Létezik egy edzésforma, amit még azok is könnyűszerrel, de főként balesetmentesen végezhetnek, akiknek komolyabb sportsérülése, mozgásszervi megbetegedése vagy esetleg gerincsérve van. A hidraulikával történő edzést kezdetben csak fizikoterápiára alkalmazták, ma már viszont egy hagyományos köredzést is könnyűszerrel helyettesíthet.

Hidraulika a fitnesztermekben – Edzés balesetmentesen

Gerincsérvvel sem kell lemondania a mozgásról!

Nyugat-Európában számos fizikoterápiás és rehabilitációs gépet fejlesztettek ki, az egyik ilyen nagy találmány pedig mára már beszivárgott a budapesti edzőtermekbe is. Kutatók rájöttek, hogy a hidraulika elvén működő edzőtermi gépekkel az edzés során kisebb az ízületekre ható terhelés (nincs súly), így kímélő, mégis hatékony edzés lehetőségét nyújtják. Kezdetben inkább műtétek, sportsérülések után, rehabilitációs céllal használták, ma már viszont a kezdőtől a profiig mindenki edzőtársául választhatja. „Számos vendégemnek van valamilyen mozgásszervi betegsége (pl. gerincsérv, ízületi probléma, csontbetegség), de a gépeinket ők is biztonsággal használhatják.

Van olyan vendégem, aki a gyógytornán kívül másfajta mozgást nem végezhet, viszont a hidraulikával biztonságosan tudja a kondícióját fokozni, megtartani. nagyon fontos, hogy minden berendezésnél a gerinc megtámasztott helyzetben, stabilan helyezkedik el, ezért ki van zárva, hogy rossz mozdulatból adódóan sérülés következzen be. Mivel nincs a gerincre nehezedő pluszsúly, a porckorongok nincsenek tovább terhelve, ezáltal kizárható a porckorongsérv kialakulása testedzés következtében. A csontokra sem terhelünk pluszterhet, így nem kell attól sem tartani, hogy a csontritkulást vagy a meszesedést tovább súlyosbítjuk. Vagyis, fiataltól egészen az idősekig bárki edzhet ezeken a gépeken” – mesélt Répási Edina személyi edző, életmód-tanácsadó a hidraulikus edzésről.

A sérülések is elkerülhetőek

A hidraulika másik nagy előnye, hogy alkalmazkodik a jelenlegi fittségi állapotunkhoz, hiszen a gyakorlat végrehajtási sebességével lehet fokozni a terhelést. „Mondjuk, ha egy adott napon fáradtabb vagyok, ami miatt a teherbírásom is kisebb, akkor is ugyanazon a beállításon használhatom a gépeket, mint általában, csak a gyakorlatok elvégzésének gyorsasága fog változni, a szervezetemre mért terhelés pedig kisebb lesz. Ezáltal pedig elkerülhetővé válik a túledzés és a sérülés” – magyarázta Edina, akinek tapasztalatai szerint a fiatalok nem foglalkoznak eleget a sérülések megelőzésével és a biztonsággal, csak akkor, ha már megtörtént a baj. A hidraulika viszont átmenetet képez a hagyományos kábelsúlyos eszközök és a gyógytorna között, így, ha már jelentkezett a probléma, akkor sem kell lemondani a mozgásról.

A gyengéinket erősíti

A rendszer ereje abban rejlik, hogy mindenkinek azt a testrészét fejleszti, amely gyenge. ha vékony az illető, izmot szedhet fel, ha viszont van rajta némi felesleg, akkor ez az egyik leghatékonyabb módszer arra, hogy megszabaduljon tőle. „a valódi fittség kulcsa, hogy kiegyensúlyozzuk a képességeinket, és mindegyiket fejlesszük” – árulta el Edina. Ami még a nagy előnye ennek az edzésformának, hogy biztonságosan érhető el a változás, anélkül hogy az ízületek tönkremennének. „Én intervall edzés formájában használom a legtöbbet, mivel szerintem nagyon hatásos a fogyásban, és egyben az állóképességet is nagyon jól fejleszti. Mindemellett rendkívül időtakarékos, mivel 1 óra alatt végzünk, és a zsírégetési időt is jobban kitolja, mint a monoton, közepes intenzitású edzések. Tehát fogyásra és szálkásításra is alkalmas.”

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.