Fáradtság, nyugtalanság, általános rossz közérzet, aluszékonyság – ezek mind a tél végi időszak jellemző tünetei. Bizonyos szintig természetes az ilyenkor jelentkező kimerültség, de előfordulhat, hogy már a mindennapi tevékenységekben is akadályozza az embert. Ne várd meg, amíg ilyen helyzetbe kerülsz, tegyél a tél végi fáradtság ellen.

Így győzheted le a tavaszi fáradtságot!

Tölts sok időt a szabadban!

A tél végi depresszió gyakoribb azokban az országokban, ahol rövidebbek a nappalok, és nők körében gyakrabban fordul elő, mint férfiaknál. Az oka a fényhiány. A fény ugyanis életfunkcióink alapvető szabályozója. A retinán keresztül jut a szervezetünkbe, befolyásolva a testhőmérsékletet és a hormonszinteket. Fényhiány okozza a belső biológiai óránk felborulását, a melatonin és szerotonin hormonok csökkenését. Ezek a hormonok felelősek a kedélyállapotért és a helyes alvási ciklus kialakításáért. Nem bizonyított, de egyes tanulmányok szerint összefüggés fedezhető fel az alacsony D-vitamin-szint és a rosszkedv között, és mint tudjuk, ez a vitamin napfény hatására termelődik a bőrben. A sötétség enyhítésének leghatásosabb módszere a hiányzó fény pótlása. Ez megoldható mesterséges fényterápiával, de természetes gyógymódként a téli sportok széles választéka áll rendelkezésünkre.

A szabadtéri mozgás a lélekre is jótékonyan hat: a táj szépsége, a világos színek, a napfény mind-mind jókedvre derít. Ezek mellett a szabadban végzett sportok élénkítik a vérkeringést, fokozzák bizonyos hormonok – például a szerotonin – termelődését, beindítják a szervezet „fűtőberendezését”, a napfény serkenti a bőrben a D-vitamin-szintézist. A síelés, kocogás, kirándulás, szánkózás mozgósítja a zsírraktárakat, segíti a fogyást vagy az optimális testsúly megtartását. Fizikai aktivitás közben javul a tápanyagok hasznosulása, gyorsulnak az anyagcsere-folyamatok, javul az alvás minősége. A mozgás kiváló stresszoldó és önbizalomnövelő hatású.

Sportolj és figyelj az étkezésre!

Általános elképzelés, hogy télen a szervezetünknek energiában, zsírban dúsabb ételekre van szüksége. Ha sokat mozgunk, akkor valóban több energiát igénylünk, de ezt ne állati eredetű zsírokból és cukorból fedezzük. Még egy rossz hír: a mi időjárásunk – érezzük bármilyen hidegnek is – nem növeli az energiaszükségletünket. Az étkezésnek egész évben az egészséges táplálkozás elveit kell követnie: előnyben kell részesíteni a könnyen emészthető ételeket, a túl zsíros táplálék ugyanis sokáig marad a gyomorban, kellemetlen közérzetet, puffadást okozva. Kerülni kell a magas cukortartalmú élelmiszerek fogyasztását is.

Mozgás előtt – márciusban még javában tart a síszezon – 1-2 órával fogyasszunk tápanyagokban gazdag, laktató, de az emésztőrendszert nem terhelő ételeket. Fogyasszunk teljes kiőrlésű termékeket, fehérjeforrásként együnk sovány húsokat és tejtermékeket, ómega 3 zsírsavakban gazdag tengeri halakat. Egészítsük ki ezeket zöldségekkel, gyümölcsökkel, melyekkel hosszú időn keresztül biztosíthatjuk a jóllakottság érzését. A szervezet folyadékigénye a hidegebb időben sem csökken, sportolás közben ügyelni kell a pótlásra, hogy a kiszáradást elkerüljük. Igyunk elegendő vizet, a mozgás befejezése után pedig leves, gyümölcsös, tejes turmix elfogyasztása segíthet a folyadékveszteség és az energia pótlásában.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink