagok felszívódását és az anyagcserét is felpörgetik, a tojássárgája pedig pont ilyen zsírokat tartalmaz. Például kolint, ami nem csak a memóriát javítja, de felelős a normális zsíranyagcseréért is és javítja a májműködést.

Ezek is érdekelhetnek

Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.
Tavaszi gyümölcsdiéta, így érdemes belevágni!
Finomak, lédúsak és egészségesek... Használd fel az évszak ajándékait, és fogyj egészségesen!
Felejtsd el a tésztát, így lesz tavasszal könnyebb a diéta!
Így még biztosan nem ettél káposztát! Töltsd meg mindenféle vitaminos finomsággal és tekerd fel úgy, mint egy burritot!

Ajánlataink